11 hónapja

Ez a különbség a halloween, a mindenszentek és a halottak napja között

A három ünnep időpontjának közelsége miatt gyakran keverik őket egymással. Most részletesen leírjuk, melyik miről szól.

A három ünnep időpontjának közelsége miatt a halloweent, mindenszenteket és a halottak napját gyakran összekeverik egymással. Mi most elmondjuk, melyikről mit érdemes tudni.

Halloween – október 31.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult pogány ünnep. A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és az élő emberek testébe bújnak. Úgy vélték, ha rémisztő maskara mögé rejtik magukat, elijesztik a szellemeket. Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé. A halloween már Magyarországra is eljutott és közkedvelt „ünneppé” vált.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Mindenszentek – november 1.

Mindenszentek napján az üdvözült lelkekről emlékezik meg a katolikus egyház. Úgy tartották régen, hogy a halottak lelkei hazalátogatnak ilyenkor, majd megnyugodva visszatérnek az égbe, és nem kísértenek tovább.

Halottak napja – november 2.

A halottak napja az elhunytakról való megemlékezés napja. Halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden eltávozottról, de különösen az elhunyt, de üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekről.

Hosszabb nyitva tartás lesz a temetőkben

A Budapesti Közművek temetkezési divíziója idén is gondoskodik arról, hogy a hozzátartozók méltó módon emlékezhessenek meg szeretteikről halottak napján.

A temetők nyitva tartása az alábbiak szerint változik:

Október 28. és november 2. között reggel 7 órától egészen este 8 óráig várják a megemlékezőket. November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben: 7:30-tól délután 5-ig.

Előzzük meg a halottak napi tüzeket

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt.

Ezekre az apróságokra érdemes odafigyelni:

 • takarítsuk el a sírhely környezetéből az elszáradt virágokat, leveleket,
 • csak mécsestartóban lévő gyertyát gyújtsunk meg,
 • ne legyen a tűz közelében semmi gyúlékony,
 • egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül a gyertyákat.
 • Fokozottan figyeljünk a szabályos gyertyagyújtásra
 • Megnövekszik az utasforgalom a hosszú hétvégén

  A MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy a november 1-jei megnövekedett forgalom miatt időben tervezzék meg utazásukat és előre váltsák meg jegyeiket. Részletes információkért keressék a www.mavcsoport.hu oldalt.

  Forgalomkorlátozásokra kell számítani

  Mindenszentek ünnepéhez és Halottak napjához kapcsolódóan a temetői forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2021. október 30. és november 1. között Budapest számos kerületében –olvasható a police.hu oldalon. A rendőrség interaktív térképet készített a lezárások pontos helyéről, amit itt tudtok megnézni.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!