Létrehozva: 2021.11.29.

Szent László szelleme lengi be az egykori kolostort

Romjaiban is lenyűgöző látvány az I. László király által alapított somogyvári bencés apátság, ami a középkori Magyarország legnagyobb apátsága.

Az interaktív kiállítás az apátság építésének történetét és a névadóhoz kapcsolódó legendákat is bemutatja. A Ripost 7 Jancsekik János tárlatvezető kalauzolásával járta be a különleges helyet.

20210921_Somogyvár Szent László Nemzeti emlékhely. Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen. Somogyország szívében, Koppány vezér egykori birtokán telepített le a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott szerzeteseket. A középkori Magyarország legnagyobb monostortemplomát ezért a francia anyakolostor patrónusa, Szent Egyed (Saint Gilles) tiszteletére szentelték. Somogyvárt több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok. Fotó : Markovics Gábor Ripost

Somogyvár szívében, Koppány vezér egykori birtokán ma is állnak Magyarország legnagyobb monostortemplomának a romjai.

Fotó : Markovics Gábor Ripost

„Az 1070-es évek táján, Szent László uralkodása idején épült a román stílusú bazilika és a kolostor. A magyar király francia szerzeteseket telepített ide” – magyarázza Jancsekik János tárlatvezető. Közel 500 éven keresztül állt az épületegyüttes, virágkorának 1556-ban a török ostrom vetett véget. A török idők után feledésbe merült. A Széchenyieké lett a birtok, szőlőt termesztettek a területen, a földmunkálatok során kerültek elő a romok, a 19. században.

„A millenium évében volt egy ásatás, meghatározták az épület helyét, méreteit. Legközelebb 1972-ben a Bakay Kornél vezette régészeti feltárások felszínre hozták a maradványokat és megindultak a rekonstrukciós munkálatok. 1997-ben adták át a romkertet” – mondta el a szakember.

Fotó : Markovics Gábor Ripost

A romterületet a modern, 2015-ben átadott látogatóközponttal erdei sétaút köti össze. A kiállításon a látogatók megismerhetik az épületegyüttes történetét, Szent Lászlót mint uralkodót és mint szentet, bepillanthatnak a feltárás és a rekonstrukció történetébe. 2011-től Somogyvár-Kupavár Nemzeti Emlékhely lett.

Fotó : Markovics Gábor Ripost

Nagyjából mindenhol az eredeti falak maradványa látható, amit a rekonstrukció során kiegészítettek, javítottak.

Fotó : Markovics Gábor Ripost

A kerengőt az 1200-as évek elején egy tűzvész után újjáépítették, akkor készült kora gótikus stílusban ez a rész, amit képzeletből rekonstruáltak, az arányait szemléltetve. A kőanyaga 5 százaléka maradt meg, abból következtettek arra, milyen lehetett. Ezt megkönnyítette, hogy minden egyes szerkezeti eleméből maradt valami.

Fotó : Markovics Gábor Ripost
Fotó : Markovics Gábor Ripost

Több ezer faragott kő és használati tárgy került elő. A pince az ostrom során beszakadt, de ami 1556-ban a pincében volt, az a feltárások során előkerült: nagy mennyiségű régi pénzérme, fegyverek, szerszámok, használati tárgyak.

Fotó : Markovics Gábor Ripost

A temetődombon egy kis kápolna állt. Ott van a köznépi temető, több száz sírt tártak fel, ami nagyon sok érdekes információt adott a kutatóknak.

 

Fotó : Markovics Gábor Ripost

Fentről egyben lehet látni az épületegyüttest. Az északon lévő tanúhegy mellett lévő, ma nagybereknek hívott rész valamikor egybefüggő vízfelület volt. A Balaton vízszintje Szent László idejében 6-8 méterrel volt magasabb, vagyis a hegyet három oldalról körbeölelte a Balaton.

Koppány vára lehetett valamikor

Mindenütt találhatók avarkori leletek, itt azonban nem. A hely eredeti neve Kupavár, azaz Koppány vára. A népi emlékezet úgy tartja, hogy ez volt Koppány vezér szálláshelye. Szent László kora és a bronzkor közötti időszakból azonban nem találtak leleteket. A bronzkorban lakott terület volt, bronzkori sírok például előkerültek, de római emlékek nem.

 

Isteni parancsra épült a monda szerint

A monda úgy tartja, hogy László király a vadászat során megpillantott egy szarvast, ami emberi hangon szólt hozzá. Isten küldte hozzá egy angyalát ilyen módon, akit László térdre borulva megkérdezett, mi Isten kívánsága. A hírhozó így válaszolt: „Építs ezen a helyen templomot, hogy legyen miben imádjanak a népek. S ha majd felépült a templom, holtod után abban legyen testednek nyugodalma.”

Rejtélyes ereklyét őriztek itt

Somogyvárt több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok. Hogy mi lehetett az az értékes ereklye, amelyért fejedelmek és királyok is felkeresték, homály fedi. Egy elgondolás szerint eredetileg ott temették el Szent Lászlót, de az előkerült sír ehhez kicsi. „A sír a méretei miatt aligha lehetett valamely személy nyughelye, sokkal inkább ereklye, vagy ereklyék őrzésére szolgálhatott...” - írja a régész. Azt tartja elképzelhetőnek, hogy miután a király maradványait Nagyváradra szállították, a sírt leszűkítették, így nyerte el mai méretét. A francia szerzetesek magukkal hozhatták az anyakolostor számára oly fontos Szent Egyed valamely ereklyéjét. Ez magyarázná azt is, hogy 1113-ban III. Boleszláv lengyel uralkodó ide zarándokolt, hogy Szent Egyedhez imádkozzon.

A Szent László ereklye kutatásáról a kedden, november 30-án megjelenő Ripost7 hetilapban olvashatsz, keresd az újságosoknál és az egyéb árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár