Létrehozva: 2021.11.23.

Cukorbetegen, biztonságban (x)

Magyarországon ma mintegy négyezer 1-es típusú diabéteszes gyermek él. Az esetek száma háromszorosára emelkedett az elmúlt 30 évben.

Ez az autoimmun betegség 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente, ugyanakkor az esetek gyakorisága háromszorosára emelkedett az elmúlt 30 évben. Aggodalomra ad okot az is, hogy a betegség a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő. Az 1-es típusú diabétesz a legkisebbeket is utolérheti, hiszen már csecsemőkorban is diagnosztizálják, de sok fiatal felnőtt is küzd a betegséggel.

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy az 1-es típusú diabétesz kialakulását – szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusú cukorbetegséggel – nem életmódbeli tényezők idézik elő. A túl alacsony vércukorszint akár halálhoz, a tartósan túl magas vércukorszint pedig a többi között vaksághoz, keringési zavarokhoz és súlyos, akár amputációval járó érbetegségekhez vezethet. Az inzulinterápia helyes alkalmazása azonban hozzájárul a megfelelő életminőség fenntartásához.

A diabéteszes gyerekeknek nagyon sok mindenre kell odafigyelniük az életükben. Nemcsak a sportolás, a testmozgás van hatással a vércukorszintjükre, hanem az étkezés, a szervezetükben termelődő hormonok, sőt, a holdállás is. Ezért igényel állandó odafigyelést a szülők részéről az, ha egy 1-es típusú diabéteszes gyermek él a családban.

Fotó: Shutterstock

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a téma kormányzati felelőse szerint a diabéteszes gyerekek egyik napról a másikra nőnek fel, tanulnak meg arányokat számolni, inzulint beadni, vércukrot mérni.

A magyar kormány elkötelezett a segítségnyújtás mellett, cél, hogy minden érintett hozzáférjen a legkorszerűbb eszközökhöz és ellátásokhoz, függetlenül attól, milyen az anyagi helyzete, vagy hol él. Ma már szinte teljeskörű, 98 százalékos társadalombiztosítási támogatással rendelhető a legkorszerűbb inzulinpumpa és a vércukormérésére is alkalmas szenzor a gyermekek és a nappali tagozatos 24 év alatti tanulók számára, ha már legalább egy éve fennáll a betegségük.

Továbbá segítik azt, hogy az iskolában, óvodában a gyermekek minden segítséget megkaphassanak ahhoz, hogy a diabéteszüket gondozni tudják. A köznevelési törvény módosításának köszönhetően az intézményeknek meg kell szervezniük a diabéteszes gyerekek iskolai időn belüli gondozását, ehhez a gyerekek ellátását segítők többlettámogatást kapnak.

Már nem kell attól félni, hogy nincs a gyermek mellett olyan ember, aki tudja, mit kell tenni az inzulin beadásakor, a vércukorméréskor, vagy egy-egy váratlan helyzetben. Ennek érdekében több mint 1100 pedagógus kapott eddig szakszerű képzést az Oktatási Hivatal közreműködésével. Azokat, akik a diabéteszes gyermekekkel is dolgoznak nap mint nap, bruttó havi 40 ezer forintos plusz juttatással támogatják.

A miniszter hangsúlyozta, dolgoznak azon is, hogy a közétkeztetés a lehető legmagasabb színvonalon legyen elérhető a diabéteszes gyermekek számára: a gyermekek szakorvos és dietetikus által meghatározott étkezési szokásaira, igényeire is megfelelő figyelmet kell fordítani. Ha szükséges, a szülő otthon maradhat és igénybe veheti a Gyermekek Otthongondozási Díját (GYOD).

Fotó: Shutterstock

Novák Katalin kiemelte, azt is lehetővé teszik, hogy a diabéteszes gyermekek sportolhassanak. A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a diabétesz nem válogat, bárkinek a családjában elfordulhat, és sokat tehetünk annak érdekében is, hogy odafigyelve egymásra, segítsük őket. A kormány segíti a civil szervezeteket és a diabétesz centrumokat, illetve táborozási lehetőségeket kínál az érintetteknek, idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget. A zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor megújult, így 2021-től még felkészültebben, modern körülmények között vakációzhatnak a diabéteszes gyermekek is, együtt a nem diabéteszes társaikkal. A családi táborok is nyitottak az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok számára.

Tavaly és idén 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabétesz centrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak.

Becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a diabéteszesek száma a világon. Az ő helyzetükre hívja fel a figyelmet a diabétesz világnapja november 14-én. Magyarországon figyelemfelkeltő kampány indult ezen a napon, ami arra világít rá, hogy ha odafigyelünk rájuk, akkor sokat tudunk segíteni nekik.

Elsőként Novák Katalin miniszter Facebook-oldalán, majd az interneten, a televízióban és a mozikban is megjelent az a kisfilm, amely a diabétesszel élő fiatalok mindennapjaiba ad betekintést. A kisfilm tehetséges, fiatal rendezője, Pantyi Petra 14 éve 1-es típusú diabétesszel él, így közvetlen tapasztalattal rendelkezik a „diabosok” mindennapjait kísérő kihívásokról.

Novák Katalin a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének a diabétesz világnaphoz kapcsolódó szimpóziumán úgy fogalmazott, a cukorbetegség kezelésében össze tudott fogni a politika, a tudomány, és segítséget tud nyújtani a sport, az egészségügy, valamint az oktatás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián