Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK
1 éve

Elesett a Nagykörút: a Karácsony-káosz miatt sorra zárnak be az üzletek

A főpolgármester azt mondta, a célja, hogy élhetőbb legyen a főváros. De sajnos a tevékenységével éppen az ellenkezőjét érte el.

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút Budapesten. Siralmas látvány egymás mellett látni a bezárt üzletek sorát, és ahogy a lehúzott rácsok előtti lépcsőket belakják a hajléktalanok...

A Metropol pénteki számában mind a 45 üzlet fotója látható: a ruhaüzletek, kis éttermek, mobiltelefon boltok helyét most a pusztulás, a kosz és a “kiadó/eladó” felirat vette át.

Kiábrándítóan leromlott a környék (Fotó: Metropol)

Karácsony Gergely ennek éppen az ellenkezőjét ígérte: azt mondta, élhetőbbé teszi a várost. De a városkép a körúton egyre csak romlik – és ennek jelentős részben a városvezetés az oka. És hogy miért? Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei: a nap jó részében állandóak a közlekedési dugók, ráadásul a Karácsony-féle biciklisáv miatt nem lehet parkolni a boltokhoz közel se a vevőknek, se az áruszállítóknak.

Ráadásul sok boltos panaszkodik a koszra és a romló közbiztonságra, a rengeteg gyanús alakra. Az üzlettulajdonosok szerint el kellene döntenie a városvezetésnek, hogy a bicikliseket támogatja vagy a kiskereskedőket…

Katasztrófa sújtotta övezethez kezd hasonlítani a Ferenc körút és József körút (Fotó: Metropol)

De ne legyünk igazságtalanok: az üzletek természetesen nem csak mindezek miatt zárnak be. A város közepén álló plázák miatt sok üzlet ment tönkre – és óriási pofont adott a járvány is az ágazatnak. De a bajban lévő kisüzleteknek rengeteget ártott a budapesti városvezetés, amely nem segít, hanem árt – és úgy tűnik, nem élhetőbbé, hanem élhetetlenebbé tette a várost. Lefelé tartó spirálban van a Nagykörút – és ennek jórész a városvezetés az oka.

Kiábrándítóan leromlott a környék

Ildikó: „Sötétedés után nem szeretek az utcákon sétálni, így bevásárolni sem a körútra járok, hanem inkább a Corvin Plázába. Ott nincsen annyi hajléktalan, dühöngő részeg és nincsen annyi mocsok sem az utcán. Megmondom őszintén, kiábrándítóan leromlott a környék és a közbiztonság. Ha rend lenne, nem mennék el a plázáig, hanem itt, a környéken intézném el a vásárlást.”

Edit: „Én a kisboltokat szeretem, vannak törzshelyeim. Sajnos nagyon sok bezárt már, egyedül a hentes maradt meg. Szeretem tudni például, hogy következő héten milyen áru jön, és megbeszéljük mondjuk, hogy félre teszi nekem a hordós savanyú káposztát. Sajnos a körútnak rossz lett a hangulata, sorra cserélődnek az üzletek.”

Autóval gyakorlatilag megközelíthetetlenné váltak a nagykörút üzletei (Fotó: Metropol)

Karolina: „Régen az volt sokak programja, hogy bejön villamossal a József körútra és végignézi a kirakatokat. Volt szabó, kávéház, cukrászda, élelmiszer, zöldséges, minden ház aljában üzletek működtek. Ma ez egy lepusztult rész lett, sok üres vagy színvonaltalan kínai és arab üzlettel, az utcákon iszogató hajléktalanokkal.”

A Rákóczi tér megint borzasztó

„A József körúton négy állandó üzlet van olyan, amelyik már évtizedek óta itt van. Az összes többi folyamatosan cserélődik” – mondta a Metropolnak egy órás, akinek az üzlete előtt rendszerint sorban állnak a vásárlók.

Szerinte neki jó helyzete van, hiszen ketten vannak órások a környéken, és a minőségért hálásak a vevők, akik magyarok és törzsvásárlók. Igaz, neki, mint mondta, nem probléma az áruszállítás, mert nincsen, de megérti azokat, akiknek emiatt zuhan a bevétele.

„A Rákóczi tér katasztrofális, teljes mértékben birtokba vették a hajléktalanok, ellepi rendszeresen a kosz, az ürülék, az alkoholos flakonok, és az ittas, balhés emberek” – tudtuk meg egy görög élelmiszer üzlet tulajdonosától, aki szintén évek óta nyitva várja a vevőit a térrel szemben.

Fotó: Metropol

Az üzletek 30-40 százaléka zárva van

A nagykörúti üzletek bevételének jelentős százalékát a külföldiek adták. Egy befektető, aki 4 boltot szeretne épp kiadni Budapest különböző területein, elmondta: „Ma hiányoznak a bevételből a külföldiek, ők jelentették a bevétel huszonöt-harminc százalékát. Emiatt nyitott itt egy barber shop is üzletet, de hamar lehúzta a redőnyt, ahogyan egy fodrász-kozmetika is közel hozzá. Ez a látvány alapvetően rossz hangulatot generál, nem csalogatja a vásárlókat és a befektetőket a környékre. Még 25 évvel ezelőtt is nagy szám volt egy József körúti üzlethez hozzájutni. Olyan hamar elmentek, hogy meg sem hirdették őket. Most hónapok óta nem tudom kiadni a boltjaimat…”

Ahol nincs mozgás, ott hamar megjelennek a hajléktalanok

„Az is rombolja a környék jellegét, hogy a bezárt üzletek lépcsőire letelepednek a hajléktalanok, italoznak, otthagyják az üvegeket, ami miatt a ház lakói joggal mérgesek. Ha ők segítenének bennünket azzal, hogy nem korlátoznák, milyen szolgáltatást engednek oda, akkor az új bérlők rendben tarthatnák a portájukat, jobban akadna új bérlő is, és a hajléktalanok sem tudnának tanyát verni. Mindez emelné a városképet, ami az elmúlt másfél évben a mélybe zuhant” – véli a befektető.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United kapusán nevet a világ - mutatjuk a legjobb mémeket!

origo.hu

Robbantás: Ez történhetett pontosan tegnap éjjel Esztergomban

borsonline.hu

Fotó buktatta le Curtist, mással is megosztotta az ágyát

magyarnemzet.hu

Felrobbantotta magát egy férfi Esztergomban – egy rendőr meghalt, többen megsérültek + videó

ripost.hu

Elhagyta az országot válása után Sydney van den Bosch: itt kezd új életet

hirtv.hu

Homoszexuális tartalmú gyerekkönyveket árusítottak a reptéren

origo.hu

Szörnyű dolog történt Tóth Andival

astronet.hu

1 éves horoszkóp a Mérlegeknek – Boldog születésnapot a jegy szülötteinek!

vg.hu

5 hasznos tipp az élménydús és emlékezetes csapatépítőhöz (X)

she.life.hu

Miért velem hozatja el a főnököm a ruháit a tisztítóból?(x)

magyarnemzet.hu

Az állam semmivel sem tartozik Iványi Gábornak és közösségének

life.hu

Folyton fáradt vagy? A depresszió egyik tünete is lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lebuktak az árspekuláns multik. A hatóság véget vetett a fogyasztók megtévesztésének

INSIDER

Újabb őrült ötlet Brüsszeltől: a mai jogsival csak 110 lenne a maximális sebesség - íme a részletek

INSIDER

Ostromállapot a déli határon, agresszívan támadnak a migránsok

INSIDER

Bajban Karácsony Gergely, megint tetten érték egy hazugságát

INSIDER

Hajmeresztő, mi hullott az útra Érden egy kisteherautóból

INSIDER

"A dolgok maguktól vándorolnak a házban" - a 2 éves Petra látja a házuk előző tulajának szellemét

INSIDER

Az ismeretlenbe gyalogolt a 77 éves pusztaszabolcsi néni: közleményt adott ki a rendőrség

INSIDER

Visszatér a nyár, de ebben nem lesz köszönet