Létrehozva: 2021.11.10.

Novák Katalin: A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta: a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik, ami az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő – tudatta.

Novák Katalin (Fotó: Facebook)

A miniszter bejegyzése szerint a diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak.

Egyes betegségekben – például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában – szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak – írta, ismertetve: jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek.

Novák Katalin hozzátette: az álláskeresési járadék összegének felső határa bruttó 200 ezer forintra nő.

A miniszter közlése szerint 3500 milliárd forintot különítenek el a családok részére, amely a magyar GDP nagyjából 6 százalékának megfelelő összeget jelent. Ebbe az összegbe beleértendő a 600 milliárd forintos SZJA-visszatérítés, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe, a nyugdíjjal kapcsolatos juttatások azonban nem.

A támogatások alapja a miniszter közlése szerint a gazdasági teljesítmény-növekmény, illetve a Magyarország által végrehajtott saját kötvénykibocsátási-program, utóbbiból származó bevételt azonban csak fejlesztési és nem támogatási célokra tervezik fordítani.

A miniszter kitért a nyugdíjprémiumra, amelyet a novemberi nyugdíjfizetéskor kaphatnak meg a jogosultak köre. Ebbe az öregségi nyugdíjasokon felül a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is beleértendők. A nyugdíjprémium összege idén minden erre jogosult esetében 80 ezer forint lesz. Szóba került a 13. havi nyugdíj visszavezetésének kérdésköre is, Novák szerint azonban ennek összegéről csak év végén fog dönteni a kormány.

Ami a családoknak járó SZJA-visszatérítést illeti, a miniszter hangsúlyozta, hogy 600 milliárd forintról van szó, amelyet azon családok vehetnek igénybe, ahol legalább egy gyermeket nevelnek. Ennek maximális összege szülőnként 800 ezer forint lehet, azaz két szülő esetén akár az 1,6 millió forintot is elérheti. Novák kiemelte, hogy a visszatérítés a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre jogosultaknak jár, így ha valamelyik szülő nincs bejelentve munkavállalójánál ilyen jogcímen – például abban az esetben, ha a másik szülő miatt a családi pótlék vagy az adókedvezmény mértékét már kimerítették – érdemes ezt mielőbb jelezni, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálhat iránymutatással. Ettől eltekintve a visszatérítés automatikus módon történik majd a miniszter közlése szerint.

A CSOK, illetve az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában Novák Katalin elmondta, hogy emelkedik az igénylők száma. Utóbbi esetében ugyanakkor ez szerinte még kevésbé látványos, mivel az otthonfelújítási támogatás egyfajta utófinanszírozási jellegű támogatásnak minősül, amelyet egyszer lehet igénybe venni, így többen kivárnak a lehívásával.

A babaváró támogatások kapcsán a miniszter kijelentette, hogy a külföldön végzett munkát is beleszámítják majd a juttatásba, ennek azonban feltétele, hogy az igénylő Magyarországon dolgozzon az elkövetkező időszakban.

A miniszter kitért az 50 milliárd forint értékben meghirdetett bölcsődeépítési pályázatra is, amelyet önkormányzati, családi és egyházi bölcsődék is igénybe vehetnek, illetve külön hangsúlyozta a munkahelyi bölcsődék építésének fontosságát.

Szóba került az egyszülős családok helyzete, amelyen a miniszter szerint az árvaellátás növelésére és a tartásdíj szabályainak módosítására tett lépések tudnak javítani. A fiatalok esetében pedig a 25 év alattiak SZJA-mentességét emelte ki Novák Katalin.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkolta a nézőket, amikor lezuhant egy motoros Győrben, a cirkuszi halálgömbben - fotó

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

vg.hu

Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

life.hu

Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Szűz ma igazi nyertes lehet

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók

INSIDER

Gyereket keresnek a veszprémi rendőrök, senki sem tudja, hol lehet

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés