9 hónapja

Nem hiszed el, mi lesz az új Néprajzi Múzeum tetején

Elkészült a Liget Budapest Projekt keretében épülő új Néprajzi Múzeum impozáns üveghomlokzata és már látszik, milyen szép lesz a múzeum tetőkertje az egykori betonplacc helyén. Jövő tavasszal páratlan kiállításokkal nyílik meg Európa legkorszerűbb etnográfiai múzeuma.

Elkészült az épület ívesen emelkedő „domboldalait” körülölelő, impozáns üveghomlokzata, amelyre egy egyedi, közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszter szerkezetű fémrács hálót feszítettek körbe.

Fotó: Ripost

A pixeleket egy speciális robot helyezte be a lézerrel vágott alumínium rácsokba, melyekből több mint 2 ezer darabot rögzítettek fel az épületre. A kis kockákból 20 magyar és 20 nemzetközi (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) néprajzi motívum kortárs újraértelmezéseként megszülető formák álltak össze. Ez a különleges megoldás nemcsak esztétikailag egyedi és formabontó, hanem műszakilag is fontos eleme a homlokzatnak, hiszen az épület árnyékolását is biztosítja, hozzájárulva az energiatakarékos működéshez.

Fotó: Ripost

A Városliget zöld kiterjesztéseként funkcionáló tetőkert kialakítása hamarosan befejeződik: több mint 3 ezer köbméter, speciális tápanyagokkal dúsított termőtalajt terítettek el az épület domboldalain, melyekbe mintegy 1500 virágos és hagymás évelőt, hét lombos cserjét, közel száz örökzöldet és hétszáz tő díszfüvet ültettek el. Összességében 7.300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki az épület tetőívén. A szabadon bejárható park hangulatos közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit, legmagasabb pontjain különleges panorámát nyújtva a Városligetre és a Hősök terére.

Az épület mintegy 60 százaléka a térszint alatt kapott helyet.

Fotó: Ripost

A világszínvonalú kiállítóterek építése hamarosan elkészül, a Néprajzi Múzeumnak a korábbi Kossuth téri bemutatóhelyhez képest több mint háromszor nagyobb, összességében közel 7 ezer négyzetméteres alapterület áll majd rendelkezésére.

Megérkeztünk!

Jövő tavasszal a múzeum látványos időszaki kiállítással nyit több mint ezer négyzetméteren „Megérkeztünk” címmel, amely a gyűjtemény legjelesebb, emblematikus tárgyaiból mutat be egy különleges válogatást. Ugyancsak az épülettel egy időben nyílik meg több mint félezer négyzetméteren az interaktív és látványos ZOOM tér, amelyben az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet. Itt állítják ki a világon fellelhető legrégebbi, 1673-as székelykaput és az egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajót. A ZOOM tér másik impozáns eleme az Ősrobbanás elnevezésű monumentális (7x3 méteres) vitrin lesz, melyben 170-nél is több tárgy kap helyet. Különleges élményt nyújt majd az épület főlépcsője mellett 40-40 méter hosszan és több méteres magasságban elhelyezkedő, mintegy 3000 műtárgyat felvonultató Kerámiatér is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!