9 hónapja

Veronai busztragédia: kitálalt az egyik áldozat hozzátartozója, mindent elmondott

Alig ért véget tegnap délelőtt Velencében a veronai busztragédia sofőrje elleni per másodfokú tárgyalása, a hozzátartozóknak sietniük kellett vissza Budapestre, mert ma egy másik büntetőeljárás vette kezdetét, amelyben érintettek.

„Nektek is el kellett volna égnetek”

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon ma kezdődik annak a férfinak (M. F.) a pere, aki a katasztrófa után kegyeletsértő és rasszista üzeneteket küldött a veronai buszbaleset áldozatai hozzátartozóinak és ismerőseinek a Facebookon.

Fotó: Markovics Gábor /
Ripost

„Egy fiatal férfi gyalázkodó, mocskolódó üzeneteket küldött hamis Facebook profilokon keresztül az áldozatok családtagjainak. Ebben volt kegyeletsértés, halottgyalázás, életveszélyes fenyegetés és zsidózás is„ – mondta a Metropolnak Szendrei Endre, aki unokahúgát vesztette el a balesetben. „Mivel érintett félként betekinthettek a rendőrségi dokumentációba csupán annyi derült ki, hogy valamilyen sérelem érte a Szinyei Gimnázium részéről. Az a kérdés, hogy ha valaki a Szinyei Gimnáziumra haragszik, akkor miért a halott szinyeis diákok hozzátartozóit gyalázza. Fotókat küldött az áldozatokról, az égő autóbuszról, állatokról, különféle dolgokról, amelyek a mocskolódásait voltak hivatva alátámasztani. Mi ma többen is ott leszünk a tárgyalóteremben, folytatta Szendrei Endre, de azt gondolom, nem kap komoly büntetést. Ráadásul, ha elismeri a felelősségét, akkor még az is lehet, hogy szabadon távozhat. Az illetőt egyébként senki nem ismeri személyesen, körülbelül nyolc évvel korábban járhatott a gimnáziumba.”

Ítélet Velencében

Míg a sofőr vélhetően az idei karácsonyt is szerettei körében tölti addig az áldozatok családjainál örökre üres lesz egy szék az asztal mellett.

Olaszországban tegnap délelőtt fél tízkor kezdődött a veronai busztragédiában első fokon 12 év szabadságvesztésre ítélt V. János buszsofőr elleni per másodfokú tárgyalása. A vádlott büntetését végül 6 évre mérsékelték, ami miatt kitört a felháborodás a tárgyalóteremben. Szendrei Endre szerint mindez nem nevezhető ítéletnek, amit ráadásul nem is a bíróság hozott, hanem előzetes egyeztetés követően a vád alkut ajánlott, amely hat év börtönt tartalmazott. Tehát Szendrei Endre szerint nem bírósági ítélet, hanem megegyezés született V. János ügyében. Szendrei Endre úgy érzi az ítéletet le kell fordítani a számok nyelvére, és máris minden világossá válik, hiszen 17 áldozat után hat év azt jelenti, hogy minden emberélet három hónapot ért. Azzal folytatja, feltehetően V. János jó esetben talán, ha négy év ül majd börtönben. Ráadásul a sofőr beteg ember, aki ezzel pontosan tisztában volt, mégis volánhoz ült, és kockáztatta a mögötte ülők életét. Ezt nem gondatlanság, hanem tudatos cselekvés Szendrei szerint.

Mint kiderült a tegnapi velencei ítélethirdetésnél elszabadultak az indulatok: a hozzátartozók egy része zokogott, többen dühösen verték az asztalt, mások erősen felemelték a hangjukat.

„Akárhonnét nézzük, kést döftek beléjük!„ – mondja Szendrei Endre. Szerinte ezek az emberek 2017. január 20-án életfogytiglani ítéletet kaptak. Senki és soha semmilyen körülmény nem tudja szenvedésüket egyetlen perccel sem rövidebbé tenni vagy enyhíteni. Ezek az emberek nem tudnak elfogadni egy ilyen ítéletet, hiszen mindennap egy életfogytiglani ítélet súlyát cipelik. Sőt, a jog még ad kibúvót is: ha V. János azt fogja kérni, hogy a büntetését Magyarországon tölthesse le, akkor elindul egy újabb jogi procedúra, aminek következtében megjósolható, hogy a következő karácsonyát is a szerettei körében fogja tölteni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszűnik a világ leghíresebb hintőpora, mert rákot okozhat

borsonline.hu

Képtelen hazamenni az apa - megrázó részletek a zalaegerszegi tragédiáról

metropol.hu

Titoktartást kért a násznéptől Hosszú Katinka, képet sem posztolhatnak az esküvőről

vg.hu

Hiába a tomboló infláció, a magyarok úgy halmozzák a készpénzt, mintha nem lenne holnap

mindmegette.hu

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

magyarnemzet.hu

Szokatlan helyről kapott dicséretet Orbán Viktor dallasi beszéde

borsonline.hu

Pornóból vett magának 800 milliós házat a háromgyermekes anyuka

mindmegette.hu

Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Elszabadult a pokol Korda Györgyék buliján a Szigeten

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

Újabb darázstámadás: azonnal rohantak a kórházba a menyasszonnyal

INSIDER

„Az angyalok vigyázzanak rád!” – szívfacsaró sorokkal búcsúzik a halálra nyomott 5 éves fiától az anya

INSIDER

Nem hiszed el, hányan vigyáznak a bulizókra a Szigeten

INSIDER

Izgalmas autós üldözés: így ért véget a 16 km-en át tartó hajsza – videó