RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen, milyen pazarlás folyik az élelmiszerrel, ennyi megy évente a kukába

Workers on vegetable farm dumping old cabbage
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2021. 09. 27. 12:30

Rengeteg lejárt és el nem fogyasztott étel végzi a kukákban, szemétégetőkben vagy állatok gyomrában, ami amellett, hogy pénzkidobás, a környezetet is jelentősen terheli. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer válik feleslegessé. Lehetne jobb helye is!

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Ha ezt az árut kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne. Két évvel ezelőtt nagy vihart kavart, hogy egy győri Tescóban a kukában landolt egy hatalmas adag zsömle. Mint a Ripost beszámolt róla, a Facebookon dühös kommentek százai szidták a pazarlást és sérelmezték, hogy miért nem adják oda a szegényeknek a kidobott ételt.

A megmaradt zöldségeket jó esetben állatok kapják, rosszabb esetben megsemmisítik Fotó: Getty Images

Világszerte az előállított élelmiszerek csaknem egyharmada megy veszendőbe az ENSZ statisztikája szerint. A kidobott élelmiszerek termeléséhez 1,4 milliárd hektár terület szükséges, ami a Föld mezőgazdasági területének csaknem 30 százaléka. Sajnos Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

A Klímapolitikai Intézet szerint az élelmiszerellátási lánc bármely pontján keletkezhetnek hulladékok. Az élelmiszerrel akkor pazarolunk, amikor olyan étel kerül a szemétbe, amelynek a hulladékká válása elkerülhető lett volna, például a lejárt szavatosságú ételek vagy amit azért nem tudnak eladni, mert sérült a csomagolása.

Megpróbálják eladni a lejárt árut is

A lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítása a leggyakoribb probléma, amellyel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai az ellenőrzések során találkoznak. A hivatal vezetője egy nyilatkozatában a gyakori szabálytalanságok közé sorolta a nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazását. Hozzátette: minőséghibák is rendszeresen előfordulnak.

Ehető, ami lejárt?

Általában kétféle jelöléssel találkozhatnak a vevők, az egyik a „minőségét megőrzi”, a másik pedig a „fogyasztható” dátum.

A „minőségét megőrzi” időpontja azt garantálja, hogy a termék minősége – helyes tárolás mellett – a lejárati dátumig kifogástalan, de ez nem jelenti azt, hogy a lejárati dátum után rögtön alkalmatlan is a fogyasztásra. A „fogyasztható” dátum már más kategória, ezt a gyorsan romló élelmiszereknél, például a joghurtoknál alkalmazzák. Ezeknél már másnap sem fogyasztható el a termék.

A csehek és a franciák kötelezővé tették az adományozást

Csehországban két éve lépett hatályba egy jogszabály, melynek értelmében a szuper- és hipermarketeknek kötelező átadniuk a nem értékesített, hibás, de még fogyasztható termékeket segélyszervezeteknek.

Franciaország 2013-ban fogadta el az élelmiszer-pazarlás elleni Nemzeti Paktumot, azt kitűzve célul, hogy 2025-re felére csökkentik az élelmiszer pazarlást. A francia törvény megtiltja a 400 négyzetméter alapterületűnél nagyobb kiskereskedelmi boltok, valamint az 50 millió eurónál magasabb éves árbevételt elérő nagykereskedők számára a még fogyasztásra alkalmas élelmiszerek megsemmisítését és kötelezik őket, hogy szerződést kössenek olyan jótékonysági szervezetekkel, amelyek el tudják juttatni a rászorulóknak a fölöslegessé vált, de még fogyasztható élelmet, és a felesleget kötelesek ezeknek adományozni.

Arról, hogy mit mondanak magyar élelmiszerkereskedelmi láncok, hová teszik a lejárt élelmiszereket, valamint további érdekességeket a szeptember 28-i Ripost7 hetilapban olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.