Létrehozva: 2021.08.14.

Bámulatos átalakulás: így néz ki az augusztus 20-ától látogatható Szent István-terem

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén. A díszes történelmi belső tér augusztus 20-ától tekinthető meg, az első napokban ingyen.

Az államalapítóról elnevezett Szent István-terem a századfordulón a Budavári Királyi Palota egyik legjelentősebb belső tere volt. Hauszmann Alajos álmodta meg, aki a korabeli magyar iparművészet kiemelkedő alkotóit kérte fel a munkára. Az épületrész a második világháborúban teljesen megsemmisült. A Budavári Palota rekonstrukcióját a déli összekötő szárny felújításával kezdték meg a Várkapitányság szakemberei a Nemzeti Hauszmann Program részeként, így elsőnek a Szent István-termet újították fel. Számos szakértő évek óta tartó munkájának eredményeként augusztusban már régi fényében csodálhatjuk meg a történelmi termet, melyről elképesztő információkat osztott meg a Ripost7.

Fotó: Várkapitányság.hu

Korabeli képek alapján készítették újra a Zsolnay-kandalló 611 darabját

Zsolnay Vilmos maga kezdeményezte a Szent István-terem létrehozását, amelyet majolikaborítással képzelt el, hogy bemutathassa tudása legjavát. Az építkezést vezető Hauszmann Alajos támogatta az ötletet, azzal a kitétellel, hogy a termet ne csak Zsolnay kerámiái díszítsék, hanem a magyar iparművészet többi ága is bemutatkozhasson, így végül egy hatalmas Zsolnay-kandalló került a terem középpontjába.

A kandallót újraalkotni legalább annyira nehéz volt, mint egykor megépíteni. 4 éven át tartott a tervezőmunka. Sokat segítettek a fennmaradt eredeti dokumentumok, fotók és a pécsi Jannus Panno­nius Múzeumban megőrzött próbaégetés-darabok és másodpéldányok. A legnehezebb a színezési rendszer meghatározása volt, hiszen csak fekete-fehér fotók maradtak fenn.

De végre megújult az ország legnagyobb, közel másfél tonnás, több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles Zsolnay-kandallója. A kandalló főpárkányán ismét eredeti helyén áll a tekintélyt parancsoló, életnagyságúnál nagyobb Szent István-mellszobor, amelyet eredetileg Strobl Alajos alkotott. A kandalló a megszólalásig hasonlít az eredetire, de azzal ellentétben nem fűthető.

A fát sem volt egyszerű újraalkotni

A terem meghatározó anyaga a fa, amely a padlót, a mennyezetet és a falakat borította. A parketta a századfordulón a Neuschlossz fivérek gyárában készült, ennek megfelelően készítették el az új parkettát, háromféle fából. A rendkívül összetett intarziás padló fő motívuma a sárkányforma, az elemek minden anyaga hármas: vörös tölgy, fekete dió és dél-amerikai mahagóni.

A parkettát a terem széleinél a faburkolat alá befutó, geometrikus mintájú díszcsík kíséri. A mennyezet, az oldalfal és a bútorzat pedig a dualizmus idején híres Thék Endre alkotása.

Ajándék augusztus 20-ára

A szakemberek jelenleg az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén, ahol helyére került Szent István mellszobra az ország legnagyobb Zsolnay-kandallóján, felszerelték a lélegzetelállító csillárokat és falikarokat, és elhelyezték a pirogránit képeket, amelyek Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázolnak. A díszes történelmi belső tér augusztus 20-ától tekinthető meg, az első napokban ingyen.

Szemtanúkat keres a Várkapitányság!

Várják azok jelentkezését, akik személyesen látták az egykori Szent István-termet. A háború és az azt követő fosztogatások miatt teljesen megsemmisült a terem, de még élhetnek olyanok, akik eredeti pompájában látogathatták. A Nemzeti Hauszmann Program fontos célja, hogy megmentse és ápolja hazánk kulturális értékeit, amibe nemcsak az épített örökség tartozik bele, hanem azoknak a személyes történeteknek a megőrzése és továbbadása is, amik az épületekhez és termekhez kapcsolódnak. Jelentkezni a [email protected] e-mail-címen lehet. Az egykori hiteles szemtanúk számára kizárólagos bejárást szerveznek az újjászületett teremben.

Tényleg arannyal díszítették a terem mennyezetét, s egyedi izzókat kapott a hatalmas a csillár? Ezekre és sok más izgalmas kérdésre is választ kapsz a Budavári Palota ékszerdobozáról, a Szent István-teremről a Ripost7 augusztus 10-én megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria