11 hónapja

Maradék nélkül! – Így segíthetsz a környezetvédelemben te is

Az élelmiszerhulladékok a komposztálásnak köszönhetően visszajuttathatók az ökológiai körforgásba, így csökkentve a környezetre gyakorolt káros hatásokat. Most oktatási intézmények és civil közösségek pályázhatnak a komposztálás témájához illeszkedő tevékenységgel a „Komposztünnep” keretében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszerpazarlás-megelőzési programja, a Maradék nélkül, idén társszervezőként csatlakozik a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség – pályázattal egybekötött – Komposztünnep című felhívásához. A pályázatra a komposztálás témájához illeszkedő tevékenységgel jelentkezhetnek oktatási intézmények és civil közösségek. Az idei felhívás fő üzenete, hogy az élelmiszerhulladékok a komposztálásnak köszönhetően visszajuttathatók az ökológiai körforgásba, így csökkentve a környezetre gyakorolt káros hatásokat.

Fotó: Metropol / NZ

Immár 11. alkalommal hirdeti meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség az október 10-i Komposztünnephez kapcsolódó pályázatát. A 2021-es kiírás központi témája az élelmiszer, az élelmiszerhulladék-megelőzés. A pályázat jelmondata: „Él-Elem – Lét-Elem”, amellyel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszerhulladékok jelentős része komposztálva visszakerülhet a körforgásba, így ismét tápanyagként szolgálhat a növények számára.

Hazánkban fejenként átlagosan 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente a háztartásunkban, amelynek legalább harmadát olyan élelmiszer részek teszik ki, amelyek komposztálhatók: zöldség- és gyümölcshéj, kávézacc vagy tojáshéj. Ha ezek a hulladékok a szemetes helyett a komposztra kerülnek, azzal sokat teszünk a környezetünkért.

Fotó: pixabay.com

A Nébih 2020-ban végzett felmérése szerint sajnos csak a lakosság harmada komposztálja valamilyen formában a háztartásában keletkező szerves hulladékot.

A pályázatra 2021. október 15. éjfélig lehet regisztrálni, a fényképes és szöveges beszámolók beküldésének határideje pedig 2021. november 19. A legsikeresebb pályamunkákat kategóriánként szemléletformáló ajándékcsomaggal és komposztládával díjazzák a szervezők.

A 2021-es pályázat további részletei és gondolatébresztő ötletek a Humusz szövetség honlapján érhetők el.

Környezetvédelmi online felmérést indít a kormány

Magyarország kormánya ismételten kikéri az állampolgárok véleményét, akik november végéig mondhatják el, mit jelent számukra a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az elektromobilitás támogatása, vagy Magyarország zöldterületeinek további növelése. A felmérésben többek között a hulladékok újrahasznosításáról, a napelemek telepítésének és az elektromos közlekedés állami támogatásáról, a faültetési program folytatásáról, a gyermekek környezettudatos neveléséről, illetve a nagy szennyező cégek klímavédelmi költségeinek megfizetéséről mondhatják el véleményüket a kitöltők. A „Magyarország zöld úton jár” című online konzultáció a zold.kormany.hu oldalon érhető el.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!