9 hónapja

Novák Katalin: A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő

A minimálbér emelkedésével a családtámogatások összege is nő január elsejétől – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán.

Novák Katalin a videóban azt mondta: a gyermekek otthongondozási díja (gyod) a minimálbér szintjére, 200 ezer forintra emelkedik, ami az ápolási díj korábbi összegéhez képest jelentős növekedés.

A gyermekgondozási díj (gyed) és a nagyszülői gyed maximális összege bruttó 280 ezer forintra nő – tudatta.

Novák Katalin (Fotó: Facebook)

A miniszter bejegyzése szerint a diplomás gyed összege is emelkedik: az alapképzésben résztvevők akár havi 140 ezer forintot, a mesterképzésben résztvevők pedig 182 ezer forintot is kaphatnak.

Egyes betegségekben – például laktóz intoleranciában, cukorbetegségben vagy cöliákiában – szenvedők a minimálbér 5 százalékának megfelelő adókedvezményre jogosultak – írta, ismertetve: jövőre ez havonta 10 ezer forint kedvezményt jelent az érintetteknek.

Novák Katalin hozzátette: az álláskeresési járadék összegének felső határa bruttó 200 ezer forintra nő.

A miniszter közlése szerint 3500 milliárd forintot különítenek el a családok részére, amely a magyar GDP nagyjából 6 százalékának megfelelő összeget jelent. Ebbe az összegbe beleértendő a 600 milliárd forintos SZJA-visszatérítés, amelyet a gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe, a nyugdíjjal kapcsolatos juttatások azonban nem.

A támogatások alapja a miniszter közlése szerint a gazdasági teljesítmény-növekmény, illetve a Magyarország által végrehajtott saját kötvénykibocsátási-program, utóbbiból származó bevételt azonban csak fejlesztési és nem támogatási célokra tervezik fordítani.

A miniszter kitért a nyugdíjprémiumra, amelyet a novemberi nyugdíjfizetéskor kaphatnak meg a jogosultak köre. Ebbe az öregségi nyugdíjasokon felül a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is beleértendők. A nyugdíjprémium összege idén minden erre jogosult esetében 80 ezer forint lesz. Szóba került a 13. havi nyugdíj visszavezetésének kérdésköre is, Novák szerint azonban ennek összegéről csak év végén fog dönteni a kormány.

Ami a családoknak járó SZJA-visszatérítést illeti, a miniszter hangsúlyozta, hogy 600 milliárd forintról van szó, amelyet azon családok vehetnek igénybe, ahol legalább egy gyermeket nevelnek. Ennek maximális összege szülőnként 800 ezer forint lehet, azaz két szülő esetén akár az 1,6 millió forintot is elérheti. Novák kiemelte, hogy a visszatérítés a családi pótlékra, illetve a családi adókedvezményre jogosultaknak jár, így ha valamelyik szülő nincs bejelentve munkavállalójánál ilyen jogcímen – például abban az esetben, ha a másik szülő miatt a családi pótlék vagy az adókedvezmény mértékét már kimerítették – érdemes ezt mielőbb jelezni, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálhat iránymutatással. Ettől eltekintve a visszatérítés automatikus módon történik majd a miniszter közlése szerint.

A CSOK, illetve az otthonfelújítási támogatás vonatkozásában Novák Katalin elmondta, hogy emelkedik az igénylők száma. Utóbbi esetében ugyanakkor ez szerinte még kevésbé látványos, mivel az otthonfelújítási támogatás egyfajta utófinanszírozási jellegű támogatásnak minősül, amelyet egyszer lehet igénybe venni, így többen kivárnak a lehívásával.

A babaváró támogatások kapcsán a miniszter kijelentette, hogy a külföldön végzett munkát is beleszámítják majd a juttatásba, ennek azonban feltétele, hogy az igénylő Magyarországon dolgozzon az elkövetkező időszakban.

A miniszter kitért az 50 milliárd forint értékben meghirdetett bölcsődeépítési pályázatra is, amelyet önkormányzati, családi és egyházi bölcsődék is igénybe vehetnek, illetve külön hangsúlyozta a munkahelyi bölcsődék építésének fontosságát.

Szóba került az egyszülős családok helyzete, amelyen a miniszter szerint az árvaellátás növelésére és a tartásdíj szabályainak módosítására tett lépések tudnak javítani. A fiatalok esetében pedig a 25 év alattiak SZJA-mentességét emelte ki Novák Katalin.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Milák Kristóf fantasztikus úszással jutott döntőbe a római úszó-Eb-n

origo.hu

Az Onlyfans-modellt vádolják barátja meggyilkolásával Floridában - videó

borsonline.hu

Tragikusan fiatalon halt meg a felesége: Őszintén beszélt fájdalmáról a magyar színész

vg.hu

Semmit sem kímél az infláció: brutálisan drágul, lassan luxuscikké válik a méz

metropol.hu

Őrjöngő tömeg fogadta Kordáékat a Szigeten – Fotó!

vg.hu

A krími támadás adta a gyanút: új, eddig nem ismert szuperfegyvere lehet az ukránoknak

mandiner.hu

Küzdenek az orvosok a Szigeten lezuhant artista lábáért

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: fontos változásokat jeleznek a bolygók

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

ripost.hu

Lecsúszott a törölközője, lesd meg az érzéki álomnő meztelen testét

ripost.hu

Széttárt combok, teljesen meztelenül jógázik a kertben a ringó mellű kebelcsoda

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Újabb darázstámadás: azonnal rohantak a kórházba a menyasszonnyal

INSIDER

„Az angyalok vigyázzanak rád!” – szívfacsaró sorokkal búcsúzik a halálra nyomott 5 éves fiától az anya

INSIDER

Nem hiszed el, hányan vigyáznak a bulizókra a Szigeten

INSIDER

Izgalmas autós üldözés: így ért véget a 16 km-en át tartó hajsza – videó