Létrehozva: 2021.09.04.

Erdő Péter: „Ez egy nagy remény!” – Ma kezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Öt kontinensről várnak vendégeket – és nem csak római katolikusokat – Budapestre vasárnaptól az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeire. Minden jó szándékú embert szívesen látnak.

Szeptember 5–12. között a Szent István-bazilikától a Hungexpóig, az Örs vezér terétől a Hősök teréig kínál a hívek mellett minden jó szándékú ember számára csatlakozási lehetőséget, változatos programot egész héten át az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). A keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek a római katolikusok örömünnepén.

„Ez egy örömünnep, ahol a világ katolikusai összegyűlnek, és amit adni tudunk mindenkinek, az az örömhír, hogy az ember szeretve van! Arra hívunk mindenkit, hogy nézze meg a programjainkat, menjen fel az iec2020.hu honlapunkra. Erre az eseményre nem két-három embert várunk, itt mindenkinek helye van!” – mondta a Metropolnak a NEK főtitkára, Fábry Kornél atya.

Erdő Péter (Fotó: MTI)

Erdő Péter bíboros-prímás, budapest-esztergomi érsek a lap kérdésére, hogy mit jelent ez a kongresszus a Budapesten élő, nem hívő közösség számára, azt felelte: „Ez egy nagy remény!”

„Évek óta azt kérjük imáinkban, hogy ez a világtalálkozó fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon. A kongresszus önmagában egy vallási rendezvény, ugyanakkor nagyon gazdag kulturális program kíséri. A Bazilika előtti téren és környékén például vásár lesz az egész hét folyamán. Ezen a vásáron nemcsak szakrális tárgyakat vehetünk, hanem egy csomó hungarikumot is találunk. Lesznek a városban olyan helyek, utcai missziók, előadások, amelyek – reméljük – kellemes meglepetést szereznek mindazoknak, akik arra járnak” – tette hozzá.

Különleges lesz ez a kongresszus

Ez a kongresszus nemcsak azért különleges, mert a pápa részt vesz a zárómisén, hanem azért is, mert azon – az ökumenizmus jegyében – a keleti ortodox egyházak, protestánsok és zsidó felekezetek is részt vesznek – mondta el Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Ferenc pápa eljön Budapestre, látogatása során pedig a Szépművészeti Múzeumban találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor kormányfővel és vele. Semjén Zsolt (Fotó: MTI) „Kelet és nyugat találkozása lesz ez egyben, a keleti egyházak soha nem látott létszámban és reprezentativitással vonulnak fel a kongresszuson” – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Köztük lesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka, akinek a pápai misén külön trónja lesz.

Szabadtéri színpadok és kiállítások

A Szent István-bazilika előtti téren, Budán a Széll Kálmán téren és Pesten az Örs vezér terén délutánonként nyilvános programokat, kulturális rendezvényeket láthatnak az érdeklődők és mindazok, akik hazafelé tartva megállnak rövidebb-hosszabb időre.

Három tematikus kiállítás is nyílt a Pesti Vigadóban, mindhárom szeptember 20-ig látogatható. Az Andrássy úton pedig szabadtéri tárlat nyílt: Eucharistia címmel tablókiállítás látható a Magyar Művészeti Akadémia irodaházánál. A tizenegy tabló a magyar történelem évszázadait megidézve mutat be fotón egy-egy műtárgyat, művészi alkotást. Minden tabló egy-egy betűt rejt, amelyeket összeolvasva az eucharistia latin felirat rajzolódik ki.

Sokszínű kulturális programkínálat várja az érdeklődőket a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson (NEK), a látogatók többek között egyháztörténeti kiállításokon, operaelőadásokon és népzenei koncerteken vehetnek részt – olvasható a rendezvény programfüzetében.

Mint írják, három tárlat is látható szeptember 20-ig a Pesti Vigadóban. A Legyetek tanúim – Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten 1938-ban című kiállítás a magyar fővárosban 1938. májusában megrendezett 34. Eucharisztikus Világkongresszus emlékezetét dolgozza fel a fennmaradt tárgyi emlékek, írásos, képi és hangzó dokumentumok bemutatásával. Ezerarcú szeretet címmel tekinthető meg kiállítás az egyház szolgáló szeretetéről, a Karitász küldetésének fontosságáról, történelmi szerepéről, napjainkban is megmutatkozó szerteágazó tevékenységéről. Az Orcád világossága – A görögkatolikus egyház művészete Magyarországon című tárlaton a Magyarország negyedik legnagyobb keresztény felekezetét alkotó görögkatolikus egyház művészeti kincseiből nyílik kiállítás.

A NEK ajánlásával a Magyar Állami Operaház több előadásán is részt vehetnek az érdeklődők,

az Eiffel Műhelyház Bánffy termében. 1960-ban készült el a később II. János Pál pápa néven megismert Karol Józef Wojtyla Az aranyműves boltja című verses dialógusa. A dráma zenéjét Krzysztof Penderecki szerezte. Dante Alighieri halálának hétszázadik évfordulójáról az Opera is megemlékezik. A művészi program témája Dante és a zene, valamint a magyar muzsikusok kapcsolata. A műsorban elhangzik Liszt nagyszabású darabja a szerző eredeti szándékával egyező módon, vetített képekkel, részletek hallhatók ifjabb Ábrányi Emilnek még a 600. évfordulóra komponált és az operaházban bemutatott Isteni színjáték-operájából. Ludwig van Beethoven István király / Athén romjai című előadása magyar és német nyelven, angol és magyar felirattal látható. Az Opera a zeneszerző két ritkán hallható, a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára írt zeneművét viszi színpadra Oberfrank Péter rendezésében. A széles körű zenei program részét képezi többek között a szeptember 8-án színpadra álló Debreceni Hajdú Táncegyüttes, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar. A Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje szeptember 9-én lesz a Zeneakadémián. Az orosz kórus saját repertoárja mellett a Moszkvai Állami Akadémiai Regionális Kórus művészeivel kiegészülve, Alfred Schnittke nagyszabású Kóruskoncertjét és Rahmanyinov műveit adja elő. Ákos koncertje és Forráspont Ifjúsági Est szeptember 10-én várja az érdeklődőket.

Szeptember 11-én a Margitszigeten fellép egyebek mellett Szalóki Ági, a Kaláka, Berecz András, a Misztrál együttes, valamint Mező Misi

– áll az összegzésben. A programfüzetet az alábbi linken érheti el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók