10 hónapja

Speciális igényű emberek számára is elérhető a Nemzeti Konzultáció

A vakok és gyengénlátók, mind pedig a siketek és nagyothallók részére akadálymentesítették a nemzeti konzultációs felületet.

Magyarország Kormánya nemzetközileg is egyedülálló módon két választás között megkérdezi az emberek véleményét a fontos kérdésekben. Ez a nemzeti konzultáció, így van ez most is a járványt követő élet fontos döntéseivel kapcsolatban. Az a törekvésük, hogy aki akar, az részt tudjon venni ebben a nemzeti konzultációban, el tudja mondani a véleményét.

Fotó: kormany.hu

„Ezért különösen figyelünk a speciális igényű embertársainkra, ilyen módon mind a vakok és gyengénlátók, mind pedig a siketek és nagyothallók részére akadálymentesítettük a nemzeti konzultációs felületet, az ő kérésükre és az ő szakmai javaslatuk alapján. Ilyen módon mind a siketek és nagyothallók, mind pedig a vak és gyengénlátó honfitársaink részt tudnak venni a nemzeti konzultációban, ők is el tudják mondani a véleményüket – mondta el Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

„Örömmel tapasztaltam, hogy a magyar siketek és nagyothallók a korábbi nemzeti konzultációk során is már aktívan kinyilvánították a véleményüket. Elsőre mindenki azt gondolná, hogy számunkra ez egyszerű, hiszen írni és olvasni tudunk, könnyen ki lehet tölteni egy kérdőívet. A helyzet azonban ennél összetettebb. Azoknak a siketeknek és nagyothallóknak, akik jelnyelven kommunikálnak, célszerűbb, ha egyből anyanyelvükön, magyar jelnyelven jutnak hozzá az információkhoz. Így annak tartalma érthetőbb, egyértelműbb számukra. Éppen ezért azzal a kéréssel fordultunk Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott úrhoz, hogy tegyük elérhetővé a Nemzeti Konzultációt magyar jelnyelven is. Mindenki töltse ki a kérdőívet” – tette hozzá dr. Kósa Ádám az Európai Parlament első siket képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos szövetségének elnöke.

„Magyarország kormányának köszönhetően ismételten akadálymentes formában készült el a nemzeti konzultáció kérdőíve. A postai kézbesítés útján én is megkaptam a kérdőívet, de látássérült személyként nem tudom kitölteni, ezért felkerestem a nemzeti konzultáció online felületét. Örömmel tapasztaltam, hogy a kérdőív ismételten akadálymentes, és ezt látássérült személy önállóan ki tudja tölteni. Ez lehetővé tette azt, hogy én is önállóan részt vehessek a nemzeti konzultáció folyamatában” – mondta Nagy Sándor a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Elnöke.

A miniszterelnök a nemzeti konzultáció kitöltésére kéri az embereket, hogy a legnagyobb egyetértésben hozhassák meg a fontos döntéseket.
Orbán Viktor hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésében kifejtette: ez a nemzeti konzultáció nem egyetlen kérdésről szól. Érinti a minimálbér emelésének kérdését, szól a családtámogatásokról, a befizetett adó visszatérítéséről, a hitelmoratóriumról, a migrációról és a gyermekek védelméről szóló törvényről is – sorolta. A kormányfő hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció a járvány utáni élet szinte összes fontos kérdését érinti. „Hallgassuk meg egymást! Kérem, töltsék ki a nemzeti konzultációt, hogy a legnagyobb egyetértésben hozhassuk meg a hazánk számára fontos döntéseket” – fogalmazott Orbán Viktor.

A nemzeti konzultációs kérdőívet eddig 394 150-en töltötték ki, a többség postán küldte vissza a válaszait, de sokan választják az internetes kitöltést is – mondta Dömötör Csaba.

Eddig mintegy 400 ezren töltötték ki a nemzeti konzultáció kérdőívét – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán közzétett videójában. A kérdőívet eddig 394 150-en töltötték ki – mondta, hozzátéve: a többség postán küldte vissza a válaszait, de sokan választják az internetes kitöltést is.
Dömötör Csaba kiemelte: a konzultáció sok olyan témát érint, amelyek alapvetően meghatározzák a koronavírus-járvány utáni életünket. Így mindenki elmondhatja a véleményét a minimálbér-emelésről, a családi adó-visszatérítésről vagy éppen arról a gyermekvédelmi törvényről, amelyet „a baloldal erőteljesen támad” – mondta. Az államtitkár úgy fogalmazott, „sajnáljuk, hogy most is vannak olyanok, akik különböző módszerekkel támadják, akadályozzák a konzultációt. Ez még egy ok arra, hogy minél többen mondjuk el a véleményünket. A párbeszéd egy fontos lehetőségéről van szó, érdemes élnünk vele”.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válaszolt a jegybank Bokros Lajos hazugságaira

origo.hu

Ezt az országot bombáznák először az oroszok, ha kitörne a világháború

borsonline.hu

Komplikációk léptek fel betegsége során, amputáción esett át a Nagy Ő sztárja

hirtv.hu

Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki a IX. kerületben

metropol.hu

Elképesztő látvány, Dianát idézte meg Katalin hercegné

magyarnemzet.hu

Hordágyon vitték el a hazai vizes vb hihetetlenül peches játékvezetőjét

mindmegette.hu

A legjobb folyadékpótló gyümölcsök és zöldségek nyárra

ripost.hu

Ennek a három csillagjegynek szerelmet hoz a Rák jegyébe lépő Vénusz júliusban

ripost.hu

Ez hihetetlen: Részegen szexeltek, 16 lakás égett ki

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

ripost.hu

Árulkodó lesifotó készült Pécsi Ildikó fogadott fiáról és az Exatlon bombázójáról

További cikkek

INSIDER

Jobbik-botrány: 2 milliós fizetést ad élettársának Jakab Péter a parlamenti frakció pénzéből

INSIDER

Tovább üldözi Karácsony Gergely az autósokat

INSIDER

Vérlázító! Szörnyen kellemetlen helyzetbe hozták Rusvai Miklóst

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: A béke az egyetlen megoldás, a háborúnak mielőbb véget kell érnie

INSIDER

Öngyilkos akart lenni a 13 éves Korina, mert bántalmazták az iskolában

INSIDER

Figyelmeztetést adott ki az országos tisztifőorvos: ez mindenkit érint

INSIDER

Kiadták a másodfokú riasztást: ez vár ránk a héten

INSIDER

Erre jobb lesz felkészülni: 40 fok közeli meleg is lehet a jövő héten