Létrehozva: 2022.01.13.

Gulyás Gergely: az minősül oltottnak, aki három oltást kapott

Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely megtartották az év első Kormányinfóját. Fontos bejelentések hangzottak el.

A 2022-es év első Kormányinfóját csütörtökön tartotta meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a napi koronavírus-adatok ismertetése után, a járványhelyzetről azt mondta, hogy a fertőzöttek száma dinamikusan nő. A koronavírus omikron variánsa kevésbé súlyos tünetekkel jár.

Budapest, 2021. november 18.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 18-án.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI

Arra számítanak, hogy a fertőzésszámok jelentősen nőni fognak a következő napokban. Kórházi kapacitások tekintetében jól áll az ország, az ágyak 75 százalék szabad a COVID esetében.

135 ezer oltást adtak be a mostani januári oltási akciónapokon, ezért ezt februárban is meg fogják ismételni. A magyar társadalom 64 százaléka oltott.

Gulyás Gergely bejelentette: a védettségi igazolvány február 15-től oltási igazolvány lesz. Nem kell ehhez új igazolványt kiadni, a régi QR-kódja elegendő.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az minősül oltottnak a felnőttek esetében, aki megkapta a harmadik oltást, vagy az, aki a második oltást hat hónapnál nem régebben kapta meg.

A 18 év alattiaknak a 2 oltás továbbra is elegendő. A karanténidő is 7 napra rövidül, de tünetmentesség esetén negatív teszttel 5 nap után szabadulni lehet.

A járványügyi intézkedés után a miniszterelnök gazdasági döntéseiről is beszámolt.

A rezsicsökkentés havi 40 ezer forintot hagy a családoknál.

Emlékeztetett mindenkit Orbán Viktor bejelentésére, miszerint 6 terméknél élelmiszerárstopot vezettek be.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy szinte biztosan 6,5-7 százalék között lesz a 2021-es gazdasági növekedés. Amit ráadásul a a koronavírus-korlátozás és az autóipar chiphiánya lekorlátozott.

A nehézséget az emelkedő energiaárak jelentik, ezért az átmenetileg erősödő inflációt mérsékelni kell – jelentette ki.

A benzinárplafon 3 hónapra érvényes, február közepén meghosszabbítható.

Szólt arról is, hogy jó hogy egy napon lesz a gyermekvédelmi népszavazás és az országgyűlési választás.

Szentkirályi Alexandra végezetül bejelentette, hogy a kormány újraépíti a leégett szentesi sportcsarnokot.

A mobil oltóállomásokon 16 megyében 136 településen 32 ezer embernek 52 ezer oltást adtak be a program kezdete óta óta, tíz hónap alatt – ismertette a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton a Nógrád megyei Sóshartyánban, ahol a honvédségi oltóbuszban adják be az oltásokat. Németh Szilárd azt mondta: mivel többnyire nehezen megközelíthető kis falvakról, zsákfalvakról van szó, ahol a lakosság kevésbé mobil, mint a városokban, óriási feladatot látott el a magyar honvédség ezen a területen is. Sóshartyánban, a Salgótarjánhoz közeli, mintegy 900 lakosú faluban folyamatosan érkeztek az emberek, hogy megkapják az első, a második, vagy a harmadik oltást. A honvédségi oltóbuszok tíz hónapja üzemelnek, tavaly március 27-én a Nógrád megyei Nőtincsen dolgoztak először. Németh Szilárd az oltás helyszínén tartott sajtótájékoztatón elmondta, a honvédségnek öt oltóbusza van. Nógrád megyében kilencedik alkalommal jár oltóbusz, és szombaton kilenc település polgárai kaphatják meg az oltást Sóshartyánban. Szólt arról is, hogy Nógrád megyében 60 százalékos az átoltottság, Sóshartyánban pedig 70 százalék fölötti. Az adatok jól mutatják, hogy itt jóval kevesebben fertőződnek meg, akik pedig megfertőződnek, sokkal könnyebben vészelik át a betegséget – tette hozzá. Egy oltóbusz 150-160 embert képes ellátni egy nap, Sóshartyánba is 180 adag oltóanyaggal érkezett a honvédségi oltóbusz. Egy-egy buszon hat-tíz ember teljesít szolgálatot, köztük egy oltást vezető orvos, egy egészségügyi katona, szakápolók, mentőtiszt, és adminisztrátor – ismertette. Németh Szilárd köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az oltások megszervezésében, és elismerését fejezte ki a magyar katonáknak, honvédeknek, akik egyaránt teljesítettek szolgálatot kórházi oltópontokon és a határoknál is. Becsó Zsolt (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője jó hírnek nevezte, hogy Nógrádban 108 ezer ember vette fel az oltást, ezzel a megyei adatok nagyjából az országos átlaghoz közelítenek. Ugyanakkor jelezte, hogy a megyében 39 ezer ember számára már időszerű lenne az emlékeztető oltás beadása, de nagyobb probléma, hogy van 8 ezer 60 év fölötti állampolgár, aki még az első oltást sem vette fel. Miután a vírussal szemben egyedül az oltás nyújthat védelmet – hangoztatta -, arra kér mindenkit Nógrád megyében is, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

A magyarországi megbetegedések 29 százalékát okozza a koronavírus omikron variánsa, és egyedül a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendelkezik olyan referencialaboratóriummal, ahol a különböző variánsok megerősítését végzik – közölte az NNK pénteken az MTI megkeresésére.

A népegészségügyi központ tájékoztatása szerint egyes laborokban azért lehet az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy adott területen élők – származnak.

„Ráadásul a fővárosi laboratóriumok mintáiban magasabb az omikron részaránya, ahogy magasabb a megbetegedések száma is, hiszen a népsűrűség is Budapesten a legnagyobb” – írták.

A területi laboratóriumok adatai tehát nem reprezentálják sem térbeli eloszlásban, sem korcsoportban, sem kórházi ellátásban a

hazai lakosságot – hangsúlyozta az NNK.

Magyarországon az NNK rendelkezik országos mintákkal, hiszen ide küldik be a laboratóriumok az omikrongyanús mintákat további vizsgálatra. Az NNK a variánsok szűrését nemzetközi protokoll alapján, kétlépcsős rendszerben végzi, a variánsok megerősítését csak a referencialaboratóriumok végezhetik, amely Magyarországon az NNK laboratóriuma – tették hozzá.

A népegészségügyi központ ismét felhívta a figyelmet az oltás, illetve a megerősítő oltás felvételének fontosságára, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast