Létrehozva: 2021.12.08.

Lemondásra szólították fel Cseh Katalint

Cseh Katalin mikor mond le EP-képviselői mandátumáról korrupciós botránya miatt? Tette fel a kérdést Hollik István.

A Fidesz arra vár választ Cseh Katalintól, a Momentum európai parlamenti (EP) képviselőjétől, hogy mikor fog végre lemondani mantádumáról korrupciós botránya miatt.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai videónyilatkozatában azt mondta: hónapok óta tudható, hogy Cseh Katalin és családjának cégei „EU-s pénzek visszaélésszerű felhasználásával kerültek összefüggésbe”.

Mikor mond le Cseh Katalin? (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Szerinte a felmerült információkkal kapcsolatban Cseh Katalin több hónapja hallgat, semmit nem hajlandó mondani.

Arra hívta fel a figyelmet: az ügyben most új fejlemények vannak, hiszen megerősített információk alapján az illetékes hatóságok házkutatást tartottak a Cseh Katalin családjához köthető cégek váci telephelyén.

„A friss fejlemények ügyében egy nagyon egyszerű kérdésünk van Cseh Katalin felé, aki európai uniós pénzek visszaélésszerű felhasználásával került kapcsolatba úgy, hogy ő maga is európai parlamenti képviselő: mikor fog ennek a korrupciós botránynak a hatására végre lemondani az európai parlamenti mandátumáról?”

- fogalmazott Hollik István.

Házkutatást tartottak Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt – derül ki a Mandiner olvasója által a laphoz eljuttatott fotókból. A felvételek a Cseh Katalin momentumos politikus cégügyeihez köthető telephely közelében készültek, ahol az olvasó éppen kutyáját sétáltatta. Több hónapja tart az a botrány, amely Cseh Katalin körül robbant ki. Az ügynek nincs olyan pontja, amely ne lehetne kínos a Momentumnak, és magának Cseh Katalinnak.

A momentumos EP-képviselő édesapja, Cseh Tibor 2010-ben céget alapított, ezt vezette 2013 és 2018 között Cseh Katalin. A cég, a Pannónia Nyomda Kft. éppen ebben az időszakban, vagyis Cseh Katalin ügyvezetése alatt adott be pályázatot uniós forrásra. Így többek között a pályázat, mellyel végül 68 millió forintot nyert a Pannónia Nyomda Kft., holografikus technológia kifejlesztéséről szólt. A pályázat összefoglalója szerint azért jó a hologram, mert mint marketingeszköz, óriási hatást gyakorolhat a döntéshozókra. „Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.”

A Cseh Katalin vezette cég szerint tehát a fejlesztésük, amelyhez az unió anyagi támogatását kérték, alkalmas lehetett volna a magyarországi olimpia helyszíneinek bemutatására. De csak volna, ugyanis Cseh Katalin és politikai csoportosulása, a Momentum aláírásgyűjtést kezdett az olimpia ellen, amellyel végül meg is akadályozták a játékok magyarországi megrendezését. Ráadásul mindez szinte egy időben történt. Pályázatát a Pannónia Nyomda Kft. – mint az a Demokrata cikkéből kiderült – 2016. július 8-án adta be, a jogosultsági döntés pedig 2016 decemberében született meg. Alig egy hónap múlva pedig a Momentum hozzáfogott az olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez.

Cseh saját magát cáfolta meg

Cseh Katalin az egyik leghangosabb bírálója az uniós támogatások hazai elosztási rendszerének. Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál - idézte a politikus egyik nyilatkozatát a Mandiner, de rendre visszatérő elem Cseh Katalin nyilatkozataiban, hogy az EU-tól érkező összegeket a szegényeknek, az önkormányzatoknak, a civileknek, az embereknek kell adni. S nyilván nem a kormányhoz hű vállalkozóknak.

A napvilágra került információk alapján Cseh Katalin maga cáfolta meg saját és pártja politikai jelszavait arról, hogy csak a csókosok kaphatnak itthon támogatást. A Pannónia Nyomda Kft. később újabb 217 millió forintot nyert uniós pályázaton, a köré csoportosítható más cégek pedig további 4,5 milliárdos uniós támogatáshoz jutottak az évek során.

Létező technológiával pályáztak Csehék?

A szóban forgó vállalkozások – erről a Pesti Srácok közölt részleteket – azonos fióktelepeket használtak. Hogy miért fontosak a kapcsolatok? Hát azért – s erről a Bennfentes.net is közölt részleteket –, mert felmerül a gyanú, hogy a hologramos technológia, amellyel Cseh Katalinék cége a magyar olimpia építményeit szerette volna bemutatni, s amely kifejlesztésére uniós pénzt is kapott, már létezhetett. A Bennfentes összevetette az elérhető információkat, s ebből kiderült, hogy a Cseh Katalinék cége köré rendezhető cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát.

Trükközés a telephelyekkel

A Pest megyei Vác és a Nógrád megyei Szirák – két olyan település, amelyek nem számítanak a magyar gazdaság központjainak. Akkor miért pont itt létesített telephelyet a fővárosi székhelyű Pannónia Nyomda Kft. az uniós pályázatainak beadása előtt? A Magyar Nemzet utánajárása alapján erre akár az uniós pályázati rendszerben is meg lehet találni a kellő magyarázatot. Bizonyos pályázatokon ugyanis egyetlen fillért sem szerezhetnek azok a cégek, amelyek a fővárosban működnek, ellenben nyerhetnek azok, amelyek a gazdaságilag kevésbé fejlett területeken tevékenykednek. Érdekesség, hogy a cég váci költözése éppen arra az időre esett, amikor Cseh Katalin volt az ügyvezető. Az is érdekes, hogy a cégháló több tagja is megfordult a váci és a sziráki fióktelepeken.

Közbeszerzési összejátszások

Az Origo arról írt korábban, hogy a cég eddig 168 millió forint értékben nyert idehaza közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától kaptak így megbízást, mégpedig a helyi lakosoknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Az egyik ilyen pályázaton szerephez jutott a Pannónia Nyomda Kft. köré rajzolható cégháló egyik szereplője, a Mondat Kft., amely éppen a Pannópia Nyomda ellen indult a megrendelésért. Csakhogy akadt némi probléma: a cég egyszerre nyilatkozott arról, hogy nem vesz igénybe alvállalkozót és arról, hogy igen. Egy másik alkalommal pedig, 2013-ban a Pannónia Nyomda az Archidesign Kkt.-vel közösen nyújtott be pályázatot, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). – Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani.

Feljelentések és vizsgálatok

Később a Cseh Katalin cégeihez köthető botrányban Budai Gyula tett feljelentést. A feljelentésben többek közt az szerepelt, hogy a Pannónia Nyomdát 2010-ben Cseh Tibor alapította, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2013-ban átadott lányának, Cseh Katalinnak, aki 2018-ig vezette a céget, amely ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt, ezek egy része a Momentum politikusának az irányítása alatt.

Idén szeptember elején pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben arról tájékoztatta Deutsch Tamást, hogy megkezdte a Cseh Katalin-ügy vizsgálatának előkészítését, amihez további adatokat és információkat is kért a korrupciógyanús ügyről. A Fidesz EP-képviselője szerint az OLAF nyilvánvalóan illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, és

a Cseh Katalin által vezetett cég, illetve a megalapozott gyanú szerint a céghez kapcsolódó vállalkozásokból álló céghálózat uniós források elnyerése érdekében játszott össze csalárd módon.

A Cseh Katalin-ügy súlyos kérdéseket vet fel, ezért fordultam az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz – írta Deutsch Tamás korábban, hozzátéve, hogy az OLAF-vizsgálat eredményeiről természetesen tájékoztatást fognak adni. A képviselő kifejtette: azért fordult az OLAF-hoz Cseh Katalin ügyében, mivel kiderült, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a Cseh család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött.

„Kiderült az is, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között egy olyan céget vezetett, amelyik a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ebben az időben ezt a céget Cseh Katalin, hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben” – részletezte, hozzátéve, hogy az a technológia, aminek a kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a Cseh család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt.

Luxusesküvő Cseh-módra

Mint arról korábban beszámoltunk, luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában. A Bennfentes.net megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.

Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki. A lagzi több tízmillió forintba kerülhetett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Együtt töltötte az estét A Nagy Ő és a Házasság első látásra két legmegosztóbb szereplője

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár