1 éve

Bige László 36 milliárdos kárt okozott a gazdáknak

Az agrárminiszter elmondta, mennyire káros az országra a baloldalt támogató vállalkozó.

„Bige László kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak” – Nagy István agrárminiszter írta ezt bejegyzésében Bige Lászlóról. A politikus szerint a baloldalt támogató üzletember a magyar családok kárán nyerészkedik.

„Számomra a magyar vidék az ország bázisa, értékes erőforrása, hazánk éléskamrája. Én hiszek a vidéket fenntartó gazdák erejében. Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot. Nem hagyhatom, hogy hosszú évek kemény munkája kárba vesszen. A GVH-val együttműködő szereplők adataiból a kartellezés ténye kiderült, Bige Lászlót a GVH több mint 11 milliárd forintra bírságolta. Ez tény, hiába igyekeznek elterelni erről a figyelmet. Tudomásom szerint senki nem bíztatta arra a termelőket, hogy ne vegyék meg a műtrágyát. Bige László igyekezett vásárlási kényszerbe hozni őket, hiszen azt mondta, hogy decemberben egy napig szolgálják ki a magyar vevőket. Bige László most már próbál ebből kifele hátrálni, megfutamodott, de már késő, a gazdák szemében és a közvélemény előtt is elveszítette minden szavahihetőségét, hitelességét.” – írta Nagy István, aki Deák Ferenc soraival zárta bejegyzését.

„Kockáztathatunk mindent a Hazáért, de a Hazát kockáztatni semmiért nem szabad.”

Bige László pályafutása tele volt erkölcsileg megkérdőjelezhető húzásokkal, de talán mindenen túltesz a nemrég kirobbant botránya. Az agrárminisztérium számításai szerint 36 milliárd forinttal károsította meg a magyar gazdákat, és fogyasztókat, tönkretéve számos karriert és gazdaságot. A törvényellenesen megszerzett pénz egy részét nyíltan a baloldal és Márki-Zay Péter kampányába csorgatja vissza, abban bízva, hogy Gyurcsány Ferencék megmentik a börtöntől. Bige László a 2010 előtti világ lekötelezettje, a 2010 előtti világnak köszönheti meggazdagodását, és a 2010 előtti világ visszatérésén dolgozik. Úgy látszik, bármi áron.

A Kormányinfón is előkerült a téma. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo kérdésére kifejtette, hogy Magyarországon drámaian – három-, ötszörösére – emelkedett a műtrágya ára, ami jelentős részben Bige üzleti magatartásnak köszönhető. „A kormány a műtrágya árát mérséklő döntéseket tervez, amelyek megfelelnek az uniós és hazai szabályoknak” – tette hozzá, aláhúzva, hogy a pénzembernek a magyar piac jelentős részét ellátó vállalkozása lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat. Ezért azt javasolta Bigének, hogy

jó lenne, ha „nemcsak politikusokat akarna megvenni”, hanem a magyar gazdákat is támogatná.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének kell elszámolnia azzal, hogy kitől fogad el pénzt a kampányához„ – üzent Gyurcsány jelöltjének, Márki-Zay Péternek.

Mint az köztudott, hetek óta beszédtéma, hogy a sajtóban műtrágyakiráynak elnevezett milliárdos saját üzleti érdekei mentén kifosztotta a magyar gazdákat, azonban ennek mértéke eddig nem volt ismert. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy felháborító, amit az üzletember tesz, a kartellezése pedig veszélyezteti a magyar mezőgazdaságot. Az ügyben megszólalt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is, aláhúzva, hogy forintban kifejezhetetlen a kár, amit – a magas gázárak ürügyén – Bige László monopolhelyzetben lévő cége okozott.

De mi is történt pontosan?

Lelkiismeret nélkül károsította meg a gazdákat

Október végén érkezett a hír, hogy 14 milliárdos büntetést kapott a baloldali milliárdoshoz köthető Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozása, valamint a Hőgyészi Agrokémiai Kft. és a Cargill Magyarország Zrt. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy Bige cége, és vállalkozáscsoportja jogsértően törekedett éveken keresztül a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására.

A műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt – a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest – magasabb árakkal szembesülhettek. Vagyis a GVH szerint Márki-Zay finanszírozója úgy zsebelt be milliárdos összegeket, hogy közben megkárosította a magyar gazdákat és a fogyasztókat.

Bige nyíltan megfenyegette a nehéz helyzetbe kerülő gazdákat. Azzal zsarolta meg őket, hogy idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis, aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől.

Ezek a módszerek végigkísérték Bige karrierjét.

Nagyot merített a kasszából

A másokat lelkiismeret nélkül eltaposó milliárdos a baloldali kormányoknak köszönhetően lett gazdag vállalkozó, így nem meglepő, hogy Gyurcsányékat azóta is segíti.

Igaz, mielőtt belépett volna a politikába, jelentős vagyonra tett szert. Kezdésként a ruhaüzletben ügyeskedett, de miután túl nagy lett a konkurencia, újabb simlis vállalkozásba fogott. Romániában autógumikat cserélt bárányhúsra, majd miután közepesen jött be az üzlet, műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni. Ez viszont bejött: a Horn-kormány alatt a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, és 1996-ra már ő lett a Magyarország és Románia közötti vegyipari termékek kereskedelmével foglalkozó legnagyobb szereplő. Az igazán nagy lépés a kétezres évek elején történt: Horn Gyulánál kilobbizta, hogy

a Tiszameneti Vegyiművek (TVM) privatizációjára kiírt pályázaton ő legyen a befutó. Ez volt a legfontosabb lökés a meggazdagodás útján, hogy aztán 2002 után tovább növelje a birodalmát.

Ekkor szerezte meg a Péti Nitrogénműveket (PNM), és onnantól kezdve, hogy Magyarország 2004-ben belépett az Európai Unióba, elképesztő összegeket tett zsebre, hiszen itthon is beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyakorlatilag gyártási monopóliuma volt, a műtrágya-előállítás terén nem maradt konkurensük.

Bige olyannyira beférkőzött a baloldali kormányzat legfelsőbb köreibe, hogy az IMF-hitel felvétele után elintézte: vállalkozása több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapjon a Gyurcsány-kormánytól. Mondani sem kell, hogy ez még a 2010 előtti baloldali világban is erősnek számított, nem mellesleg árulkodó volt az üzletember pozícióira nézve. Ugyanis miközben a kormány a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig a kormányzati körökben ügyesen helyezkedő vállalkozónak úgy adott kölcsönt, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásával kapcsolatban.

Márki-Zayra költi a pénzét

A baloldali milliárdos egyébként nem túl válogatós, ha a baloldal pénzeléséról van szó: korábban azt nyilatkozta, hogy a Gyurcsány-show valamennyi résztvevője alkalmas és jó politikus. Kiderült, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampányában komoly szerepet játszott, jó eséllyel anyagilag is segítette, azonban ez nem derült ki.

Nemrég ugyanakkor egyértelművé tette, kész nagy összeggel támogatni a Gyurcsány Ferenc-féle baloldal, azaz Márki-Zay Péter kampányát. Egy baloldali vlognak adott interjújában kifejtette, kiváló jelöltnek tartja a hódmezővásárhelyi polgármestert, kész anyagi segítséget nyújtani neki. Nem sokkal később a gazdákat megkárosító Bige úgy fogalmazott a hvg-nek, hogy annyit ad Márki-Zaynak, amennyit kér. Pár nappal később azt is elárulta, eddig többmillió forinttal támogatta Márki-Zayt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: a GVH szerint kartellező Nitrogénművek vezetője fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket – írja a Mandiner.

A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágya-kartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat” – nyilatkozta a Mandinernek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Rámutatott: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át jogsértően, példa nélküli mértékben akadályozta az árversenyt, valamint a konkurenciát. A Forbes idei rangsora szerint Magyarország 12. leggazdagabb embere, Bige László érdekeltségét 11 milliárdos bírsággal sújtotta a GVH, az üzletember vállalkozáscsoportja ugyanis éveken keresztül jogsértően törekedett a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Vagyis kartellezett. A vesztegetési és hűtlen kezelési vádakkal is szembenéző Bige tagad, ezzel párhuzamosan pedig egyre nyíltabban áll ki az ellenzéki pártok, illetve Márki-Zay Péter mellett. A baloldali miniszterelnök-jelöltet anyagilag is támogatja. Győrffy szerint a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Korábban egy gazdálkodónak hektáronként 50-85 ezer forintjába került a műtrágya, jelenleg 205-255 ezerbe. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre – magyarázta az agrárkamara vezetője. Az agrár- és élelmiszer-gazdaság szereplőit felháborítja az a magatartás és cinikusság, ahogy a Bige Csoport éveken át nyerészkedés céljából sarokba szorította a magyar gazdálkodókat és saját partnereit. Bízom abban, hogy a hatóságok a jövőben is szigorúan járnak el az ilyen és hasonló törvénysértések, inkorrekt piaci magatartás esetében, valamint határozottan lépnek fel annak megakadályozásáért„ – fogalmazott a fideszes képviselő, hozzátéve, felháborító az is, hogy a Nitrogénművek tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le. Vagyis aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől. Ennek kapcsán határozottan egyetértek az Agrárminisztériummal, a tárca ugyanis leszögezte: a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát” – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Britney Spears nem tud leállni a meztelen képekkel, itt az újabb - fotók

origo.hu

Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

borsonline.hu

Így alakult Kucsera Gábor vasárnap estéje, fotó is készült

vg.hu

Fordulóponthoz ért az élelmiszerek drágulása – Az Aldi után még egy nagy boltlánc jelentett be látványos árcsökkentést

metropol.hu

Súlyos beteg Benedek Miklós, az utolsó pillanatban mondta le az előadását

magyarnemzet.hu

Erélyesebb fellépést követelt Brüsszelben hazánkkal szemben Karácsony Gergely

origo.hu

Mazsi hűtlensége gyötörte halála előtt Berki Krisztiánt?

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

ripost.hu

Sokkoló felvétel került elő a szado-mazo rúdtáncosnak állt Király L. Norbiról

ripost.hu

Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Hosszú idő után őszintén beszélt erről

ripost.hu

Benézel a meztelen combjai közé? Semmit sem takar, repülőn villantott a kebelcsoda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Óriási a tisztújítás tétje a hegyközségi szervezetekben

INSIDER

Szívébe zárta Magyarországot a japán sztárépítész - ezt mondta rólunk

INSIDER

Bekeményít a tél: országos fagy és kőkemény mínuszok jönnek

INSIDER

Már alig van férfi Kárpátalján: besorozás miatt vadásznak rájuk – videó