Létrehozva: 2022.01.10.

Hamarosan bemutatják az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt – itt vannak a részletek

Megtartották az első sajtónyilvános olvasópróbát az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalból, amelynek április 8-án az Erkel Színházban lesz a bemutatója.

Cseke Péter Kossuth-díjas színművész, a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója mint az Erzsébet, a szerelem szentje rendezője ismertette a szereposztást, és szólt a tavaly tavasszal elkezdődött munkafolyamatról.

Fotó: Metropol / M.K.
„Sokszor hallani, hogy a színház a legegyszerűbb műfaj, hiszen könnyű a recept: vedd a legjobb írót, ennek legjobb darabját (vagy írass vele egy darabot), kérd fel a legjobb rendezőt és a legjobb színészeket, és kész a siker. Akik azonban színházzal foglalkoznak, tudják, hogy ez nem egészen így van. Mert mi kell még hozzá? Az, hogy a Jóisten áldása körülölelje a vállalkozást. Valami hasonlót éreztem, amikor 2021 márciusában Lezsák Sándor felkért egy Szent Erzsébetről szóló musical megrendezésére” – árulta el Cseke Péter, aki úgy vállalta a munkát, hogy még nem volt sem szövegkönyv, sem kész dalok, csak zenei alapok, dalvázlatok, amiket Szikora Robi már évekkel ezelőtt elkészített. Cseke Pétertől a megtudta azt is, hogy a jól együttműködő csapatban Károly Kati zenei vezetőként dolgozik, Szendrényi Éva a díszletért felel, Berzsenyi Kriszta a jelmeztervező, Pataki András a producer, Kiss Gábor a hangszerelést készíti, Madarász Zsolt a világítástervező, Benkő Dávid és Morvai Veronika a koreográfus. Fotó: Metropol / M.K. A közel 70 fős produkcióban 18 színész, 8 gyerekszereplő, 8 énekes-ensemble, 30 táncos, 2 kaszkadőr, 2 artista szerepel. A darab kettős szereposztással készül.

Királylány, szerelmes nő, édesanya, árvák és betegek gyógyítója

II. András lánya, Erzsébet. 1231-ben halt meg szülőföldjétől, családjától távol. A királylányt már életében szentként tisztelték. Ötévesen, a hatalmi érdekek mentén kiválasztott jegyeséhez küldték Türinigiába, elszakították testvérétől, otthonától, hazájától. Erzsébet szívét nem kérgesítették meg a szörnyű veszteségek. A kislányból életerős, tettre kész nő, édesanya vált. Menedékházat alapított árvagyermekeknek, kórházat a betegeknek. Erzsébetet az udvari intrikák, anyósa ármánykodása, imádott férjének kényszerű távolléte, a szegénység, a pusztító járványok, az üldözés és kitaszítottság sem tudták megtörni. A mű nem csupán egy szent élettörténete. Szembenézés az emberi gyarlósággal és az emberi lélek önzetlen nagyságával. Ármánykodások, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki Szent Erzsébet portréja. Az asszonyé, aki a női eszmény megtestesülésévé vált. A szép, szerelmes nőé, aki megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és kiapadhatatlan.

Díszlet- és jelmezterv

A musical díszlete 47 jelenetet szolgál. Főbb helyszínek: Wartburg vára, Marburg, Esztergom, Pozsony. A díszlet és a jelmez korhű: a XIII. században, a képzőművészetileg és építészetében is gyönyörű gótika idején játszódik Erzsébet magyar királylány története. Csúcsíves kőablakokkal, középkori kúttal, épületekkel jelzik a tereket. A musical üzenete a XXI. századnak szól: Erzsébet ma is köztünk jár. Ezt a kettősséget igyekszik a díszlet bemutatni. Az álomszerű események 4 méter magasságban játszódnak.

Szereposztás

Erzsébet GYŐRFI ANNA / BÉKEFI VIKTÓRIA Lajos VASTAG TAMÁS Walter lovag DOLHAI ATTILA / BUCH TIBOR II. András HORÁNYI LÁSZLÓ / DÓCZI PÉTER Gertrúd SZEKERES ADRIEN / FÉSÜS NELLI Zsófia VÁSÁRI MÓNIKA / AUKSZ ÉVA Herman gróf SZEREDNYEY BÉLA / KASZÁS GÉZA Magister Konrád SZABÓ P. SZILVESZTER Guda VARGA VIVIEN / GRUBICS BLANKA Izolda FÉSÜS NELLI / KATZ ZSÓFIA Waltraud BECZ BERNADETTE Volker CHAJNÓCZKI BALÁZS Béla DÁNIELFY GERGŐ / PÁSZTOR ÁDÁM Albert mester PUSZTASZERI KORNÉL / FARAGÓ ANDRÁS Henrik PAPP ATTILA / VARGA SZABOLCS Godehard RUSZ MILÁN / CSUHA LAJOS Vincentius BARABÁS KISS ZOLTÁN / SZŰCS SÁNDOR IX. Gergely VARGA MIKLÓS / BENKŐ PÉTER Öreg koldus, császár GERDESITS FERENC Ensemble VENCZLI ZÓRA, SIRKÓ ESZTER, BALÁZS ZSÓFIA, KOVÁTS VERA PAPP DOMONKOS, TÓTH-SZÉKELY ZOLTÁN, OLÁH BÉLA Gyerekek kis Erzsébet BAKOS KINGA kis Guda TÓTH SZOFI kis Hermann TAKÁCS FÜLÖP kis Ágnes ÉS kis Zsófia (II. rész) JOBBÁGY ELMIRA kis Béla ÉS kis Hermann (II. rész) REMÉNYI BETEND

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint elbukott a dollárbaloldal tüntikézése

origo.hu

Meglepő dolog derült ki ifj. Schobert Norbertről - videó

borsonline.hu

Berki Mazsi Thaiföldön luxizik – Ilyen állapotba került Berki Krisztián sírja

ripost.hu

"Nem adtam borravalót a fodrásznak, így is lehúzott rólam 125 ezer forintot"

magyarnemzet.hu

A Liverpool B terve Klopp helyére Szoboszlainak sem lenne ismeretlen

origo.hu

Majd két év után lőtt újra gólt, mégsem tud felhőtlenül örülni Schäfer András

mindmegette.hu

Fémforgács van a Lidl népszerű kekszében: azonnal levették a polcokról

ripost.hu

Érzi a bajt Katalin hercegné? Egy pillanat alatt megsemmisült

ripost.hu

Tízmilliószoros nap és telihold: ennek a három csillagjegynek hihetetlen változást hoz az életébe

ripost.hu

Ezt tedd most a kertben, és virágáradatot kapsz cserébe tavaszra

ripost.hu

Végre kiderült, hány tojás kell a tökéletes piskótához

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Rendet tesz a kormány a gyermekvédelmi ügyekben, íme a törvénycsomag részletei

INSIDER

Óriási mértékben nőttek a reálbérek, egyre többet ér a családok jövedelme

INSIDER

Két éve tört ki az orosz-ukrán háború: "ez a háború csak emberi szenvedést hozott"

INSIDER

Több ezer forintot spórolhatsz, így vásárolj be a hétvégén

INSIDER

A nemzeti összetartozás szimbólumává vált a Csíksomlyó Expressz

INSIDER

Jaj a gyorshajtóknak: Nincs ellenszere az új csodatraffipaxnak

INSIDER

„Nem lehet belenyugodni” – A család értesítése nélkül temették el az eltűnt Lajost

INSIDER

„Nem volt más választásom” – védekezett a maffia oroszlánokkal élő magyar sírásója a bíróságon