Létrehozva: 2022.01.30.

Márki-Zay Péter: Az ellenzék győzelme főnyeremény lenne Brüsszel számára

A Magyar Nemzet értesülése szerint Márki-Zay Péter a Timothy Garton Ash angol történésszel folytatott szerda délutáni londoni beszélgetésében a moderátor felvetésére megerősítette azon véleményét, miszerint az ellenzék győzelme főnyeremény lenne Brüsszel számára.

A baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter szerint Magyarországot ma már fel sem vennék az Európai Unióba, mivel hiányzik a fékek és ellensúlyok rendszere – írja a Magyar Nemzet.


Fotó: Délmagyarország

Mint ismert, a baloldal miniszterelnök-jelöltje előző héten Londonba eredetileg a Momentum által szervezett kampányrendezvényre utazott ki, ahol újfent számos botrányos kijelentést tett. Először az eseményen megjelentek hozzátartozóin gúnyolódott. Mint fogalmazott,

„mindenki hozzá tud tenni ahhoz, hogy Magyarország egy normálisabb hely legyen. Meg persze mindenki, aki itt ül, annak van 2, 5, 10 magyar rokona. Olyan is van, aki a Fideszre szavaz. Most ne mondjam azt, hogy normális?!”

De Márki-Zay Péter tovább ment ennél. A londoni kampányrendezvényen magát a Messiáshoz hasonlítva kifejtette, ő személy szerint vallásos élményként tapasztalta meg Simon András és Péterfi Judit csatlakozását a kampánycsapatához.

„Péterfi Juditot, amikor Simon Andrással felkerestük, azt mondta, jön, mindent eldob. A kommunikációs vezetőm, Simon András egy tapasztalt vezető, és ő is felajánlotta a segítségét (…) Ez egy majdnem vallásos élmény. Katolikusként sokat olvassuk meg halljuk a Bibliát, és látjuk, hogy az apostolok mindent eldobtak, és követték a mestert – én is hajlamos voltam mindent eldobni – de vannak még ilyen emberek”

– jelentette ki Márki Zay Péter. Mindezek ellenére szerinte csupán két olyan ember létezik, aki soha nem árulná el a szivárványkoalíciót: az egyik ő, a másik pedig Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője.

„Ő nyíltan meleg, és szerintem kommunista. Nagyon szeretem”

– tette hozzá.

Később kiderült, Márki-Zay Péter Londonban Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel is találkozott, akit a Városháza-botrány kapcsán nyilvánosságra került hangfelvételen régi „harcostársa”, Gansperger Gyula baloldali üzletember úgy mutatott be, mint aki a baloldal és bizonyos külföldi csoportok között közvetít. A hangfelvételen Gansperger úgy fogalmaz: „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye, kik ezek az erők?” – teszi fel a kérdést Gansperger saját magának, majd meg is válaszolja azt: „Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének.

Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon [Bajnai Gordon baloldali exkormányfő]. Most a szónak nem a rossz értelmében véve. Nem. Ő az a miniszter, volt miniszter, aki kapcsolatot tart ezekkel az emberekkel. Nyilván nem (…) a 007-es ügynökkel, hanem ezek mind elnökök, nem tudom, micsodák, tehát megvan ennek a rendszere. (…)

Minden ennek a tábornak, akármit is mond a Gyurcsány meg a többi, minden külföldről jön.

Tehát ez nem állt volna össze, mint a tejbegríz” – magyarázta az üzletember.

Márki-Zay Péter és a volt kormányfő találkozása egy Mandinernek küldött olvasói fotó által derült ki. A két politikus több mint három órán át tárgyalt, így Márki-Zay kiruccanásának talán legfontosabb indoka az volt, hogy találkozhasson Bajnaival, hiszen a fórumára mindössze két órát szánt.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje bár jobboldali politikusként jeleníti meg magát, Gyurcsány Ferenc embereivel vette körbe magát és egyértelműen a baloldal álláspontját képviseli a fontos társadalmi és politikai kérdésekben. Erről Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Rámutatott: Márki-Zay Péter azzal a szándékkal lépett fel még tavaly októberben, hogy meg akarja szólítani a jobboldali szavazókat. Azt hitte, ha azt mondja magáról, ő egy jobboldali politikus, akkor ezt majd elhiszik neki a választók. Márki-Zay Péter megszólalásaiban ugyanakkor – legyen szó az egészségügyről, a bevándorlásról, vagy a rezsicsökkentésről – ugyanazt az álláspontot képviseli, mint amit a baloldali politikusok, így Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon – mutatott rá a vezető elemző.

