12 hónapja

Szlávik János: Ők vannak a legnagyobb veszélyben a delta variánssal szemben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa elmondta, a delta variáns hazánkat se fogja elkerülni, és bár jó dolog a harmadik oltás lehetősége, kiemelte: az oltatlanok számát nem csökkenti, márpedig a vírus közülük fog áldozatokat szedni.

Dr. Szlávik János a Mandinernek nyilatkozott, és többek közt a negyedik hullámról és a harmadik oltásról is elmondta a véleményét.

Kiknek ajánlja a harmadik oltást?

Azoknak, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük. Ilyenek a hatvan év felettiek, az immunhiányos, daganatos, hematológiai betegek, a szervátültetettek, vagy immunrendszerüket károsító kezelésben részesülők.

Azt eddig is tudtuk, hogy náluk, és az időseknél alacsonyabb az oltások adta védettség, ám úgy tűnik, hogy ez fokozható egy harmadik oltással. Egy fiatal, egészséges embernek elegendő két oltás, de ha valaki mégis szeretné, vegye fel a harmadikat is.

Szlávik János szerint az oltás az egyedüli megoldás (Fotó: MTI)

Ha terjed a delta, az oltatlanok lesznek veszélyben

Most még kevés delta variánssal fertőzöttet kezelnek pl. a Dél-pesti Centumkórházban, de a szakember szerint ha ez elkezd terjedni, akkor változni fog a képlet, hiszen sokan vannak még, akik nincsenek beoltva, és ők nagy veszélyben vannak. Szerinte óhatatlan, hogy egyre többen fognak kórházba vagy akár intenzívosztályra kerülni.

A súlyos megbetegedés áldozatai az oltatlanok lesznek.

Az oltás a megoldás, nem a lezárások

„Nagyon sok országban már elindult a negyedik hullám, és bármilyen jók a számok Magyarországon, sajnos elkerülhetetlen. De azt nem tudom elképzelni, hogy súlyosabb legyen, mint amilyen a harmadik volt”

– emelte ki a szakember, majd azt is hozzátette: van, ahol újra szigorítanak, mint pl. Izraelben, van, ahol hagyják terjedni a vírust, pl. Angliában. Szerinte oltatni kell, mert az a megoldás, nem pedig a szigorítások, azt már senki sem szeretné.

Akit beoltottak, annak nem kell félnie

A szakember szerint akit beoltottak, annak nem kell félnie a delta mutánstól, a tünetei olyanok, mint egy nátháé. Viszont ennél fogva jobban is terjed, hiszen sokan nem gondolják, hogy koronásak, nem mennek tesztre sem. Szlávik János kiemelte: a probléma ott kezdődik, hogy míg az oltott észre sem veszi sok esetben, hogy beteg, addig az oltatlant sajnos súlyosabban leterítheti.

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

Rövidebb a lappangási ideje

A delta vírusvariáns lappangási ideje átlagosan 4 nap. Tehát rövidebb, mint a vadvírusé, vagy mint az alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé, amelynek átlagosan 6 nap a lappangási ideje.

Fertőzőbb, gyorsabban terjed

A fertőzött személyek vírusürítésének mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60%-kal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Más tünetek is jellemzőek

A delta variánsa az eredeti, vuhanitól eltérő tüneteket okozhat, és a tünetei is némiképp módosulhatnak.

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban

 • fejfájást,
 • torokfájást,
 • orrfolyást,
 • tüsszögést,
 • hőemelkedést,
 • bágyadtságot és levertséget okoz,
 • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.
 • Az emésztőszervi panaszok: hányinger, hányás, hasmenés is gyakrabban jelentkezhetnek, sőt a hallással kapcsolatos panaszok: fülzúgás, fülcsengés, szédülés sem ritkák.
 • Jellemző továbbá a szemet érintő irritáció, kipirosodás, duzzanat esetleg váladékozás megjelenése is.
 • Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

  A delta variáns tünetei miatt könnyen összetéveszthető az allergiával, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

  Ha valaki észleli magán a tüneteket, akkor értesítse a háziorvosát és teszteltesse magát, valamint ne menjen közösségbe!

  A még beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

  Az új koronavírus több mint másfél éve életünk része, látható, hogy a vírus gyorsan változik, és egyre veszélyesebb mutációk terjednek el. A vírus és annak mutánsai ellen a megoldás a védőoltás jelenti. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Közel járt a csodához a Kisvárda a Konferencia-liga selejtezőjében

  borsonline.hu

  Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

  borsonline.hu

  Egymásba karolva zuhant ki a hatodikról a színész és felesége

  vg.hu

  Megkezdte működését a legnagyobb európai naperőmű

  ripost.hu

  "Nagyon kínos volt" - 800 ember hiába várta a magyar sztár fellépését

  hirtv.hu

  Ötméteres szíjhal akadt chilei halászok hálójába

  borsonline.hu

  Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

  astronet.hu

  Napi horoszkóp 2022. augusztus 12.: a Vízöntő új életszakaszt kezd, a Rák megosztja a jót másokkal

  life.hu

  Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

  ripost.hu

  Érkezik a Vízöntő telihold: 4 csillagjegynek sorszerű fordulatot hoz az életébe

  life.hu

  Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

  origo.hu

  Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

  További cikkek

  INSIDER

  Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

  INSIDER

  Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

  INSIDER

  Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

  INSIDER

  Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

  INSIDER

  Igazi csoda: egy napot sem adtak neki, Norbika most 3 éves

  INSIDER

  Rabszállítót vennél? Most megteheted!

  INSIDER

  Búcsút mondhatunk a nyárnak? Ilyen időjárás vár ránk

  INSIDER

  Hihetetlenül cuki: így tölti a nyarat az SMA-s Zsombi