12 hónapja

Minilovak visznek vigaszt a beteg gyerekeknek

Ács Franciska „lósuttogó”, pedagógiai végzettségű lovas szakember három speciális minilovával látogatja az intézményeket.

Ács Franciska „lósuttogó”, pedagógiai végzettségű lovas szakember. Három speciális minilovával látogatja az intézményeket, amik mosolyt csalnak a beteg gyerekek arcára. Az állatokkal való különleges kapcsolódás megnyugtatja őket, és igazoltan segíti a gyógyulásukat – olvasható a Ripost7-ben.

Az állattal való különleges kapcsolódás gyógyító hatású

Ács Franciskát már jól ismerik a Be­thesda Gyermekkórházban, ahol programjával több osztály kórtermeit is rendszeresen látogatja. A neurológiai, pszichiátriai, rehabilitációs és a korai fejlesztő központ aktív segítője. A Vertigo Segítő Program sokat jelent az autista emberek és az értelmi fogyatékkal élőknek is.

Az indiánoktól ered a módszer

Franciska otthonról hozta magával a lovak szeretetét: édesapjának is voltak lovai egy belső-somogyi tanyán.

„A 'lósuttogás' amerikai hagyomány, az indiánoktól ered” – mesélte a Ripost7-nek Franciska. „Ők figyelték meg a lovak testjelrendszerét, amivel egy ménesen belül kialakul a hierarchikus rendszer. A legidősebb kanca a vezető, míg az erőt a csődörök képviselik. Idővel megismertem a 'lónyelvet' és megtanultam 'lófejjel' gondolkodni.”

Fotó: metropol

Miután ő maga megtapasztalta, hogy a lovakkal való együttlét harmonizálja, arra gondolt, ez másokra is jó hatással lehet. Utazásai során találkozott az amerikai minilovakkal, két idősebb lova a tengerentúlról érkezett hozzá repülővel.

„Választási csikó koruk óta nevelem őket” – mondta róluk Franciska. „Én váltam 'a ménes vezetőjévé', átengedik nekem az irányítást, bíznak bennem. Így nyugodtan lépcsőznek, lifteznek, mennek idegen helyre, mert megadom nekik a biztonságérzetet. Erre azért van szükség, mert a ló a természetéből adódóan menekülő állat.”

Orvosilag igazolt a hatás

Dr. Hegyi Márta szerint bizonyíthatóan jó hatással vannak a minilovak a gyermekek egészségére.

„A kisgyerekek nem annyira szavakkal, mint inkább érzésekkel és gesztusokkal kommunikálnak, így jól összehangolódnak az állatokkal” – mondta a gyermekneurológus. „Sokszor tapasztaltuk, hogy a sikoltozó, autista kisgyerek, akinek szétszórt a figyelme, elkezdi nézni a lovacskát, felé nyúl és a ló is közeledik hozzá. A szülőknek könny­be lábad a szemük, amikor látják, hogy a gyermekük képes a kapcsolatfelvételre és megnyugszik.”

Fotó: metropol

„A minilovak ösztönösen a beteg gyerekekhez kapcsolódnak, akik szívélyesen, izgatottan fogadják kedves kis látogatójukat” – tette hozzá Ács Franciska. „Egészséges gyermek, felnőtt soha nem érinti a minilovaimat, amik felismerik a sérült, beteg gyermek kisugárzását, rezgését, így könnyebb az egymásra hangolódás.”

Fotó: metropol

„Idővel megtapasztaltuk, hogy nemcsak élményszerzésre, hanem fejlesztőterápiára is alkalmas lehet ez a módszer” – vette át a szót dr. Hegyi Márta. „Főleg értelmi sérült vagy nehezen kommunikáló gyerekeknél, autistáknál, figyelemzavarral küzdőknél látványos az eredmény. Felveszik a kapcsolatot a lóval, figyelnek és reagálnak rá. Van egy fejlesztőiskola, ahol középsúlyos értelmi fogyatékos kisgyerekekkel foglalkoznak. Az intézményt két éve látogatja Franciska a lovaival. Az osztályfőnök arról számolt be, hogy a gyerekek nyugodtabbak, jobban taníthatók, mióta zajlik ez a program, összeszedettebben viselkednek.”

Érdekes módon a miniovak a kómában felvő betegekre is hatással vannak. Hogy miképp? Kiderül a Ripost7 január 11-én megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki az OnlyFansen akarja látni ezt a meztelen modellt - fotók

origo.hu

Meztelen melleit mutogatja Cindy Crawford - fotók

metropol.hu

Tápai Szabina a tönkrement házasságáról: "Nem szépítem, volt megcsalás is"

hirtv.hu

Szanyi Tibor: Valódi kontroll kell a képviselők vagyonosodása fölött

ripost.hu

Ez a gyönyörű színésznő volt Kucsera Gábor nagy szerelme – Fotó

origo.hu

Eltört a csigolyája az RTL Klub botrányos műsorának egyik szereplőjének

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. február 3.: a Bak új fejezetet nyit, a Halak erős sugallatot kap

ripost.hu

Budapestre érkezett a világhírű színész: 5 perces videóval jelentkezett be

ripost.hu

Azt hitte, csak elfáradt: rákban meghalt a kismama, egyéves kislányát hagyta magára

ripost.hu

Vérfagyasztó részletek derültek ki Szilágyi Piroska haláláról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Senki sem ismeri el, hogy napi 5 órát néz tévét - pedig ez az átlag

INSIDER

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt!

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

Ilyet még nem láttál: egyedülálló fotókiállítás készült a mellrákos nőkről

INSIDER

Megölte a 2 éves kisfiát Katalin, mégis csak a mobiljáért aggódott a bíróságon

INSIDER

Vérfagyasztó részletek derültek ki Szilágyi Piroska haláláról

INSIDER

Figyelem: Ezzel a módszerrel lopják el a magyarok banki adatait