Deák Dániel példaként hozta, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a fizetős egészségügy mellett „tette le a garast”, s arról beszélt egy felvételen, rossznak tartja, hogy Magyarországon tabu a vizitdíj és a kórházi napidíj.

Egyértelműen a baloldali politikusok álláspontját osztja, hamis képet fest fel, amikor jobboldaliként hivatkozik saját magára – összegzett az elemző, aki megjegyezte: a választók, úgy tűnik, ezt nem is nagyon hiszik el neki.

Kitért arra is: a körülötte lévő szakértői gárda, programjának írói ugyanazok az emberek, akik a Gyurcsány-érában, illetve a baloldal kormányzása idején fontos pozíciókat töltöttek be.

Király Júlia, aki a jegybank volt alelnökeként asszisztált a baloldal rossz, az országot gyakorlatilag csődbe juttató gazdaságpolitikájához, kezdetek óta ott van Márki-Zay Péter mellett. Király Júlia egyértelműen Gyurcsány Ferenc embere – rögzítette az elemző.

Másik példaként Surányi Györgyöt említette, aki eladta Magyarország aranytartalékát, és Bokros Lajos megszorító-csomagja idején volt a jegybank elnöke. További példaként hozta Vadai Ágnes és Komáromi Zoltán DK-s politikusokat, kiemelve: látszik, hogy Gyurcsány Ferenc embereivel vette körbe magát.

Deák Dániel szerint az a mítosz már régen „lerombolódott”, hogy Márki-Zay Péter egy civil jelölt lenne, aki a politikán kívülről érkezett. Ugyanakkor a listaállításnál is az látszódott, „a pártok diktálnak, Gyurcsány Ferenc dominál”, és Márki-Zay Péter egyetlen embere sem került befutó-helyre.

„Ilyen súlytalan, ilyen gyenge miniszterelnök-jelölt még a baloldalon sem volt soha a rendszerváltás óta eltelt időszakban” – értékelt.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt politikai ellenfeleire és jobboldali szavazókra tett minősítő jelzőit, kijelentéseit úgy összegezte, azok nem vallanak sem keresztény emberre, sem egy magát nemzetinek, jobboldalinak valló politikusra. A választók ilyen módon történő gyalázása egyértelműen nem illik abba képbe, amit fel akar építeni magáról. Az elemző párhuzamot vont azzal, amit Karácsony Gergely főpolgármesternél látni lehetett, ő is sok hazugságot állított magáról, a nyelvtudásáról, arról, milyen hatással volt rá vidéki származása. Ezek mind megdőltek, és össze is omlott a támogatottsága – mutatott rá, hozzátéve: hasonló a helyzet Márky-Zay Péternél is.

A vezető elemző kiemelte: az, hogy Márki-Zay Péter a választókat ilyen visszatérő módon támadja, gyalázza, azt mutatja, a képviseleti demokrácia alapvetéseit sem tartja tiszteletben. Azzal védekezik, hogy ezek csak kicsúsznak a száján, de ez egyáltalán nincs így, a „fogyatékos” jelző visszatérő elem a szövegeiben – mondta.

Kitért arra is: Márki-Zay Péter „messiás-tudatos”, különféle vallási szektáknál megszokott szlogeneket kezdett el mondani a különféle rendezvényeken. Ezt az elemző azon belső felmérések eredményének tudta be, amelyek valószínűleg azt mutatják, hogy a jelölt megítélése és a baloldal támogatottsága hónapról hónapra csökken. Erre a megállapításra jutnak az ellenzékhez közel álló közvélemény-kutatók is. Deák Dániel szerint Gyurcsány Ferenc és a baloldal is elégedetlenek vele, és ezért menekült ebbe a kommunikációba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hogy javul-e az időjárás a hétvégére

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

borsonline.hu

Egy egész ország imádkozott érte: megtette a bejelentést a kórházból Csonka Bandi

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp már másképp látja: Ma éjjel valami különleges történhet + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: máris szerelmes Hilda?

vg.hu

Forradalmat és leárazási hullámot indít az Ikea – de a magyarok nem biztos, hogy örülhetnek

origo.hu

Brutálisan összeverték Miley Cyrust

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

Kiadták a veszélyjelzést: ez több vármegyét is érinteni fog!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók

INSIDER

Gyereket keresnek a veszprémi rendőrök, senki sem tudja, hol lehet

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés