1 éve

Óriási bukás lett a baloldali aláírásgyűjtés: elkéstek és keveset gyűjtöttek

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás.

Teljesen összeomlott a baloldal kampánya, megbukott az aláírásgyűjtésük is. Bár Márki-Zay Péter fennhéjázva azt jelentette be, hogy 470 ezer aláírást gyűjtöttek össze a népszavazáshoz, kiderült, duplán számolta őket, így a valóságban ez csak 235 ezer.

Mivel az aláírások 15-20 százaléka általában valamilyen okból érvénytelen, az is kérdéses, egyáltalán meglesz-e a 200 ezer érvényes aláírás. Az viszont már teljesen biztos, hogy elkéstek vele, az április 3-i választással egy időben már lehetetlen megtartani a népszavazást. Míg a Fidesz 2008-ban három nap alatt gyűjtötte össze a szükséges 200 ezer aláírást, a baloldalnak most több mint egy hónap kellett hozzá – és még lehet, hogy így sem sikerült.

Karácsony Gergely már tavaly december közepén beismerte, ha december végéig nincs meg a 200 ezer aláírás, már nem lehet a parlamenti választással egy időben megtartani a népszavazást. Mivel a választás április 3-án lesz, az egész folyamatnak február 13-ig le kellene zajlania, ez az utolsó időpont, amikor a köztársasági elnök még kiírhatná április 3-ra a kérdéseket. Vagyis mindennel (aláírások hitelesítése, jogorvoslatok – Kúria, Alkotmánybíróság – , parlamenti határozat meghozatala, a döntés kihirdetése) együtt 23 nap alatt (ha pénteken valóban leadják az aláírásokat). Csak emlékeztetőül: 2008-ban a választási bizottság összesen 43 nap alatt hitelesítette a Fidesz aláírásait. Ehhez jönnek például a jogorvoslati határidők, ami csak a Kúria esetében 10 nap. Vagyis: mivel a baloldal aláírásgyűjtése óriásit bukott, ha minden a legkedvezőbben alakul számukra, akkor sem lehet nyár előtt népszavazást tartani a kérdéseikről.

Megkezdik az ellenőrzést, de már jelezték, az egész folyamat több hétig tart.

Az ellenzéki pártok pénteken reggel leadták a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő íveket. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte, hogy már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).
„A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze. Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást. Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg. Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy

több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ. Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták. – A szükségesnél több aláírást gyűjtöttünk össze a népszavazás kiírásáért – írta a baloldal miniszterelnök-jelöltje legutóbbi Facebook-videója fölé. Márki-Zay a felvételen szépíteni próbált, és 470 ezer aláírásról beszélt, ám később elmondta, hogy mindez két kérdésre gyűlt össze, tehát kérdésenként a minimális, 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze 36 nap alatt. Emlékezetes, a Fidesz-KDNP 2007-ben a szociális referendum kiírására– mindössze 48 óra alatt – 300 ezer szavazatot gyűjtött össze. Ám ez a teljesítmény még saját magukhoz viszonyítva is tragikusnak minősíthető, hiszen a Momentum a Nolimpia kampánya során mindezt kevesebb mint egy hónap alatt teljesítette. Ám hiába lett meg a szükséges mennyiségű aláírás, úgy tűnik kifutottak az időből. Miután a baloldali politikusok leadják az aláírásokat, az Országgyűlésnek azt követően harminc napja lesz arra, hogy elrendelje a népszavazást, ezután pedig a köztársasági elnöknek 15 napja van a népszavazás időpontjának kitűzésére, ezen időpont pedig a kitűzéstől számított 70–90 nap között lehet. Ez összesen 115 nap + 70–90 nap, a parlamenti választás azonban 77 nap múlva lesz. Ez azt jelenti, hogy a választással egy időben már nem lehet megtartani, lekéstek róla. Az is kérdéses, hogy a 235 ezer szavazatból mennyi lesz érvénytelen, és meglesz-e egyáltalán a népszavazáshoz szükséges számú aláírás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért nő egyre inkább a harmadik világháború veszélye

origo.hu

Karrierjéről beszélt Molnár Anikó

borsonline.hu

Dráma a stúdióban, ez az énekes végleg elköszönt a Sztárban Sztárból

mandiner.hu

„Magyarország mindent megadott nekem” – Ninh Duc Hoang Long operaénekes a Hazám, hazámról és a nálunk meglelt otthonról

ripost.hu

Megérkeztek az első fotók: súlyos baleset történt Győr közelében

magyarnemzet.hu

A woke-őrület következménye Amerika történetének második legnagyobb bankcsődje

origo.hu

Majkáékat csőbe húzta a Ryanair

astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. március 20-26.: Elképzelhetetlen fordulatok jönnek

sonline.hu

Közel negyvenezer áldozat van Magyarországon, mégis keveset tudunk az emberkereskedelemről (x)

mindmegette.hu

Rögös túró: a tejtermék, amit érdemes megismerned!(x)

ripost.hu

Súlyos állapotban találták meg az eltűnt 14 éves lányt, a kórházban meghalt

life.hu

Depresszió: ezek a testi tünetek jellemzők rá(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Parkolási bírságháború Ferencvárosban: hadjárat indult az albérlők ellen

INSIDER

Végre tényleg itt az igazi tavasz? 22 fok is lehet jövő héten - de nem lesz teljes az örömünk

INSIDER

Imádják a „magyar Barbie"-t a TikTokon

INSIDER

"Én sem eszem csokit, amíg a tesóm nem ehet" - heti top 5, legmegrázóbb történeteink

INSIDER

Egy magyar találmány megakadályozhatná porviharokat

INSIDER

Gyász: elhunyt Schmidt Csaba

INSIDER

Hatalmas változás a BKK-nál, erre mindenki figyeljen oda, ha útnak indul!

INSIDER

Tavaszias idő várható a héten, kis szépséghibával