Létrehozva: 2022.01.05.

Hatalmas félreértést tisztázott a magyar orvos az oltással kapcsolatban

A szakember fontos dologról beszélt.

Az oltás után ugyan nem biztos, de felléphetnek enyhe mellékhatások. Ezek között a leggyakoribbak az enyhe bőrpír, pici duzzanat, egy kis levertség, illetve hőemelkedés. Ezek olyan természetes oltási reakciók, amik maguktól is hamar elmúlnak.

A Vakcinainfó – Az orvos válaszol Facebook-csoportban, amelyben orvosok válaszolnak a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre, ezúttal az oltás és vélt mellékhatások ok-okozati összefüggéseit tisztázták egy megtörtént eset bemutatásával.

Fotó: MTI/Komka Péter

„Mentő hozott osztályunkra egy friss nyugdíjas, 65 év körüli férfit, aki hosszas vacillálás után vette rá magát az első védőoltás beadására. Másnap bevásárlás közben elgyengült, és elájult, a boltban tartózkodók nagy rémületére. Mire a mentősök kiértek, kisebb tömeg vette körül hősünket, elmondásuk alapján máris teljes volt a „BIZTOS AZ OLTÁSTÓL VAN!” hangulat„ – magyarázza az orvos, hozzátéve: a vizsgálatok kimutatták, hogy a férfi olyan vérszegény volt, hogy azonnali vérátömlesztésre szorult.

„Az eredmény után persze rögvest rákérdeztem az esetleges okokra: van-e hematológiai betegségre utaló tünete, észlelt-e az utóbbi időben véres vizeletet, székletet, köpetet stb. Az úr ekkor említette meg, hogy több mint 6 hónapja (!!) van ún. szurokszéklete, ami azt jelenti, hogy a széklettel együtt megemésztett vér is ürül. Ez a tünet valamilyen emésztőszervrendszeri vérzésre utal. A későbbi kivizsgálás kiderítette, hogy a betegnek előrehaladott vastagbélrákja van, a nagyméretű, kifekélyesedett tumorból hónapokon keresztül szivárgott a vér, ami a széklettel együtt távozott, ezzel hosszú idő alatt vérszegénységet okozott, és éppen az oltás másnapján elgyengüléshez, ájuláshoz vezetett. Magyarán tehát semmi köze nem volt az oltásnak a történtekhez.”

Mint a szakember írja, ezek tipikusan azok az esetek, mikor az emberek tévesen az oltás mellékhatásaként kezdik el kezelni a történteket – miközben akár már hónapokkal a vakcina beadása előtt is gondok voltak. S ezekből születnek az oltásellenes csoportok történetei is.

„Érthető módon ilyenkor az érintett is teljes sokkba kerül, rettenetesen nehéz elmagyarázni neki a történteket: ő maga csak annyit lát, hogy jól volt, minden ment a megszokott kerékvágásban, majd jött az oltás, utána pedig a kórház és a rák. Ebben a pszichésen beszűkült állapotban nem feltétlenül a racionalitás dominál az ember fejében, egyfajta menekülőút is az oltást hibáztatni, ahhoz kötni a dolgok rosszra fordulását.„

Berúgott, de azt hitte, a vakcina miatt szédül

Egy orvos számolt be arról a Svédországban élő román páciensről, aki határozottan oltásellenes. Munkája miatt szüksége lett az oltásra, így végül beadatta a vakcinát. Ám kitalálta az ellenszert is: elmondása szerint hazament, és egy egész rekesz sört megivott, hogy kiigya magából az oltás hatásait. Azonban – mint mondja – nem járt sikerrel: a terápia után rosszul lett és szédelgett. A doktornő természetesen megpróbálta elmagyarázni neki, hogy valószínűleg inkább az elfogyasztott tetemes mennyiségű alkohol miatt érezte magát rosszul, de a páciens nem hitt neki – írja a foter.ro.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast