1 éve

Megérkezett az online környezetvédelmi konzultáció eredménye! Több mint hetvenezren töltötték ki

Magyarország kormányának fontos az emberek véleménye, ezért a környezetvédelmi döntéseknél figyelembe fogják venni a konzultációra érkezett válaszokat.

A „Magyarország zöld úton jár” online környezetvédelmi felmérést a kormány októberben indította. A konzultáción 12 kérdésben kérték ki a magyar emberek véleményét, olyan témákban, mint a megújuló energia elterjesztése, a zöldközlekedés vagy éppen a hulladékok újrahasznosítása.

„A konzultációt kitöltő 70 ezer ember válasza a tematikus kérdésekben hatalmas siker. Jó alapot képez, hogy a válaszokat figyelembe tudjuk venni a jövőben” – mondta el a felmérésről Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. A politikus beszámolt arról, hogy nemcsak kormányzati szinten állították össze a kérdéssort, hanem egy civil szervezet, a Zöld Követ Egyesület is részt vett a kérdések szakmai összeállításában. Nyitrai Zsolt az előző év végén zárult konzultációval kapcsolatban kiemelte: „Környezetvédelmi ügyben egyszerre ilyen sokan még sosem nyilvánítottak véleményt.”

Nyitrai Zsolt elégedett volt a kitöltők számával (Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

Steiner Attila a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár 3 sarkalatos pontját emelte ki a konzultációnak:

„A kitöltők véleménye alapján az egyik legfontosabb téma az emberek számára a megújuló energiák elterjesztésének támogatása, főként a napenergia használata. A kormány is partner ebben, jelenleg is folyik a lakossági napelemek állami támogatása, meg is hosszabbítottuk ennek a programnak a lejárati határidejét. Emellett a zöldközlekedés támogatása a második fontos pont. Az elkövetkező időszakban 1100 buszt szeretnénk elektromosra lecserélni Magyarországon. A harmadik legfelkapottabb téma pedig a fásítási program volt, ebben is nagy részt vállalt magára az állam, az elmúlt években több mint 1 millió fát ültettünk el országszerte” – számolt be róla az államtitkár.

Steiner Attila rámutatott, hogy a magyar embereket nagyon foglalkoztatja a környezetvédelem
(Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

A felmérés eredményei százalékokban:

 • A kitöltők 88,6 százaléka odafigyel a környezetére és vásárláskor igyekszik a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni.
 • A válaszadók 81 százaléka számára fontos a klímasemlegesség, de a célok elérése érdekében hozott intézkedéseknek arányosnak kell lenniük. Véleményük szerint nem okozhatnak hirtelen áremelkedést, és nem veszélyeztethetik az energiaellátás biztosságát.
 • A résztvevők 67,2 százalékuk indokoltnak tartja, hogy az illegális hulladéklerakóknak szigorúbb büntetést szabhassanak ki.
 • A több, mint 70 ezer ember 78,9 százaléka támogatná, hogy az egyszer használatos műanyag- és fém- italpalackokat, fém-italdobozokat, valamint az üvegpalackokat vissza lehessen váltani, ezzel növelve az újrafeldolgozás arányát.
 • Az egyik kérdés a lakossági napelemek állami támogatásáról szólt, itt a válaszadók 95,7 százaléka a kitöltőknek támogatta a kezdeményezést, ezenbelül pedig 51,2 százalékuk tervezik is élni a lehetőséggel, 44,5 százalékuk szerint pedig a megvalósítás tekintetében több információra vágynak.
 • Hatalmas a népszerűsége a lakosság körében a fásítási programnak, a felmérést kitöltők 97 7 százalékatámogatja, ezen belül 55,3 százalékuk pedig még személyesen részt is venne faültetési programokban.
 • A kérdések között kikérték az emberek véleményét arról, hogy milyen programokat támogatnának a klímavédelmi célok elérésében, itt több innovatív megoldást is pártoltak a kitöltők, legnagyobb százalékuk 47,3 százalék pedig, a megújuló energiaforrások és energiahatékonysági beruházások mellett tették le a voksukat.
 • A tavaly júniusban bevezetett egyszer használatos műanyagok korlátozása hatalmas siker volt, ráadásul a válaszadók, 90,3 százaléka támogatná további ilyen jellegű intézkedések bevezetését.
 • A környezetbarát közösségi közlekedési eszközök bevezetését a kitöltők 45,1 százaléka tartja fontosnak, hogy minél előbb megtörténjen. 49,4 százalékuk üdvözli ezt, de önmagában nem tartja elegendőnek.
 • A szemléletformálás és a fiatalok környezettudatossá nevelésével kapcsolatos kérdésben hatalmas egyetértés volt, a válaszadók 95,1 százaléka szerint, mind a családban, mind az oktatási intézményekben fontos a gyermekek környezettudatos oktatása.
 • A nemzeti parkok és állami erdőgazdaságokkal kapcsolatos kérdésben a kitöltők 87,4 százaléka támogatja a minél szélesebb körű lehetőségét az ilyen helyszínek látogatásának, és fontosnak tartják a környezeti nevelési programjaikat.
 • A válaszadók 85,3 százaléka egyetértett azzal, hogy a klímavédelemben a nagy szennyező cégeknek, és nem a magyar családoknak kell hozzájárulást fizetni, a brüsszeli javaslattal ellentétben.
 • Az egyik nagyon fontos kérdés, a tábla mellett jobbra pedig Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke (Fotó: Metropol / Máté Krisztián)

  (via Metropol)

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Kiderült, miért nem találkoztunk eddig földönkívüliekkel, a válasz ijesztőbb, mint hittük

  origo.hu

  Hosszú utat tett meg: már Nógrádban jár a svájci farkas

  metropol.hu

  „Ez a szöveg felháborító” – elszabadultak az indulatok Berki Mazsi fotója alatt

  mandiner.hu

  Veszélyes precedens, hogy semmibe vették a magyar tiltakozást a NATO-ban – Somkuti Bálint a Mandinernek

  ripost.hu

  Botrány a gálán: Több magyar celebbe is beleszállt Tatár Csilla

  hirtv.hu

  Bécsben már több a halal kebabos, mint a pereces

  origo.hu

  Ezt gondolja a párkeresésről a magyar szépségkirálynő, aki egyedül maradt a féléves kisbabájával

  travelo.hu

  Az Almás gesztenyerózsa lesz a cukorbetegek és diétázók új kedvence!

  ripost.hu

  „Rémálmaim vannak róla” – 114-szer szúrta meg osztálytársa a 13 éves kislányt, megtörten nyilatkozott a gyászoló család

  ripost.hu

  Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon

  mindmegette.hu

  Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  INSIDER

  Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

  INSIDER

  Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

  INSIDER

  Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

  INSIDER

  Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

  INSIDER

  Füstmérgezés az inkubátorban, holtan találták a 9 hónapos kisbabát

  INSIDER

  Szombat este egy órára leáll az élet a Földön

  INSIDER

  Figyelmeztetést adott ki az MVM, csalók élnek vissza a cég nevével

  INSIDER

  Végzetes favágás: meghalt egy férfi Dobozon