Létrehozva: 2021.08.16.

Petícióval akarnak tenni a „halálsarok” ellen a környékbeliek

Húsz éves problémára keresnek megoldást a pestszentimrei lakók, elkeseredésükben petíciót indítottak, miután a Szaniszló Sándor (DK) vezette önkormányzat nem képes felszámolni a Szálfa utca – Lőrinci úti kereszteződést, az úgynevezett halálsarkot. Ezen az útszakaszon volt olyan hét, amikor öt baleset is történt.

Pestszentimrén, a Lőrinci út és a Szálfa utca kereszteződésében egy kisbuszelsőbbségadás nélkül hajtott át, emiatt személyautóval ütközött. A vétlen sofőr súlyos sérülésekkel került kórházba.

Fotó: Metropol

Ez a baleset júliusban történt, és nem az egyetlen volt.

Előfordult olyan is, amikor a sofőrt a fáról kellett leszedni, vagy autóból kivágni.

Azt mondják a környékbeliek, hogy van olyan hét, amikor szinte naponta egy vagy akárkettő ütközés is történik, és van olyan hét, amikor megússzák a csattanásokkal, sikollyal,elborzasztó szituációkkal járó karambolokat. Nem is beszélve arról, amivel ez jár.

A helyszínre rendszeresen kivonul a rendőrség helyszínelni, a mentő is kiérkezik és a tűzoltóság is áramtalanítja a járművet, illetve szinte kivétel nélkül nagy mennyiségben kerül szennyeződés az úttestre. A legrosszabb persze az, hogy emberek sérülnek meg, ki súlyosabban, ki könnyebben. Ráadásul nehezíti az általános közlekedést, hogy a balesetek idején forgalomkorlátozás lép életbe átmenetileg. Emiatt a buszok (284E, 184-

es) sem tudnak úgy haladni, hogy betartsák a menetrendet.

Azt mondják, a balesetek zöme gyorshajtás miatt, illetve figyelmetlenségből fakad. Viszont a Metropol helyszíni szemléjéből is kiderül, hogy a Szálfa és a Lőrinci út sarka nemteljesen derékszögű, ahogyan az általában lenni szokott, és a sofőr nem látja be a kereszteződést úgy, ahogy az szükséges volna. Ráadásul a Lőrinci úton egy emelkedő is megelőzi azt, ami miatt az ott haladó autó sebessége is nagyobb lesz, a fák pedig szintén takarják a kereszteződést.

A közelben lakók már sokszor jelezték a problémát az önkormányzatnak, de eddig nem történt előrelépés az ügyben. A petíció indítója 22 éve él a helyszín mellett, az ablakból pont rálát a kereszteződésre.

„Még óvodás koromból is vannak emlékképeim az itteni balesetekről, de az utóbbi tíz évben és főleg nyáron egyre több karambol fordul elő -

meséli tapasztalatait a Metropolnak Banitz Boglárka. – Nemrég egy éles sikolyt hallottam, kinéztem és egy Citroen repült a levegőben, végül fejre állt. Félelmetes volt! Két hete a tűzoltók vágtak ki a kocsiból egy áldozatot, a sofőrt pedig a mentő vitte el” - folytatja.

A petícióval azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat építsen körforgalmat, vagy helyezzen ki lámpákat.

A petíciót itt tudod aláírni, amennyiben támogatni szeretnéd a kereszteződésrendezésének ügyét:

A helyi kezdeményezés hírére Ferencz István önkormányzati képviselő (DK) látszólag pozitívan reagált egy posztban, ugyanakkor türelmet kért pénzhiányra hivatkozva, és kilátásba helyezte a 2022-es választást. Mindez azt feltételezni, hogy a baloldal általvezetett XVIII. kerületi Önkormányzat inkább hagyja megtörténni a baleseteket, és teszi ki veszélynek a kerületieket is, mint sem hogy pénzt csoportosítson át a helyzetmegoldására.

„Mi a legutóbbi választások előtt elkezdtük vizsgálni a megoldást, de 2019 után már nem tudtuk folytatni. Azt viszont szerettük volna elérni, hogy a jelenlegi vezetés tervezze be az önkormányzat 2021-es éves költségvetésébe a körforgalom megépítését„ – ezt már Dr. Lévai István Zoltán, a XVIII. Kerületi Önkormányzat Fidesz-KDNP-s képviselője mondta el, aki tájékoztatott arról is, hogy a javaslatukat a baloldali többségű testület lesöpörte és azóta sem történt semmi az ügyben.

Fotó: Metropol

”Ha igazán akarná a városrész vezetése, akkor a kerület teljes egészében is átvállalhatná mind a tervezés, mind a megvalósítás részleges vagy teljes költségét, annak ellenére, hogy ez alapvetően fővárosi feladat lenne”- hangsúlyozta Dr. Lévai István Zoltán.

A képviselő a műszaki információkat is elárulta: „Ha lámpák kihelyezésében gondolkodnánk, akkor az legalább 50 millió forintot jelentene az önkormányzatnak, ha körforgalomban, az ennek minimum a duplája. Tehát nem akkora összeg, ami csődbe sodorná sem a kerületet, sem a fővárost. A lámpák esetében torlódásra kell számítani, ezért lenne jobb a körforgalom. Utóbbi megépítéséhez viszont tulajdoni viszonyokat kellene rendezni, ami időigényes és valószínű valamennyi erdőcserére is szükség volna, ezért is fontos, hogy mihamarabb útnak lehessen indítani a tervezést és majd a kivitelezést. Reméljük, amegoldással nem vár a baloldali vezetés a választásokig, mert ez azt jelentené, hogy politikai haszonszerzésből cselekszik és nem a lakosság érdekeit képviseli.”

A Metropol szerkesztősége kiment a Szálfa utca és a Lőrinci út kereszteződéséhez, amit a helyiek csak halálsarokként emlegetnek. A környékbeliek szerint sok a baleset, sőt aközeli üzlet dolgozói gyakran hallják az ütközések miatti csattanásokat.

Csaba: „Nagyon tele van a hócipőm az egésszel, amikor például balra próbálok kanyarodni a Szálfa utcáról a Lőrinczi útra, alig látok az emelkedőtől. Iszonyat.”

Gyuri: „Igyekszem olyankor jönni, amikor kisebb a forgalom. Az igazi probléma, hogy nem nyilvánították főúttá a Szálfa utcát, és sokan nem tudják, hogy jobbkezes útról van szó. Másik probléma, hogy nem elég széles az utca.”

Utánanéztünk: éppen csak „ízelítő” a karambol-lajstromból

• 2021. 07. 10. Összeütközött két gépkocsi

• 2021. 04. Felborult egy autó

• 2019.04.18.Durva baleset, egy ember megsérült

• 2019.03.21. Két gépkocsi ütközött össze

• 2015.09.26. Két személyautó karambolozott

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka

INSIDER

Ez már több, mint szájkarate, egymásnak feszül a két atomhatalom

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka