Létrehozva: 2021.09.29.

Néhány óra alatt lebénult a táncművész: Renátó orvosai nem tudják, mi okozta a problémát

Nyaktól lefelé lebénult, de bizakodva tekint a jövőbe Horváth Renátó táncművész. A Budapesten élő előadó mellett kedvese, Andrea is kitart, és már a lánykérést tervezik, mégpedig arra a napra, melyen már a szerelmes férfi képes lesz felhúzni a gyűrűt választottja ujjára.

Horváth Renátó a Miskolci Nemzeti Színház táncművészeként dolgozott. Napra pontosan 2019. december 3-án, egy teljesen átlagosan indult nap végén megváltozott az élete.

Fotó: Bors

„Egy délelőtti próba után hazamentem, majd letettem egy szatyrot a kanapéra. A következő pillanatban egy nagy vágást éreztem a lapockacsontom alatt. Akkor még azt hittem, hogy csak behúzta a görcs, így megpróbáltam lelazítani egy forró vizes fürdővel. Amikor befeküdtem a kádba, éreztem, nagyobb a baj, hiszen már elkezdtek zsibbadni a végtagjaim„ – kezdte a táncművész.

4 óra alatt lebénult

Renátó szólt az egyik, közelben lakó kollégájának, hogy vigyen neki fájdalomcsillapítót. A gyógyszer azonban hiába érkezett meg gyorsan, semmit sem használt.

„Kisvártatva elveszítettem a bal kezemet, és tulajdonképpen négy óra leforgása alatt valamennyi végtagom felmondta a szolgálatot. Mikor már bent voltam a kórházban, megpróbálták kideríteni, mi okozza a problémát, de nem találtak magyarázatot a hirtelen elváltozásra” – mondta a Borsnak Renátó, akit másnap reggel már lélegeztetőgépre kötöttek az intenzív osztályon. „Küzdöttem a levegőért, hiszen elkezdett a tüdőm leállni, miközben a rekeszizmom is lebénult. Két hétig mélyaltatásban tartottak, és még a gégemetszést is elvégezték. Mikor felébredtem, azzal kellett szembesülnöm, hogy elvesztettem az uralmamat a saját testem felett. Mivel csövek lógtak ki a számból, kommunikálni sem tudtam. Kizárólag a szememet voltam képes mozgatni.”

Fotó: Bors

Újra érez

Renátót többszöri próbálkozás után, bő két hónapos küzdelmet követően levehették a gépről. Az orvosok továbbra sem jöttek rá, mitől betegedett le az ereje teljében levő fiatalember.

„Arra a következtetésre jutottak, hogy vírusos gerincvelő-gyulladás állhat a háttérben, hiszen a nyaki kettes csigolyám és a hátközepem között egy ödéma keletkezett. Ez azóta felszívódott, és már elkezdtek visszajönni az érzések. Már észreveszem, ha hozzám érnek a testem bármely pontján, és a talpam is csiklandós. Rengeteg az akaratlan mozgásom, de szándékosan még nem tudom használni a végtagjaimat, és nem vagyok képes például felülni sem. Már egy éve magamtól lélegzem, a torkomba helyezett kanült tavaly nyáron hagyhattam el” – mesélte a táncművész.

Fotó: Bors

Renátó a kórházakban szteroidokat kapott, és plazmakezelésen is átesett, de hogy konkrétan melyik eljárás juttatta el idáig, nem lehet tudni.

Visszatérne a színpadra

Az emberi idegrendszer képes a regenerálódásra. Az orvosok bíznak benne, hogy ha évek alatt is, de előbb-utóbb „visszatérnek” Renátó karjai és lábai.

Fotó: Bors

„Minden apró javulásnak örülök. Székhez kötötten élek, de igyekszem élvezni az életet. Másfél évig lelki beteg voltam, és pánikrohamokkal küszködtem. Nehezen viseltem a bizonytalanságot, hiszen nem tudhattam, mit hoz a jövő. Most ott tartok, hogy annak is örülni fogok, ha járókerettel képes leszek közlekedni. Valamilyen formában szeretnék visszatérni a színpadra. A táncról soha nem mondok le véglegesen, de ha úgy alakul, hogy csak motivációs előadásokat tudok majd tartani, azt is elfogadom.„

Renátó legfőbb támasza a barátnője, Andrea. Már nyolc éve alkotnak egy párt.

Fotó: Bors

„Megmondtam a kedvesemnek, hogy már szerettem volna megkérni a kezét, de ezt akkor fogom ténylegesen megtenni, ha magam tudom a gyűrűt az ujjára húzni. Andi egy csoda az életemben. Bár sokan csodálkoznak azon, hogy kitart mellettem, de ő nem úgy tekint rám, mint egy elromlott, lecserélendő tárgyra. Erős a kapcsolatunk” – szögezte le a művész. Az, hogy Andrea a kedvéért lemond az élet olyan örömeiről, melyeket az ő korukban mások evidenciának tartanak, Renátó szerint csak igazolja szerelmük tisztaságát és erejét.

„Az a fontos és elsődleges, hogy Renátó haladjon, illetve gyógyuljon! A későbbiekben pedig abban bízunk, hogy folytathatjuk ott, ahol abbahagytuk, és megvalósíthatjuk a terveinket!” – jelentette ki Andi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem sokat takar Wolf Kati melleiből a mélyen dekoltált ruha

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább