Létrehozva: 2021.12.31.

Szilveszter a járvány árnyékában – Ilyen korlátozásokra számíthatsz itthon és külföldön

Európa nagy részén korlátozások mellett búcsúztatják az óévet.

Közeleg a szilveszter, a járvány miatt idén sem lesz felhőtlen a buli.

Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk, mert nem szigorítanak az omikron miatt. Lehet nálunk tartani utcai bulikat, házibulikat, sőt, nagyobb koncerteket és rendezvényeket is. Ezek 500 fő felett csak védettségi igazolással látogathatóak, de nem vezettek be az ünnep előtt újabb szigorításokat.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

A városi ünnepségek elmaradnak Debrecenben, Szegeden és Miskolcon is a járványhelyzet miatt, Pécsen csak tűzijátékot tartanak.

Idén nem érdemes külföldre menni szilveszterezni, mert mindenütt nagyobb a szigor, mint nálunk. Sőt, sok nagyváros sorra mondja le a tervezett bulikat az omikron miatt. A napokban több külföldi város is bejelentette, hogy elmarad a tervezett nagy szilveszteri ünnepség: Athénban nem lesz tűzijáték az Akropolisz felett, Németországban megtiltották a szilveszteri összejöveteleket és Berlinben, Münchenben nem lesz újévi tűzijáték.

Londonban is lemondták a Trafalgar Square-re tervezett újévi rendezvényt és a szerelem városában, Párizsban is elmarad a Champs-Élysées fölé tervezett hagyományos újévi tűzijáték.

Ha valaki mégis külföldi ünneplés mellett dönt, akkor nem csak a szilveszteri buli, de a beutazás során is korlátozásokra számíthat egyes helyeken.

Ausztriában újra nyitottak nemrég a vendéglátóhelyek és a sípályák, az úgynevezett 2G szabály van érvényben a szomszédos országban. Ez azt jelenti, hogy az összes többi országból történő belépéshez 2G-igazolásra van szükség, ezen felül pedig rendelkezni kell egy friss PCR-teszttel vagy emlékeztető oltással. Ha ezek nincsenek meg, a belépés ugyan lehetséges, de karanténba kell vonulni, amelyet negatív PCR-teszteredménnyel lehet elhagyni – írja az austria.info.

FFP2-es maszk viselése kötelező nyilvános helyek zárt tereiben beleértve a hegyi felvonókat és sílifteket is. Vendéglátóhelyeken az ülőhelyeken kívül mindenhol, szálláshelyeken a közös használatú belső terekben is kötelező a maszkiviselés.

Szlovákia bekeményített, jelenleg éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Mind az oltottakra, mind az oltatlanokra és a fertőzésen átesettekre egyaránt érvényes módon, a Szlovák Köztársaság területén a szabad mozgást és tartózkodást december 17-től (várhatóan január 9-ig) minden nap 20.00 órától másnap 05.00 óráig kijárási tilalommal korlátozzák.

A Magyarország felől érkezők, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak a határátkelőkön. Az ellenőrzések elsősorban a Szlovákiába belépő utasokra vonatkozó karantén intézkedések betartására, a teljesen beoltott státus igazolására irányulnak és arra, hogy a 12 év és 2 hónapon felüli személyek elvégezték-e a kötelező regisztrációt az eHranica-rendszerben.

A szlovák hatóságok figyelmeztetnek: kihirdetett kijárási tilalom miatt azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik külföldről érkeznek Szlovákia területére.

Ukrajnába utazáshoz Covid-19 biztosítási kötvényt is kérnek. Ha valaki nem rendelkezik a WHO által engedélyezett oltóanyaggal való vakcinációt igazoló dokumentummal, le kell töltse a „Vdoma” alkalmazást, és vállalja, hogy a határlépést követően 72 órán belül elvégzi a PCR vagy a SARS-CoV-2 gyorstesztet. Negatív eredmény hiánya esetében 72 óra múlva 14 nap karanténba vonul.

Az egész ország területén nyilvános helyeken, közterületen, az intézményekben és üzletekben továbbá egyéb zárt tereken, a tömegközlekedési eszközökön orr és száj egyidejű eltakarására alkalmas maszkot kell viselni. Az üzletekben és a közintézményekben védőtávolságot kell tartani, létszámkorlátozások vannak. A rendelkezés megsértőit megbüntethetik.

Romániába utazáskor az mentesül a karantén alól, aki megkapta a védőoltás mindkét adagját és a második oltás óta eltelt 10 nap. A karantén PCR teszttel is kiválható, illetve az is mentesül, aki bizonyíthatóan átesett a betegségen.

2021. december 20-tól minden Romániába beutazó személy – függetlenül állampolgárságától és a kiindulási országtól – köteles kitölteni egy PLF (Passenger Locator Form) digitális beutazási adatlapot. A dokumentumot csak digitálisan lehet kitölteni az erre a célra szolgáló kormányzati honlapon https://plf.gov.ro/.

A különböző korlátozások mellett arra is lehet számítani, hogy a karácsonyi járatokhoz hasonlóan, szilveszteri járatokat is törölnek a nagyobb légitársaságok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

mandiner.hu

A világ legboldogabb embere lett a magyar válogatottnál már leírt focista

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban