Létrehozva: 2021.10.04.

Panaszkodnak az autósok a BKK-sávok miatt

Panaszkodnak az autósok a több helyen felfestett BKK-sávok miatt. A KRESZ ilyet nem ismer, csak buszsávot. Kész káosz!

Taxisok panaszkodtak a Metropolnak, hogy teljesen rendezetlen a közlekedés azokon az utakon, ahol egy sávra az van felfestve: BKK. Ráadásul aki vidékről vagy külföldről jön a fővárosba, nem érti, mi ez a sáv.

“Mutassa meg, melyik paragrafus alapján büntetne...”

„Taxival mehetek a buszsávban, de állítólag a BKK-nak fenntartott sávba nem” – panaszolta Károly, aki húsz éve rója a fővárosi utakat taxisként. Teljes nevét azért nem akarta adni, mert taxitársaságnak dolgozik.

„Az Üllői úton kapott el a rendőr, meg akart büntetni, amiért a BKK feliratú sávban haladtam. Mondtam neki, hogy közlekedhetek a buszsávban, mire azt válaszolta: ez nem buszsáv, ez BKK-sáv. Azzal védekeztem, hogy ilyet a KRESZ nem ismer, mutassa meg, melyik paragrafus alapján akar büntetést kiszabni és kilátásba helyeztem, hogy fellebbezni fogok, ha kell, bírósághoz fordulok. Erre elállt a büntetéstől, de őszintén szólva most sem tudom, milyen alapon lehet vagy sem közlekedni a BKK felirattal ellátott sávban.”

20211001 Bajcsy-Zsilinszky ut buszsav BKK sav Muzeum korut KB Metropol

“Be akartam kanyarodni, meg akartak büntetni”

Tóth Sándort a Róbert Károly körúton állították meg ugyanezért.

„Be akartam kanyarodni, és egy ideig valóban rámentem a BKK feliratú sávra . Végül megúsztam egy figyelmeztetéssel, mivel nem vagyok pesti és azzal védekeztem: honnan kellett volna tudnom, hogy ez mit jelent? A KRESZ-ben nincs ilyen, hogy BKK, csak buszsáv van és arra vonatkozó szabályok.”

A tábla a fontos, nem a felirat az úttesten

A jó szándékú, ám pocsékul elsült kezdeményezést a metrópótlás segítésére hozták létre – ám zűrzavart okozott. A BKK szerint minden rendben van a BKK-sávokkal, de azt ők maguk is elismerik, hogy az úttestre festett BKK-feliratnak semmilyen jogereje nincsen, a sáv előtti kiegészítő táblákat kell figyelni. Arra vonatkozólag, hogy kik használhatják ezt a sávot, azt írták: „mindkét útszakasz külső sávjába tilos a behajtás, kivéve a BKK buszjáratai és a motorosok számára.”

A civil autósok lekanyarodásra sem használhatják

A buszsávokat a budapesti autósok már ismerik és megszokták. A KRESZ-ben is benne van, hogy csak akkor lehet ráhajtani, ha le akarunk kanyarodni az útról. Igen ám, de az „egyedi” BKK-sáv nem buszsáv, ezen ez tilos! Mivel a táblán a „mindkét oldalról behajtani tilos , kivéve a BKK járművei” jelzés szerepel, így ezt a sávot – a taxisok mellett – a civil autósok sem használhatják még kanyarodás okán sem.

Teljes a jogi zűrzavar

De ha valaki kanyarodás miatt igénybe venné a sávot, nincs tisztázva, hogy milyen jogszabály alapján büntethetnék meg, amennyiben számon kérnék. Hiszen a KRESZ-ben nincs benne, a táblák meg gyakran zűrzavarosak. Pető Attila “KRESZ-professzor”, közlekedési szaktanár és szakoktató kifejtette aggályait a BKK-sávval kapcsolatban:

”Az első, hogy nemzetközileg értelmezhetetlen. A második, hogy nem egyértelmű hogy egy szabálysértésnél milyen jogszabályra hivatkozva büntethetőek itt a taxisok, vagy éppen a kanyarodó autósok. A harmadik pedig, hogy a táblán szereplő mindkét oldalon behajtani tilos tábla az út teljes szélességére vonatkozik. Persze az emberek értik, hogy a sávra vonatkozik, mert oda van rajzolva, de alapból a KRESZ annyit mond, hogy akkor lehet csak sávonként értelmezni, hogyha kihúznának egy drótot az úttest fölé, és ott elhelyeznék a táblát az említett sáv fölé.„

 

A taxis ráhajthat-e? Nem egyértelmű!

„A buszsávot a menetrend szerint haladó buszokon kívül a taxisok is használhatják, valamint a motorkerékpárok. A BKK-sáv létrehozói azonban úgy értelmezik, hogy ide nem hajthatnak be a taxisok, de ezt jogszabály nem írja elő” – folytatta Pető Attila. A taxisok közül, aki ráhajt, büntetésre számíthat, aki nem, az pedig hátrányba kerül a „bátrabb” sofőrkollégákkal szemben. ”Sajnos hosszú évek óta kénytelenek vagyunk szembenézni ezzel a problémával Budapesten. A BKK, mint a főváros közlekedésszervezője vezette be és alakította ki ezeket a sávokat. Már a kezdet kezdetén voltak és azóta is folyamatosan vannak ebből adódó értelmezési félreértések„ – nyilatkozta lapunknak Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke. Korábban lapunkhoz is olyan taxis panasza érkezett, aki szerint büntetik a sávra hajtókat. Metál Zoltán is elmondta, hogy sokszor hallottak már BKK-sáv használata miatti büntetésről, de jogorvoslati kérelemmel nem fordultak hozzájuk.

A Metropol riportja után eltakarták a Blaha Lujza teret. Az újság korábban arról számolt be, hogy a felújítás munkaterületén megdöbbentő a káosz, miközben áll a város, dugó van mindenhol, mert nem halad a munka. A biciklisek is életveszélyben vannak a környéken – teszik hozzá, mert betontömböket kerülgetnek, és van, ahol egy sávba kényszerítették őket az autósokkal és a buszokkal. A Metropol azt írja bizonyára kellemetlen lehetett a cikk, mert gyorsan körbekerítették a teret egy sűrű szövésű hálóval, hogy ne lehessen látni mi történik az építési területen. Korábban a Ripost hasonló helyzetről számolt be a Lánchídnál is, majd pár nap múlva ott is teljesen körbezárták a területet.

Már nem lehet belátni a Blaha-felújítás munkaterületére, a Metropol megdöbbentő videós riportja után eltakarták, hogy ne lehessen látni a káoszt és lógást – írta a Ripost.

„Ha maga a brigádvezető, akkor hol a brigádja?” „Lent fociznak az aluljáróban” – ez az elképesztő párbeszéd munkaidőben hangzott el a leleplező videóban az újságíró és a Blahán „dolgozó” férfi között nemrég – írja a lap. Elképesztő állapotokat talált a Metropol a Blaha Lujza téren: az építőanyagok összevissza ledobálva, még a járdára is, a munkagépek állnak, a melósok meg a lapátot támasztják, közben meg áll a város, dugó van mindenhol, mert nem halad a munka.

Karácsony Gergely is kirohant a Blahára magyarázkodni

A videó megjelenése nagy botrányt váltott ki, még a máshol kampányoló Karácsony Gergely főpolgármester is szakított egy félórát az általa vezetett fővárosra miatta: munkavédelmi sisakot húzott és kirohant a Blahára készíteni egy Facebook-videót, hogy lám-lám, folyik a munka. Mögötte azonban üres a tér, így azt mond, amit akar... De a Metropol videója magáért beszélt, a rengeteg ténfergő melós látványát nehéz a Facebookon kidumálni, mint erre sok kommentelő figyelmeztette is a főpolgármestert.
A Ripost szerint tényleg cikinek találták, hogy belátni a Blahára, mert gyorsan körbekerítették az egészet egy sűrű szövésű hálóval, hogy ne lehessen látni, mi történik az építési területen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai végjáték a Magyar Kupa elődöntőjében

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Varga Barnabás után újabb magyar válogatott támadót figyel a Fradi

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

magyarnemzet.hu

Brutális, akár 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk hazánkban is

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

INSIDER

Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

INSIDER

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány