Létrehozva: 2022.01.10.

Hamarosan bemutatják az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt – itt vannak a részletek

Megtartották az első sajtónyilvános olvasópróbát az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalból, amelynek április 8-án az Erkel Színházban lesz a bemutatója.

Cseke Péter Kossuth-díjas színművész, a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója mint az Erzsébet, a szerelem szentje rendezője ismertette a szereposztást, és szólt a tavaly tavasszal elkezdődött munkafolyamatról.

Fotó: Metropol / M.K.
„Sokszor hallani, hogy a színház a legegyszerűbb műfaj, hiszen könnyű a recept: vedd a legjobb írót, ennek legjobb darabját (vagy írass vele egy darabot), kérd fel a legjobb rendezőt és a legjobb színészeket, és kész a siker. Akik azonban színházzal foglalkoznak, tudják, hogy ez nem egészen így van. Mert mi kell még hozzá? Az, hogy a Jóisten áldása körülölelje a vállalkozást. Valami hasonlót éreztem, amikor 2021 márciusában Lezsák Sándor felkért egy Szent Erzsébetről szóló musical megrendezésére” – árulta el Cseke Péter, aki úgy vállalta a munkát, hogy még nem volt sem szövegkönyv, sem kész dalok, csak zenei alapok, dalvázlatok, amiket Szikora Robi már évekkel ezelőtt elkészített. Cseke Pétertől a megtudta azt is, hogy a jól együttműködő csapatban Károly Kati zenei vezetőként dolgozik, Szendrényi Éva a díszletért felel, Berzsenyi Kriszta a jelmeztervező, Pataki András a producer, Kiss Gábor a hangszerelést készíti, Madarász Zsolt a világítástervező, Benkő Dávid és Morvai Veronika a koreográfus. Fotó: Metropol / M.K. A közel 70 fős produkcióban 18 színész, 8 gyerekszereplő, 8 énekes-ensemble, 30 táncos, 2 kaszkadőr, 2 artista szerepel. A darab kettős szereposztással készül.

Királylány, szerelmes nő, édesanya, árvák és betegek gyógyítója

II. András lánya, Erzsébet. 1231-ben halt meg szülőföldjétől, családjától távol. A királylányt már életében szentként tisztelték. Ötévesen, a hatalmi érdekek mentén kiválasztott jegyeséhez küldték Türinigiába, elszakították testvérétől, otthonától, hazájától. Erzsébet szívét nem kérgesítették meg a szörnyű veszteségek. A kislányból életerős, tettre kész nő, édesanya vált. Menedékházat alapított árvagyermekeknek, kórházat a betegeknek. Erzsébetet az udvari intrikák, anyósa ármánykodása, imádott férjének kényszerű távolléte, a szegénység, a pusztító járványok, az üldözés és kitaszítottság sem tudták megtörni. A mű nem csupán egy szent élettörténete. Szembenézés az emberi gyarlósággal és az emberi lélek önzetlen nagyságával. Ármánykodások, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki Szent Erzsébet portréja. Az asszonyé, aki a női eszmény megtestesülésévé vált. A szép, szerelmes nőé, aki megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és kiapadhatatlan.

Díszlet- és jelmezterv

A musical díszlete 47 jelenetet szolgál. Főbb helyszínek: Wartburg vára, Marburg, Esztergom, Pozsony. A díszlet és a jelmez korhű: a XIII. században, a képzőművészetileg és építészetében is gyönyörű gótika idején játszódik Erzsébet magyar királylány története. Csúcsíves kőablakokkal, középkori kúttal, épületekkel jelzik a tereket. A musical üzenete a XXI. századnak szól: Erzsébet ma is köztünk jár. Ezt a kettősséget igyekszik a díszlet bemutatni. Az álomszerű események 4 méter magasságban játszódnak.

Szereposztás

Erzsébet GYŐRFI ANNA / BÉKEFI VIKTÓRIA Lajos VASTAG TAMÁS Walter lovag DOLHAI ATTILA / BUCH TIBOR II. András HORÁNYI LÁSZLÓ / DÓCZI PÉTER Gertrúd SZEKERES ADRIEN / FÉSÜS NELLI Zsófia VÁSÁRI MÓNIKA / AUKSZ ÉVA Herman gróf SZEREDNYEY BÉLA / KASZÁS GÉZA Magister Konrád SZABÓ P. SZILVESZTER Guda VARGA VIVIEN / GRUBICS BLANKA Izolda FÉSÜS NELLI / KATZ ZSÓFIA Waltraud BECZ BERNADETTE Volker CHAJNÓCZKI BALÁZS Béla DÁNIELFY GERGŐ / PÁSZTOR ÁDÁM Albert mester PUSZTASZERI KORNÉL / FARAGÓ ANDRÁS Henrik PAPP ATTILA / VARGA SZABOLCS Godehard RUSZ MILÁN / CSUHA LAJOS Vincentius BARABÁS KISS ZOLTÁN / SZŰCS SÁNDOR IX. Gergely VARGA MIKLÓS / BENKŐ PÉTER Öreg koldus, császár GERDESITS FERENC Ensemble VENCZLI ZÓRA, SIRKÓ ESZTER, BALÁZS ZSÓFIA, KOVÁTS VERA PAPP DOMONKOS, TÓTH-SZÉKELY ZOLTÁN, OLÁH BÉLA Gyerekek kis Erzsébet BAKOS KINGA kis Guda TÓTH SZOFI kis Hermann TAKÁCS FÜLÖP kis Ágnes ÉS kis Zsófia (II. rész) JOBBÁGY ELMIRA kis Béla ÉS kis Hermann (II. rész) REMÉNYI BETEND

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

hirtv.hu

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria