Létrehozva: 2022.01.30.

Meddig tart még ez az őrült szél? Ezt mondják a meteorológusok

Országszerte orkánerejű szél süvít, ami egyelőre nem csillapodik. A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Malik névre keresztelt viharciklon középpontja a Botteni-öböl felett található, amely kontinensünk északi felén sok helyütt okoz viharos, helyenként orkánerejű szelet. Ezzel a széllel hideg levegő áramlik a szárazföld középső, és délkeleti vidékei fölé is.

Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európában nyugodtabb, enyhébb időt biztosít egy nagy kiterjedésű anticiklon. Főleg az Ibériai-félszigeten süt sokfelé a nap, északabbra tartósan párás, rétegfelhős területek is előfordulnak, számottevő csapadék azonban ott sem hull.

A Kárpát-medence időjárását is a fent említett viharciklon határozza meg, de a viharos szél késő estétől jelentősen mérséklődik, hétfőre pedig csillapodik.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Mihádák Zoltán

Várható időjárás hétfő éjfélig

Vasárnap délután, este felhőátvonulások várhatók szórványosan záporral, hózáporral. Éjszakára átmenetileg csökken a felhőzet, számottevő csapadék sem várható. Hajnaltól nyugat felől fátyolfelhőzet vonul fel, ami fokozatosan meg is vastagszik, így hétfőn a nap nagy részében erősen felhős vagy borult időre van kilátás. A legtöbb napsütés a déli megyékben valószínű. A délután folyamán elszórtan várható eső, zápor, északkeleten havas eső, havazás is. A nyugati, északnyugati szél vasárnap nagy területen lesz viharos, majd éjszaka veszít ugyan erejéből a szél, de erős lökések továbbra is lehetnek. Hétfőn a délnyugatira forduló szelet kísérik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4, +1 fok között valószínű, de a szélvédett helyeken ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 4 és 9 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hidegebb is előfordulhat.

Dolgoznak a tűzoltók

A viharos szél miatt vasárnap délutánig 550 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, a legtöbb segélyhívás Budapestről és Pest megyéből érkezett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legtöbb helyen letört faágak, kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. Sok fa utakra, házakra, kerítésekre, autókra és elektromos vezetékekre dőlt, a szél épületek tetőszerkezetét is megrongálta. A fővárosban egy rendelőintézet, egy óvoda és egy posta tetejét bontotta meg, és volt, ahol kidőlt fa vagy épületről lehulló cserép rongált meg autókat. Ugyancsak Budapesten és Székesfehérváron jelzőlámpákat szakított le a viharos szél, a Pest megyei Dabason és a Győr-Moson-Sopron megyei Nyúlon pedig elektromos vezetékekre dőltek fák. Sok riasztás érkezett Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Alattyánban például nagyfeszültségű vezeték szakadt el.

Tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában 2022. január 30-án. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Mihádák Zoltán

Az érintett területeken folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Az OKF a károk felmérését javasolja a lakóingatlanok körül, és azt kéri, hogy a leszakadt elektromos vezetéket, sérült közműveket, veszélyesen megdőlt fákat a 112-es segélyhívón jelentsék be.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szinte az egész országra első- vagy másodfokú riasztást adott ki. A honlapjukon látható figyelmeztetés szerint csak néhány délnyugati járást nem érint a viharos időjárás.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Savval öntötték le, életveszélyes állapotban van a válogatott focista

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

metropol.hu

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

magyarnemzet.hu

Kitört a pánik, aztán a népharag amiatt, amit a pékáru között találtak egy magyar áruházban

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

travelo.hu

Egyre csak nőni és változni fog Balatonföldvár új látványossága

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néznek ki manapság a Cobra 11 sztárjai – galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak