Létrehozva: 2022.01.19.

Dömötör Csaba: 4 kormányzati döntés született a családok támogatására

Lényegre törő videóval jelentkezett Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Benzinárstop, kamatstop, élelmiszerárstop és rezsicsökkentésDömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője a kormány 4 fontos, az árak megfékezésére és a családok támogatására szolgáló döntéséről készített egy rövid, ám velős összefoglalót.

Dömötör Csaba

A politikus friss videójában a fentieken túl említést tesz a júniusig érvényben lévő hitelmoratóriumról, az érintettekhez rövidesen megérkező 13. havi nyugdíjról és a családi adó-visszatérítésről is.

„Az a célunk, hogy a járvány nehézségei ellenére is tovább erősödjön a gazdaság, és ezt minden magyar család érezze is a saját életében” – hangsúlyozza Dömötör Csaba.

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: Magyarország Európában az elsők között haladta meg a járvány előtti gazdasági teljesítményét, tavaly 6,4 százalékkal erősödhetett a bruttó hazai termék, és idén is jóval 5 százalék feletti bővülés várható – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött posztjában, amelyben Kósa Lajos és Fiák István levelére válaszolt a 25 év alattiak szja-mentességéről.

Varga Mihály hozzátette, ez lehetőséget ad arra, hogy megerősítsék azokat, akiket a válság leginkább sújtott: az időseket, a gyermeket nevelő családokat, a vállalkozásokat és a fiatalokat. Ezt szolgálja a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítése, a családi adóvisszatérítés, a munkát terhelő adók újabb, 750 milliárd forintos csökkentése és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége is.

A miniszter hangsúlyozta, a fiatalok életkezdésének és családalapításának támogatását a kormány 2010 óta kiemelten kezeli.

A munkába állás, a saját otthonhoz jutás és a gyermekvállalás mind-mind nehéz feladat, ezért ezekhez a kormány jelentős segítséget ad a fiataloknak. Ezért vezették be például az otthonteremtési támogatásokat, a babaváró hitelt, az első házasok adókedvezményét és a családi adózást.

Varga Mihály megjegyezte, ebbe a sorba illeszkedik, hogy idén januártól mentesítik a 25 év alatti fiatalokat a személyi jövedelemadó megfizetése alól az átlagbér szintjéig.

Kiemelte, az intézkedéssel 140 milliárd forint marad félmillió fiatal munkavállalónál: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente.

Az adómentesség szabályai a gyakorlatban is egyszerűek és világosak: a 25 év alatti munkavállalónak – általános esetben – először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb. Az adókedvezmény már januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató.

A kormány azon dolgozik, hogy az adókedvezmények és a támogatások bővülő rendszere érdemben segítse a fiatalokat, és egyre jobban megérje Magyarországon családot alapítani – írta a pénzügyminiszter.

Az év eleji intézkedések öt-hat millió embert is segíthetnek és 1500 milliárdnál is többet jelentenek idén a társadalomnak és a gazdaságnak, miközben a baloldal programja ma is a megszorítás – erről Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára beszélt a Mediaworks Hírcentrumának.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban azt mondta: az elmúlt tizenkét év alapján pontosan látható, merre menne tovább a mostani kormány, de az is kitalálható, a baloldal mit tenne kormányon. A baloldal programja ma is a megszorítás. Kijelölt miniszterelnök-jelöltjük most is a rezsicsökkentés, a minimálbér, a 13. havi nyugdíj eltörléséről beszél és arról, hogy hiba volt megszüntetni Gyurcsányék vizitdíját és kórházi napidíját.

Tállai András arra a kérdésre, hogy miként értékeli azokat a baloldali kritikákat, amelyek szerint a kormány felelőtlen gazdaságpolitikát folytat, Tállai András úgy válaszolt: a 2020-2021-es gazdasági visszaesés kétszer akkora erejű volt, mint a korábbi világválság 2008-2009-ben. Ennek ellenére tavaly 6,4 százalékkal növekedhetett a magyar gazdaság, idén pedig több mint ötszázalékos bővüléssel számolnak.

Tudni kell azt is, hogy a magyar gazdaságé a legmagasabb beruházási ráta az Európai Unióban, miközben csökkentik az államadósságot és a GDP-arányos hiánycélt is. Utóbbi az év végi kormánydöntések nyomán idén 5,9 százalék helyett 4,9 százalék lehet.

Arról, hogy a kabinet az év végén 350 milliárdos zárolást hajtott végre, miközben elhalasztott állami beruházásokat 750 milliárd forint értékben és a baloldal szerint ez megszorítás, Tállai András elmondta: a 2008-2009-es válság időszakában előbb Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, és külföldi utasításra ők ketten vezényelték le a magyar történelem egyik legbrutálisabb megszorítását. Megemelték a forgalmi adót, befagyasztották a családi pótlékot, elvették a családi adókedvezményt és otthonteremtési támogatásokat, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentették, a táppénzt pedig tíz százalékkal megvágták. Elvették a 13. havi nyugdíjat és felemelték a nyugdíjkorhatárt. Kivéreztették a közszférát, a közszolgálati dolgozók bérét befagyasztották, megvontak tőlük egyhavi bért, s még országos, általános ingatlanadót is bevezettek. Mindeközben a rezsit tizenötször emelték.

Tállai András hangsúlyozta: sem az év végi zárolás, sem az idei kormányzati beruházások egy kisebb részének elhalasztása nem nevezhető megszorításnak. Annyi történt csupán, hogy bizonyos fejlesztéseket, kiadásokat átütemezett a kormány. Ezt pedig azért tette, hogy a legfontosabb gazdaságpolitikai programok folytatása, végrehajtása zökkenőmentes legyen. Ennek nyomán már él a fiatalok szja-mentessége, a változtatás 140 milliárd forintot jelent évente az érintett nagyjából félmillió, pályája elején járó munkavállalónak. Január elejével csökkent a munkáltatók közterhe is. A változtatás évi hatszázmilliárd forintot hagy a gazdaságban azért, hogy a vállalkozások könnyebben kigazdálkodhassák a minimálbért. Idén húszszázalékos emelés után bruttó kétszázezer forint lett a legkisebb kereset összege. A minimálbér növelése akár egy-két millió munkavállaló fizetését is növelheti, vagyis a kormány adócsökkentésének előnyeit közvetve ennyien érezhetik. Béremeléssel indult az év az ápolóknak, az orvosoknak, a rendőröknek, a katonáknak, a pedagógusoknak, a szociális és kulturális dolgozóknak.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a következő hónapban megkezdődik például a családi adó-visszatérítés kifizetése. Ilyen kormányzati intézkedés még nem volt Magyarországon, ennek részeként csaknem kétmillió szülő kap vissza több mint 600 milliárd forint befizetett adót. Ezzel egy időben, február közepén vehetik kézhez a nyugdíjasok a teljes összegű 13. havi juttatást, ami 370 milliárd forintot jelent 2,5 millió nyugdíjasnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Már megint a magyarok?! Olaszországban attól félnek, hogy a történelem megismétli önmagát

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magyar fotós készített bravúros képeket az Etna füstölgő krátere felett

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe