1 éve

Monitorvásárlás – Mire figyeljünk oda? (x)

Milyen jó lenne, ha az online boltban kiválasztanánk a monitort, amelynek mérete és formája megfelelő számunkra, majd bekapcsolnánk és semmi más dolgunk nem lenne vele.

Ha monitort vásárolnánk, érdemes figyelni néhány lényeges dologra, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Jelen cikkünkkel igyekszünk segíteni mindazoknak, akik monitorvásárlás előtt állnak, hogy mire figyeljenek oda termék vásárláskor.

A monitor felbontása, mérete

Manapság elmondható, hogy a Full HD (1920x1080) a legelterjedtebb, és ez alatt már nem igen érdemes monitort vásárolni. Ezenkívül igényeinknek megfelelően választhatunk „ultraszéles” Full HD (2560x1080) QHD, (2560x1440) „ultraszéles” QHD (3440x1440) vagy 4K-s (3840x2160) készülékeket.

Méretüket tekintve manapság a 20„-24” körüli monitorokat válasszuk, és ha nincsen nagyon speciális igényünk, illetve munkánk nem követeli meg (például grafikusként a nagyobb képernyő és felbontás a legjobb), így teljesen felesleges 27” fölé menni.

Meg kell említenünk, hogy a nagyobb felbontás ugyan remekül hangzik, ugyanakkor komolyabb gépet is igényel. Például egy belépő szintű géppel értelmetlen a legújabb játékokat maximális beállításokkal 4K-s monitoron játszani, mert a játék játszhatatlan lesz. Tehát a nagy felbontásnak elég magas „ára” van.

Fotó: Ripost

Válaszidő: Elsősorban azoknak fontos, akik komolyabban játszanak, hiszen a válaszidő azt mutatja meg, hogy a monitor milyen gyorsabban tudja egy-egy pixel színét változtatni. Minél kisebb a válaszidő, annál folyamatosabb a kép. Irodai felhasználásra elegendő egy átlagosnak mondható, 8-ms körüli monitort választani, aki viszont komolyabban játszik, szinte kötelező lemennie 5ms alá.

Képfrissítés: Egy tipikusan olyan szempont, amely játékosok számára lehet kritikus. Egy 60Hz-es után például aki kipróbálja a 140Hz képfrissítéses képernyőt – amennyiben rendelkezik a megfelelő számítógéppel – biztosan nem akar lejjebb menni – maximum feljebb. Folyamatosabb, gyorsabb képet jelent a nagyobb frissítési arány, bizonyos típusú játékoknál pedig – mint például az online FPS játékok – ahol a győzelem múlhat rajta.

Panel: Amikor a monitor paneljééről van szó, el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb számunkra. Ha játszani szeretnénk, a TN panelnél nincs jobb, ugyanis ezek rendelkeznek a leggyorsabb válaszidővel. Cserébe viszont színben és betekintési szögben elmaradnak mondjuk az IPS panelektől, amelyek kiválóak átlagos felhasználásra vagy mondjuk akár filmnézésre. Azonban itt szintén elmondható, hogy elegendő anyagi ráfordítással az adott paneltípus „királyai” közül választva a kompromisszumok jelentősen csökkenhetnek.

A csatlakozók szerepe

Hiába szemeljük ki a számunkra legkiválóbb monitort, ha azt nem tudjuk számítógépünkhöz csatlakoztatni. Manapság a legelterjedtebb csatlakozási mód a HDMI, de komolyabb képességű monitorokhoz már elengedhetetlen a DP (DisplayPort) vagy Mini DP csatlakozó. Ha gépünk esetleg csak VGA és/vagy DVI csatlakozóval rendelkezik, abban az esetben átalakító segítségével jöhet létre az eszközök közötti kapcsolat.

Melyik monitor jobb a LED vagy LCD?

A LED-es technika térhódítása a monitoroknál is megfigyelhető, ha tehetjük, érdemesebb az előbbit beszerezni, hiszen voltaképp mindenben jobb, mint elődje. Jobb fényerőt, kevesebb fogyasztást, élesebb képet és jól láthatóan vékonyabb monitorokat jelent.

Extrák

Itt voltaképp olyan speciális igényeket tudunk felsorolni, mint a 3D, a többféle szögben dönthető állvány, 30''+ fölötti képernyőméret, a hajlított képernyő, vagy épp az olyan finomságok, mint például az Nvidia G-Sync vagy a FreeSync amely játékosoknak segíthet az akadásmentes játékban a megfelelő videokártyával párosítva.

Véleményünk szerint azonban ezen extrák csak akkor legyenek elsődleges fontosságúak, ha valóban nélkülözhetetlenek a számunkra, ugyanis a fentebb felsorolt tényezők sokkal fontosabbak, amikor megvásároljuk a monitorunkat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Britney Spears nem tud leállni a meztelen képekkel, itt az újabb - fotók

origo.hu

Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

borsonline.hu

Így alakult Kucsera Gábor vasárnap estéje, fotó is készült

vg.hu

Fordulóponthoz ért az élelmiszerek drágulása – Az Aldi után még egy nagy boltlánc jelentett be látványos árcsökkentést

metropol.hu

Súlyos beteg Benedek Miklós, az utolsó pillanatban mondta le az előadását

magyarnemzet.hu

Erélyesebb fellépést követelt Brüsszelben hazánkkal szemben Karácsony Gergely

origo.hu

Mazsi hűtlensége gyötörte halála előtt Berki Krisztiánt?

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

ripost.hu

Sokkoló felvétel került elő a szado-mazo rúdtáncosnak állt Király L. Norbiról

ripost.hu

Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Hosszú idő után őszintén beszélt erről

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Óriási a tisztújítás tétje a hegyközségi szervezetekben

INSIDER

Szívébe zárta Magyarországot a japán sztárépítész - ezt mondta rólunk

INSIDER

Bekeményít a tél: országos fagy és kőkemény mínuszok jönnek

INSIDER

Már alig van férfi Kárpátalján: besorozás miatt vadásznak rájuk – videó