11 hónapja

Napirenden a zöldkérdés, mindenki részt vehet az online párbeszédben

Magyarország zöld úton jár! címmel Magyarország kormánya online párbeszédet indított zöldügyekben, amit máris több ezren kitöltöttek. A Ripost7 is párbeszédet folytatott járókelőkkel és ismert emberekkel, mit gondolnak a környezetvédelemről, kitöltik-e a konzultációs kérdőívet.

Magyarország zöld úton jár! címmel Magyarország kormánya online párbeszédet indított zöldügyekben, amit máris több ezren kitöltöttek. A Ripost7 is párbeszédet folytatott járókelőkkel és ismert emberekkel, mit gondolnak a környezetvédelemről, kitöltik-e a konzultációs kérdőívet.

Az online kérdőívet ITT találod!

Fotó: Megyei Hírlap FMH

Takáts Tamás: Nem rontom a levegőt

A Karthago énekese igyekszik úgy élni, hogy ne ártson vele senkinek. A Máté Péter-díjas énekes fontosnak tartja a környezetvédelmet, ezért a mindennapjai­ban is igyekszik tudatosan cselekedni.

Fotó: Bors

„Tisztában vagyok azzal, hogy a világon sokan éheznek-szomjaznak, ezért nem pazarolok az étellel-itallal” – mondta. „Még borotválkozás és fogmosás közben is elzárom a csapot, amikor éppen nincs szükségem a vízre. Amikor főzök, csak annyi gázt használok, amennyire szükségem van, és nem többet.”

Takáts Tamás a háztartási hulladékot is szétválogatja.

„Sokszor hülyének néznek, amiért igyekszem minden szemetet külön gyűjteni” – meséli az énekes. „Azt mondják, hogy látják, ahogy a kukásautóba egyszerre öntik bele a külön gyűjtött szemetet. Lehet, hogy ez igaz, de az is lehet, hogy nem, bízom az utóbbiban. Igyekszem úgy élni, hogy ne ártsak vele senkinek, és valamilyen úton-módon védjem ezt a kis bolygót, ahol élünk.”

Takáts Tamás nem vezet, így legalább másodmagával használ egy autót, de gyakran buszra száll vagy biciklire pattan.

„Tőlem nem lesz büdös a város” – teszi hozzá nevetve. „Fontosnak tartom, hogy mindenki tegye meg azt a környezetében, amit csak tud. Ez ugyanis az első lépés.”

Nyitrai Zsolt: Nem csak beszélünk a demokráciáról

A társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: eddig 13 alkalommal kérték ki az állampolgárok véleményét és vették figyelembe javaslataikat a döntéseknél, intézkedéseknél.

„A baloldallal ellentétben a kormány nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem tesz is érte” – hangsúlyozta.

Fotó: Ripost

„Mindenkit arra biztatok, hogy mondja el a véleményét és töltse ki a konzultációt!”

A többség szigorúbban büntetné a szemetelőket

Mária: „Én nem pazarlom az élelmiszert, nagyon be kell osztani a pénzt. A multiknak se kéne kidobni a nap végén, ami megmaradt, hanem a szegényeknek odaadni. Ezt meg kellene szervezni. Én nem nagyon használok pet-palackokat, az üveget mindig visszaváltjuk. Az illegális szemetelőket nagyon megbüntetném! Sőt azokat is, akik eldobálják a szemetet az utcán. Jártam külföldön nem egy, nem két helyen, szégyen-gyalázat, ami most Budapesten van! A környezetvédelmet nagyon fontosnak tartom, de a kérdőívet nem töltöm ki, mert semmi ilyenfélében nem veszek részt.”

Szilvia: „Persze, kitöltöm a kérdőívet, miért ne? Arra nem tudok válaszolni, hogyan kellene megbüntetni az illegális szemetelőket, ez nem az én dolgom, de a pet-palackokat, üvegeket szelektíven gyűjtöm és amit lehet, azt visszaváltom.”

Hogy milyen további vélemények hangzottak el, mire készül Nagy István agrárminiszter, s milyen elgondolkodtató dologra hívja fel a figyelmet Pataky Attila, az EDDA Művek frontembere, kiderül a Ripost7 október 19-én, kedden megjelenő számából. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!