1 éve

Feladta a leckét a magyar tervezőknek a Dubaji Világkiállítás – látványos ruhák születtek

Nem csak a Magyar Pavilon formavilágához, de a dubaji öltözködési normákhoz és a helyi időjáráshoz is alkalmazkodnia kellett a formaruháknak, melyeknél fontos szempont volt, hogy tartós viselet is legyen.

2021. október 1-jétől fél éven át a világ Dubajra fókuszál: megnyílik a 25 millió látogatót vonzó Expo 2020 Dubai, ahol hazánk a makoveczi szellemiséget idéző Magyar Pavilonnal képviselteti magát, középpontban az egyedülálló magyar gyógy- és termálvízzel.

A 60 fős magyar csapat különleges formaruhákban lesz jelen a Dubaji Világkiállításon, melyet a pályázat két győztese, a THEFOUR (Miovác Márton és Gálvölgyi Anett), valamint az Elysian (Bódis Boglárka) álmodott meg.

Bemutatták a Dubaji Világkiállítás Magyar Pavilonjának formaruháit (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Rengeteg szempontnak kellett megfelelni

A csütörtöki bemutatón Miovác Márton beszélt a Ripost-nak a különleges kihívásról, melynek végeredménye egy olyan kollekció, mely egyszerre modern, figyelemreméltó, lezser és mégis elegáns.

Miovác Márton divattervező (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

„Az egész tervezési folyamat vázlatrajzok helyett információgyűjtéssel indult. Minden tudnivalót begyűjtöttünk a Magyar Pavilonról, hiszen annak formavilága határozta meg a ruhák látványvilágát. Majd a dubaji öltözködési normákat vettük górcső alá, mely komoly megkötésekkel bír az alak kihangsúlyozása, a térd, a könyök és a dekoltázs láthatósága terén. S persze a színek és az anyagok kiválasztása is kihívás volt” – árulta el a divattervező.

A Magyar Pavilon védjegyszerű motívuma a kiegészítőkön is visszaköszön (Markovics Gábor/Ripost)

Különleges színkeverék született

„Eleinte kizárólag kékben gondolkodtunk, de végül izgalmasabbnak találtuk a sokszínűséget, a fehér figyelemfelkeltő erejét, a rozéarany eleganciáját, s persze a petrolkék mellett egy különleges árnyalatú sötétkék adják a végső színvilágot. A magyar zászló színei a kollekciót kiegészítő Tisza-cipőkön jelennek meg” – mesélte a színekről Miovác Márton.

Csoportképen (balról jobbra): a férfi menedzser, a férfi hoszt, Miovác Márton divattervező, a női menedzser és a hosztesz formaruhája (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Majd így folytatja: „Anyaghasználatban egy speciális viszkóz-poliészter-elasztán keverékre esett a választás, mely egyszerre könnyű, szellős, hosszú távon is kényelmes viselet, s nem utolsósorban jól tisztítható.”

A zakó alatti ingen is megjelenik a Magyar Pavilon mintája (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Titkot rejt az öltözék

Miovác Márton a Ripost-nak elárulta: mivel a Magyar Pavilon személyzeténél nem lehet táska, ezért az öltözékbe egy zsebet rejtett el a nélkülözhetetlen holmik számára. Nagyszerű munkát végzett, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy lehetetlen kiszúrni a női modellen látható ruhaköltemény rejtett tárolóját.

Ki hinné, hogy zsebet rejt a ruhaköltemény?! (Markovics Gábor/Ripost)

Összedolgoztak a győztes divattervezők

A különleges megjelenés a kiszolgáló személyzet, így a séf, a pincérek és az épület kezelőinek öltözködésében is visszaköszön. Utóbbiak a szintén győztes pályázó, az Elysian márkanév mögött álló Bódis Boglárka munkái. Miovác Mártontól megtudtuk: a sikeres tervek után a végső eredmény tökéletes összhangjának érdekében összedolgoztak a divattervezők. A hazai gyártásban készült végeredmény magáért beszél. Bódis Boglárka divattervező és a kiszolgáló személyzet öltözékeit bemutató modellek (Markovics Gábor/Ripost)

Elegáns, szép, és egyedi ruhák születtek

Az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője, Tóth Andrea a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, azt szerették volna, hogy a formaruhák is illeszkedjenek a pavilon szellemiségéhez, a magyar megjelenés tematikájához és arculatához. A tervező csapat kiváló munkát végzett, olyan ruhákat alkotott, amelyek nem csak elegánsak és szépek, de egyediek is, és tökéletes kiegészítői a képviselni kívánt értékeknek.

Balra Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója, mellette Tóth Andrea, az Expo 2020 Magyarország ügyvezetője. Utóbbi a Magyar Pavilon menedzseri formaruháját viseli (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta, ügynökségük nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kulturális és a turisztikai ágazatokkal együttműködésben pozitív hatást gyakoroljon az országimázsra és hazánk turisztikai vonzerejére. „A világkiállításon való magyar megjelenés turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt egyedülálló lehetőség, továbbá kiváló alkalom, hogy hazánk bemutassa a látogatóknak országunk hagyományait, kreativitását és nemzeti kultúráját. Megtiszteltetés, hogy szakmai partnerként támogathattuk a magyar vonatkozású események megvalósulását, továbbá szakmai támogatást nyújthattunk a hazánkat képviselő tervezők és a kiállítás formaruháit tervező márkák kiválasztásában” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!