Létrehozva: 2021.11.16.

Márki-Zay Péter nemet mond a rezsicsökkentésre

A baloldal jelöltje videóban szögezte le ismét az álláspontját.

Újabb videóban állt ki a baloldali eszmék mellett és mondott nemet a rezsicsökkentésre Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy vasárnapi felvételen szögezte le, nem lehet a világpiaci árakat megállítani a határon, s a gazdaságnak alkalmazkodni kell ezekhez az árakhoz.

Magyarul, szerinte rossz elképzelés az, hogy a magyar kormány meg akarja védeni a magyar családok pénzét.

A politikus Gulyás Márton kérdésére beszélt arról, ő hogyan képzeli el az árakat.

„Én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz. A ’70-es éveket követően egyébként ez történt a világban. Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajár robbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok, ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja azt a tartós megoldást. Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható.”

A kérdéses részlet a videón 17.21-től látható:

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és baloldali szövetségesei politikáját képviseli az ellenzéki előválasztáson megválasztott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter – írta a Fidesz közleményében.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy Márki-Zay Péter csütörtökön Röszkén, az ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egy ellenzék alakította kormány együtt kívánna működni a Frontex-szel, az európai határvédelmi ügynökséggel.

A Fidesz közleményében azt írta: Márki-Zay Péter rendszeresen kiáll a migráció mellett, nyíltan beszél a migráció előnyeiről és arról, hogy be kell fogadni a migránsokat, integrálni kell őket.

„A Soros-tervet egyedül a baloldal akarja végrehajtani” – hangsúlyozták, hozzátéve: teljesen mindegy, mit ígér a baloldal a kerítésről. Azt is mondták, hogy „nem lesz gázáremelés”, aztán háromszorosára emelték a gáz árát – jegyezték meg.

A Fidesz szerint „a baloldal egy szó nélkül végrehajtaná Brüsszel megrendeléseit és betelepítenék a migránsokat Magyarországra is”.

„A bevándorlástól egyedül a nemzeti kormány védi meg Magyarországot, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal betelepítené a migránsokat és bevándorlóországot csinálnának hazánkból is” – fogalmazott közleményében a nagyobbik kormánypárt.

„Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Blikknek adott nyilatkozatában.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének szavaiból tehát kiderül, hogy szerinte nem jó megoldás a benzinár befagyasztása, ami a kormány részéről egy átmeneti intézkedés, az infláció elszabadulásának megakadályozását szolgálja, és amivel az állampolgárok nyolcvanöt százaléka is egyetért a Nézőpont Intézet friss kutatása alapján.

Márki-Zay már a rezsicsökkentés kapcsán is meg akarta mondani az embereknek, hogyan éljenek, mi a helyes útja a rezsicsökkentésnek. Jelesül, hogy fogyasszanak kevesebbet. Most is ugyanezt teszi a benzinár kapcsán, meg akarja mondani nekik, hogyan éljenek: közlekedjenek kisebb autóval, többen utazzanak együtt egy kocsiban. Ez a javaslata különösen időszerű, és remek ötlet most, a koronavírus-járvány negyedik hullámának tombolása idején.

Márki-Zay a közösségi oldalán heti rendszerességgel közzétett videójában is megerősítette a rezsicsökkentést elutasító álláspontját. Szerinte nem lehet a világpiaci árakat megállítani a határon, a gazdaságnak kell alkalmazkodnia világpiaci trendekhez, az adminisztratív megoldások pedig – mint most az üzemanyagár befagyasztása – ostoba dolgok. Továbbá ezek a módszerek a kommunista állam idején sem működtek, és most sem lennének fenntarthatóak.

Jó eséllyel összefüggésben állhat a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek Magyarországra történő visszatérésének szándékával Márki-Zay kitartó álláspontja – mutatott rá a Kontra hírportál elemző cikke. Az írás felveti, hogy a balliberális kormányok időszaka volt a multinacionális energetikai cégek számára a szabadrablás korszaka. Márki-Zay korábban is ezeknek a multiknak dolgozott, és ma is az ő érdekeiket képviseli, többek között a rezsicsökkentés támadásával. Könnyen lehet, hogy ők állnak a hódmezővásárhelyi polgármester mögött – írta a Kontra. Az ellenzék közös baloldali miniszterelnök-jelöltje ugyanis egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF–Démász vezetőjeként dolgozott.

A baloldali kormányok 2008-ra teljesen liberalizálták mind a villamosenergia-, mind a gázszektort, az így ellenőrizhetetlen helyzetbe került multik pedig kényük-kedvük szerint verték fel az árakat. Magyarországon kellett a legtöbbet fizetni az áramért és a földgázért 2010-ben az Európai Unióban – számol be a lap. A Fidesz-kormány ennek vetett véget a rezsicsökkentéssel, és a stratégiai cégek, így például a Démász visszavásárlásával. Ennek a ténynek az ismeretében nem lehet véletlen, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Brüsszel által szintén ellenzett rezsicsökkentés eltörlésével kampányol – hangsúlyozta a hírportál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Orbán Viktor elmondta, mi Karácsony Gergely igazi bűne

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

magyarnemzet.hu

Szoboszlai bombagóljával is hangol a Liverpool a West Ham ellen + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”