Létrehozva: 2021.08.22.

Jön a hidegfront, heves zivatarok várhatók éjszaka országszerte

Éjjel érkezik a hidegfront, amely heves zivatarok kíséretében vonul át az országon.

Az Országos Meteorológia Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint hétfőre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatarveszély miatt.

Fotó: Pixabay

Kiemelték: késő este északnyugat felől érkezik a hidegfront. Ehhez kapcsolódva hétfőre virradó éjszaka a záporok mellett főleg az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, de az Északi-középhegység térségében is előfordulhatnak.

Átmeneti szünet után délután délnyugat felől ismét várhatók zivatarok, amelyek hétfő estére fokozatosan az ország keleti felére helyeződnek át. A zivatarokat viharos széllökés és intenzív csapadék kísérheti.

Kedd hajnalra a keleti országrészben fokozatosan megszűnnek a zivatarok – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hétfőn a leghidegebb órákban 15-20 fok várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között alakul, de délkeleten, keleten 27, 33 fok is lehet.

Az idokep.hu előrejelzése szerint is pénteken, vagy szombaton lehet a leghűvösebb, 20 fok körüli értékekkel, ám ezután szeptember közepéig marad a 24-25 fokos hőmérsékleti maximum.

A nyíregyházi mérnök, Dávid Mihály éves időjárási naptárának előrejelzése szerint augusztus végéig marad a hűvösebb és záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Szeptember elején visszaköszön kicsit a nyár, majd egy újabb lehűlés után, 10-ét követően egyenletes, szép indián nyárban lesz részünk, 25-30 fokos nappali csúcshőmérsékletekkel. Csak szeptember végén kell ismét jelentősebb lehűlésre számítani, addig jellemzően éjszaka sem lesz 10 foknál hidegebb.

Igaz viszont, hogy az augusztus vége és a szeptember csapadékosabb lesz, mint a nyár, amit a mezőgazdaságban talán nem is bánnak. A sok napsütésnek köszönhetően remélhetjük, hogy a szőlő sem indul rothadásnak és szép termés, ami az idei bort illeti, jó évjárat várható.

Az AccuWeather szerint augusztus utolsó napjáig marad a hűvösebb idő, ám innentőlegészen szeptember közepéig kellemes, 24-25 fokos időre számíthatunk, azonban 19-től megtorpan a felmelegedés és a hónap végéig már csak 19-22 fokos nappali maximumok lesznek.

Keddtől a hét végéig a napsütésé lesz a főszerep, kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható. Éjszaka keddtől csütörtökig ismét előfordulhatnak 10 fok alatti minimumok.

A nappali felmelegedés viszont újra erősödni fog, szerdától 24 és 30 fok között alakul majd a csúcshőmérséklet, sőt, szombaton 30 foknál is melegebb lehet.

Csütörtökön egy térségünket súroló hidegfront miatt a légmozgás időnként feltámadhat, de nem kell számítani viharos erejű szélre.

Hétfői időjárás előrejelzés

Jórészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten, délkeleten délutánig még többórás napsütésre számíthatunk. A hidegfront csapadékzónája kelet felé mozog; eső, zápor többfelé várható. A front előterében főleg az Alföldön zivatar is kialakulhat. Estére északnyugaton kitisztul az idő. Délutántól szinte mindenütt élénk, erős északnyugati szél fúj. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 26 fok között, a tartósan csapadékos tájakon 20 fok alatt alakul, a naposabb keleti, délkeleti megyékben 27, 34 fok is lehet. Késő estére 14 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Keddi időjárás előrejelzés

A front felhőzete a Tiszántúlt is elhagyja, kiderül az ég, majd a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Délelőtt kelet felé távozik a frontális csapadék, mögötte viszont több helyen alakul ki napközben eső, záporeső, az északkeleti, északnyugati megyékben helyenként zivatar is előfordulhat. Megélénkül, többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél, majd északira fordul. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul, keleten, délkeleten lesz a melegebb.

Szerdai időjárás előrejelzés

Az ország nagyobb részén fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Gomolyfelhőkre elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén számíthatunk. A leghosszabb napsütés az északnyugati, északi megyékben valószínű. Helyenként előfordulhat zápor. Többfelé élénk, néhol erős lökések kísérik az északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a csúcsérték 20 és 25 fok között várható.

Csütörtöki időjárás előrejelzés

Az ország nagy részén többórás napsütés valószínű fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd a délutáni, esti órákban északnyugat felől egy hidegfront összefüggőbb felhőzete húzódhat egyre beljebb. Napközben az ország nagy részén még nem várható számottevő csapadék, csak néhol alakulhat ki zápor. Főleg a késő délutáni, esti óráktól nyugat, északnyugat felől egyre több helyen eleredhet az eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"