tóth gabi
Érdekes ajánlást tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyes termékek fogyaszthatóságáról.
Hiánypótló ajánlást tettek közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.
Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.
További információk: https://maradeknelkul.hu/
És akkor lássuk, hogy mit ajánl a Nébih, vagyis a minőségmegőrzési idő lejárta után még meddig fogyaszthatóak biztonságosan a következő élelmiszerek:
2 hónap: olaj, zsír, tejpor, chips, ropogtatnivalók
3 hónap: aszalványok, müzli, gabonapehely, fagyasztott termékek, édes keksz, kemény cukorka, csokoládé
6 hónap: üdítőitalok, gyümölcslevek, szörpök
9 hónap: UHT tej, UHT tejszín, só, cukor, édesítőszerek,rizs, száraz hüvelyesek, instant termékek(pl. kakaó, pudingpor), száraztészta, szószok( ketchup, mustár, majonéz), gabonafélék( liszt, búzadara, stb.)
12 hónap: konzerv, ásványvíz, méz, lekvár, kávé, tea, kakaópor