12 hónapja

5 nyelven beszél, 3 gyermeket nevel a köztársaságielnök-jelölt, Novák Katalin

Orbán Viktor kormányfő december 21-én jelentette be, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek, miután Áder János mandátuma lejár, és az alkotmány értelmében nem választható újra.

Sokaknak meglepetést okozott Orbán Viktor bejelentése, miszerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek, pedig a választás több szempontból nagyon is érthető és indokolt – írja a Ripost7.

Novák Katalin karrierje egyáltalán nem olyan meglepő és gyors, mint ahogyan a nyilvánosság számára tűnhet, nagyon komoly tanulmányok és rengeteg munka alapozta meg.

Több egyetemen is tanult egyidőben

24 éves korában diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, okleveles közgazdászként. Már ezzel párhuzamosan megkezdte és egy évvel később fejezte be tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Életrajzából kiderül, hogy 15 éves korában egy évig Los Angelesben járt iskolába, 18 évesen pedig alapítványi ösztöndíjas volt Párizsban, ahol egyetemi évei alatt szintén ösztöndíjasként politikai tanulmányokat is folytatott, majd – már munka mellett – két évig európai uniós képzésben vett részt a francia államigazgatási egyetem és a külügyminisztérium szervezésében. Akik ismerik, azt mondják, úgy beszél angolul és franciául, mint az anyanyelvén, de felsőfokú diplomáciai szaknyelvi vizsgája van németből és középfokú nyelvvizsgája spanyolból is, így a magyarral együtt öt nyelven tudja jól kifejezni magát.

Fotó: MTI

Megdolgozott az előrelépésért

Az egyetem után rögtön a Külügyminisztériumba került referensként. 2004 és 2010 között hat évet sorra születő gyermekeinek szentelt. 2010-től ment vissza a külügybe miniszteri tanácsadóként, majd két évvel később átigazolt az Emberi Erőforrások Minisztériumába, miniszteri kabinetfőnökként. 2014-ben lett család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár, majd 2020-ban kapott miniszteri kinevezést. 2018-ban országgyűlési képviselővé választották. Mindemellett számos társadalmi szervezetben vállalt szerepet – többek közt a Nők Magyarországért Klub alapító elnöke, a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója –, négy évig a Fidesz alelnöke volt, s több kitüntetést kapott itthon és külföldön egyaránt.

Húsz éve házas, kamaszok a gyermekeik

Novák Katalin 24 évesen ment férjhez Veres István Attilához, aki ma a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiac-igazgatóságának vezetője.

Hivatalba lépése idején 20 éve lesznek házasok a férjével. Tavaly május 4-én tette közzé közösségi oldalán az esküvői fotójukat ezzel a megjegyzéssel: „19 éve ilyenkor mondtuk ki hivatalosan is az igent a közös életre. S tesszük ezt azóta is megannyiszor, nap mint nap, szavakkal, tettekkel.”

Ádám fiuk 2004-ben, Tamás fiuk két évvel később, lányuk, Kata 2008-ban született, tehát ma 13, 15 és 17 évesek. A házastársak megosztják az otthoni feladatokat – árulták el el egy róluk szóló videóban. A család sportos életmódot folytat, Novák Katalin rendszeresen fut, a család együtt jár vízitúrázni, kajakozni, szeretnek kempingezni, kirándulni, túrázni. Hogy erre mennyi idő jut, ha az édesanya köztársasági elnök lesz, majd kiderül. Mindenesetre Novák Katalin lehet az első női köztársasági elnök, férje pedig hasonló szerepbe kerülhet, mint Angela Merkel férje vagy Fülöp herceg.

Fotó: Facebook

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meztelen mellekkel állt színpadra Rita Ora - fotók

origo.hu

Jennifer Lopez ledobta a ruhát, így mutogatja magát - képek

borsonline.hu

Ez kellemetlen! Óriásplakát hirdeti Kulcsár Edina és Csuti szerelmét

mandiner.hu

„A birodalmi szimbólumot meg kell semmisíteni” – az ukránok most a vereckei emlékművet bontanák le

ripost.hu

Drámai sorok: Megrázta a magyar sztárt a nagykőrösi öngyilkos lány tragédiája

hirtv.hu

Magyarországon a turizmus kiemelt ágazat

origo.hu

A világ legszebb melleivel hódít a hihetetlenül hajlékony szuperszexi tornászlány - képek

mindmegette.hu

Így készül a selymes hollandi mártás, az egyik legkedveltebb alapszósz

ripost.hu

„Gyönyörű látvány! És az óceán sem csúnya…” Bódi Sylvi új, popsis fotóját dicsérik

ripost.hu

Megint beszóltak G.w.M-nek: Most földrajzból kapta az ívet

ripost.hu

Tóth Andi kitálalt, ilyen a kapcsolata valójában Marics Petivel

ripost.hu

Friss fejlemény a VV Fanni-ügyben

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Brutálisan drágult a temetkezés, Karácsonyék rátettek még egy lapáttal

INSIDER

Felfoghatatlan: Mankójával küldte halálba lakótársát a férfi Pécsett

INSIDER

Omladozó házból kellett kutyákat menteni Borsodban

INSIDER

Nem élte túl: 11 törött bordával vitték kórházba a kiszáradt nőt

INSIDER

Dráma a vonaton: egy magyar férfi életéért küzdöttek