6 hónapja

Megérkeztek a legfrissebb magyarországi koronavírus-adatok

Arra kérik a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, mert minden variánssal szemben nagyobb az esély az oltással, mint anélkül.

Az összesített hétvégi adatokat közölték: A beoltottak száma 6 226 399 fő, közülük 5 937 305 fő már a második oltását is megkapta, 3 104 194 pedig már a harmadik oltást is felvették.

Az elmúlt három napban összesen 10 105 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 228 400 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt három napban elhunyt 366 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 37 896 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 048 633 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 141 871 főre csökkent. 5537 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 503-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napokban zajlott újabb Oltási akciónak köszönhetően ismét több tízezren vették fel az oltást. A szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához.

Fotó: Pixabay

Magyarországon is már jelen van az omikron vírusvariáns, ezért továbbra is kérik a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, mert minden variánssal szemben nagyobb az esély az oltással, mint anélkül. A korábban oltottakat továbbra is a megerősítő oltás felvételére kérjük, hiszen az ismét 80-90%-a emeli a védettséget.

Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Időpontfoglaló: www.eeszt.gov.hu

Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-regisztracio-es-az-idopontfoglalo-az-5-11-eves-gyermekek-oltasa

Az Oltási Munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás és a természetesen a háziorvosok is oltanak.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Az egyéni védelmen túl a gyermekek oltása is hozzájárul ahhoz, hogy az egész család – köztük szüleik, nagyszüleik – védetté váljon – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos csütörtökön a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Müller Cecília úgy fogalmazott: „nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk” azzal, hogy miután az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az 5-11 éves gyerekek oltását is a koronavírus ellen, Magyarországon is megkezdődött ezek beadásának folyamata.

Felhívta a figyelmet: az, hogy a gyermekeket kevésbé érinti a koronavírusos megbetegedés, igaz volt, főképp a járvány a kezdetén az eredeti, vuhani törzsnél. Később viszont a szakemberek azt látták, hogy a mutálódás következtében már a gyermekek korosztályát is egyre inkább érintette a fertőződés – tette hozzá.

Ezekben a napokban is mintegy 50-60 gyermeket ápolnak a magyarországi kórházakban koronavírus miatt – ismertette a tisztifőorvos, megjegyezve: tehát nem nagy számban, de előfordul súlyos, akár szövődményes eset is.

A tisztifőorvos kiemelte: a gyermekek védőoltása nemcsak őket, hanem családjukat – szüleiket, nagyszüleiket, dédnagyszüleiket -, közösségüket is megvédi. „Ha az egész családi közösség védelmet élvez, akkor sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, mint korábban voltunk” – fogalmazott.

Nagyon fontos, hogy együtt ünnepelhessen a család – jelentette ki Müller Cecília, aki mindenkinek biztonságban, békességben, szeretetben eltöltött családi ünnepeket kívánt.

Az oltási akcióhetek sikerére és az omikron vírus magyarországi megjelenésére tekintettel újabb oltási akció lesz december 16. csütörtök és december 18. szombat között a kórházi oltópontokon. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval fel lehet venni akár az első, akár az elmaradt második, akár a megerősítő harmadik oltást. A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg előző oltásait.

Az oltási akció keretében továbbra is 101 kórházban lesz oltás. A következő időpontokban lehet menni az oltópontokra előzetes időpontfoglalás nélkül:

 • december 16. csütörtökön 14-18 óra között,
 • december 17. pénteken 14-18 óra között,
 • december 18. szombaton 10-18 óra között.
 • Az oltási akcióban csak a 12 év felettieket oltják a kórházi oltópontokon, az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak időpontfoglalással vagy házi gyermekorvosoknál lehetséges.

  Az oltópontokon továbbra is ötféle vakcina lesz elérhető: Pfizer, Moderna, Janssen, Sinopharm és AstraZeneca.

  Az Oltási Munkacsoport januárra további oltási akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás és a természetesen a háziorvosok is oltanak.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Nagy bejelentésre készül a NASA, eddig nem látott dolgot fényképezhettek le

  feol.hu

  Tragikus fordulat a huszonéves fiatalok életét követelő bicskei karambolban

  borsonline.hu

  Megszólalt egy közeli barát, elmondta az igazat Michael Schumacher állapotáról

  magyarnemzet.hu

  Az amerikai nagykövetjelölt máris megsértette a diplomáciai protokollt

  metropol.hu

  „Shane jól néz ki, de kattos az agya” – VV Virág nem emlékszik Tusup csókjára

  mandiner.hu

  Belgiumban több mint 35 ezer lányt érint a női nemi szervek megcsonkítása

  metropol.hu

  Vele csókolózott Shane Tusup a fővárosi éjszakában

  travelo.hu

  HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

  ripost.hu

  Budapesti házomlás: kiderült kapnak-e kártérítést az autósok

  ripost.hu

  Ezzel vajon a saját eljegyzésére utalt Vajna Timi?

  ripost.hu

  Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

  További cikkek

  INSIDER

  Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

  INSIDER

  Hivatalos: Karácsonyék megemelik a parkolási díjakat Budapesten - videó

  INSIDER

  Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

  INSIDER

  Baloldali késdobáló – Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

  INSIDER

  Brutális mesterhármassal támad a kánikula: újabb megyékre adtak ki harmadfokú riasztást

  INSIDER

  Hoppá, egymilliárd euróra biztosították a Szépművészeti Múzeum új kiállítását

  INSIDER

  Hőségriadó: kiderült, hány fok az ideális az irodában

  INSIDER

  Így vészeld át a hőséget: 6+3 életmentő tipp kánikula idejére