Létrehozva: 2021.12.12.

Zajlik az oltási akció országszerte, nem kell időpontfoglalás – fotók

Este 7 óráig várnak mindenkit, aki oltást szeretne.

Szerző Ripost

A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.

Most hétvégén is sokan jelentkeztek az oltásra, volt aki most kérte az elsőt éls sokan a harmadik, emlékeztető oltás miatt álltak sorba.

 

A tegnap megnyílt az internetes időpontfoglaló az 5-11 évesek gyermekek oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A gyermekek oltása december 15-én szerdán kezdődik az erre kijelölt kórházi oltópontokon. Az első gyermekvakcina szállítmány várhatóan kedden érkezik Magyarországra és 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt.

A gyermeküket már érvényesen regisztrált szülők mától tehát az EESZT időpontfoglalóban tudnak időpontot foglalni.

Orbán Viktor bejelentette, december 15-től indulhat az 5-11 évesek oltása. Hosszas tudományos vita előzte meg ezt a döntést – tette hozzá. Nem okozunk kárt a gyermekeinknek, ha beadatjuk az oltást a nekik.

A miniszterelnök a napi adatokat elemezve azt mondta, túl vagyunk a járvány negyedik hullámának csúcsán, de továbbra is az a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát:

Ha nem leszünk beoltva kis karácsonyunk lesz, ha be leszünk oltva, nagy karácsonyunk lesz – fogalmazott a miniszterelnök.

Az első decemberi szállítmányban 69 ezer gyermek oltásához elég vakcina érkezett, a további gyermekvakcina szállítmányok érkezése még bizonytalan.

December 15-én megkezdődik az 5-11 évesek gyermekek oltása 77 kórházban és a házi gyermekorvosoknál. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után.

Oltás kórházi oltóponton

A gyermekek oltására 77 kórházban működik kifejezetten a gyermekek részére kialakított oltópont. Kórházi oltópontra előzetes internetes regisztráció és időpontfoglalás után lehet vinni a gyermeket.

Gyermek regisztrálása oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni. Kérjük a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket! Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen!

A regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni.

Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd ezt követően tudják kiválasztani a gyermek oltásához a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Az 5-11 éves gyermekek esetében természetesen a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát ajánlja fel.

Oltás házi gyermekorvosnál

A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.

A házi gyermekorvosok körében előzetes igényfelmérés történt, amely alapján az oltóanyag igényt jelző házi gyermekorvosokhoz is kapnak vakcinát, mivel az ampullában 10 gyermek oltására elég vakcina van, az oltóanyag pazarlásának elkerülése érdekében azok a házi gyermekorvosok kapnak vakcinát, akik legalább 8 gyermek beoltását vállalni tudták. A jövőben érkező vakcinaszállítmányokból természetesen továbbra is fognak kapni a házi gyermekorvosok.

Krónikus beteg gyermekek oltása

A házi gyermekorvosok részére kiadott szakmai ajánlás szerint az oltást először a krónikus betegségben szenvedő, pl. szervtranszplantált, daganatos beteg (beleértve a vérképző rendszer malignus betegségét), krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban szenvedő, autoimmun beteg, vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó – szülő által beoltatni kívánt – gyermekek számára biztosítsa. Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kívánja (nem jelzi a háziorvosnak) a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is.

Szülői hozzájáruló nyilatkozat a gyermek oltásához

Az oltást jelentősen felgyorstíja, ha a szülő magával visszi a kinyomtatott, kitöltött ésa alárít szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Letölthető:

Az egyéni védelmen túl a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család – köztük szüleik, nagyszüleik – védetté váljon – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos csütörtökön a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Müller Cecília úgy fogalmazott: „nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk” azzal, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az 5-11 éves gyerekek oltását is a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődött ezek beadásának folyamata.

Felhívta a figyelmet: az, hogy a gyermekeket kevésbé érinti a koronavírusos megbetegedés, igaz volt, főképp a járvány a kezdetén az eredeti, vuhani törzsnél. Később viszont a szakemberek azt látták, hogy a mutálódás következtében már a gyermekek korosztályát is egyre inkább érintette a fertőződés – tette hozzá.

Ezekben a napokban is mintegy 50-60 gyermeket ápolnak a magyarországi kórházakban koronavírus miatt – ismertette a tisztifőorvos, megjegyezve: tehát nem nagy számban, de előfordul súlyos, akár szövődményes eset is.

A tisztifőorvos kiemelte: a gyermekek védőoltása nemcsak őket, hanem családjukat – szüleiket, nagyszüleiket, dédnagyszüleiket -, közösségüket is megvédi. „Ha az egész családi közösség védelmet élvez, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint korábban voltunk” – fogalmazott.

Nagyon fontos, hogy együtt ünnepelhessen a család – jelentette ki Müller Cecília, aki mindenkinek biztonságban, békességben, szeretetben eltöltött családi ünnepeket kívánt.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka

INSIDER

Németh Szilárd: Hatalmas a tét, béke vagy háború