10 hónapja

Rusvai Miklós elárulta: ezek a tünetei valójában az omikronnak

A szakember elmondta, amit jelenleg tudni lehet.

Rusvai Miklós virológust arról kérdezte a Ripost, hogy mit lehet tudni az omikron variánsról, illetve mik a főbb tünetei.

Fotó: Origo / Talán Csaba

„Egy valamit fontos tudni: jelenleg Afrika egyenlítő alatti részén van nagy számú eset. Az egyéb országokban olyan kevés van, hogy statisztikailag értékelhető adat nincsen. Az egyenlítő alatti Afrikában pedig azért hamis a kép, mert főleg fiatal népesség van, tehát a kevésbé érzékenyek. Ott egy oltatlan, fiatal emberpopulációban terjed a vírus, és emiatt jóval enyhébb tünetek vannak, mint amiket a korábbi variánsoktól Európában, Észak-Amerikában megszoktunk. Ezért nehéz most még bármit mondani, mert nem összehasonlítható a mostani omikron variánssal fertőzött betegcsoport a korábban a delta és alfa variánsokkal fertőzött csoportokkal” – magyarázta Rusvai Miklós, majd folytatta: „Az Afrika déli részéről származó beszámolók szerint kevesebb a súlyos eset, a halott és kórházban ápoltak száma is, de hangsúlyozom, ez nem összehasonlítható az európai népességgel.

A tünetek

„A tünetekről annyit lehet tudni, hogy Afrika déli részén kevesebben számolnak be íz-és szaglásvesztésről, viszonylag kevesebb a lázas eset, a súlyos tüdőgyulladások is kevésbé jelentkeztek, eddig. A légzőszervi tünetek a jellemzőek, illetve az elsődleges tünetek között szerepel a fáradékonyság és az alacsonyabb teljesítőképesség – de ez a többi variánsnál is megfigyelhető volt” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az omikron vélhetőleg terjedőképesebb, mint a korábbi változatok.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!