Létrehozva: 2021.07.14.

A Ripost szemtanúja volt a szenzációnak: Rejtett képet találtak egy Szinyei Merse-festmény alatt!

Újabb képet fedeztek fel Szinyei Merse Pál egyik festményének restaurálása közben – tudta meg első kézből a Ripost7, miután munkatársaink szemtanúi voltak, amint a restaurátor kivette a képet a keretből és kiderült: alatta újabb festmény van.

A Ripost7 arra volt kíváncsi, hogyan dolgoznak az új Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban (OMRRK), hol raktározzák a híres műkincseket, és miként folyik a munka a hipermodern restaurálási műhelyekben. Egy Szinyai-Merse festmény bukkant elő a szemünk láttára.

A világszínvonalú múzeumi háttérintézmény, a Liget Budapest Projekt keretében épült fel a Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épület­együttesben múzeumi raktárak, restaurátorműhelyek, laborok és kutatószobák működnek, de az épülethez kapcsolódó parkban kapott helyet a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. A központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának biztosít infrastruktúrát. Az épületben Kónya Béla főosztályvezető kalauzolta végig a stábunkat.

Fotó: Ripost7

Elsőként egy zsiliptérbe léptünk, itt hozzák be a műtárgyakat az épületbe. Itt állandó 20 °C-os hőmérséklet és 47–50 százalékos relatív páratartalom van. „Fontos, hogy a műtárgyak már a beérkezés pillanatától kezdve olyan optimális körülmények között legyenek, ami megakadályozza a tárgyak öregedését és károsodását. A zsiliptéren túl egy óriási logisztikai beálló található, ide érkezhetnek a kamionok„ – magyarázza Kónya Béla. Egy óriási teherlift segítségével a raktárba vagy a restaurálási műhelybe viszik a műtárgyakat.

Fotó: Ripost7

A teherlift méretét az ajtaja előtti jelölések modellezik, hogy még a műtárgy behelyezése előtt ki lehessen próbálni, hogyan férnek a műtárgymozgatáshoz. Van egy 9×4,5 méteres, külön a festményeknek készült lift is, ahol nagy méretű hengereket lehet szállítani. Teherlift repít fel a restaurátorokhoz. Még nem tudjuk, hogy történelmi pillanatban lesz részünk, a műhelyben ugyanis a szemünk láttára derült ki: az egyik Szinyei Merse-festmény alatt egy másik kép is megbújik.

Fotó: Ripost7

„A fotótechnikai eljárások során érdekes dologra derülhet fény: ilyen esetben akár egy másik festmény vagy egy aláfestés is lehet a festékréteg alatt, ezért bánnak a műtárgyakkal körültekintően” – magyarázza.

Fotó: Ripost7

Először úgy tűnt, hogy ennél a festménynél is egy korábbi festett réteg látható, de az egyik restaurátor azt kérte, hogy vegyék le a keretről, mert szerinte két vászon van egymás alatt. Neki lett igaza!

Fotó: Ripost7

Miután óvatosan kivették a képet, a restaurátor csipesszel felemelte a vásznat, és ekkor nyilvánvalóvá vált, hogy alatta van egy másik festmény! A szélen zöld festék nyomai látszottak, s mivel a felső kép teljesen más színvilágú, egyértelmű, hogy egy újabb festményre bukkantak.

Fotó: Ripost7

„Úgy néz ki, hogy nem ragasztózták be teljesen, hanem foltokban kapott egy-egy ragasztóréteget” – mutatta a főosztályvezető. „Vélhetően a korábban gyakran alkalmazott viaszgyanta-keverékkel dolgoztak, ami könnyen elválik, az öregedés hatására is gyengül.”

Fotó: Ripost7

A képet nem bontották le azonnal a másikról, így nem láthattuk meg, mit ábrázol az alsó kép.

„Ilyenkor több szempontot mérlegelni kell, de valószínűleg külön fogjuk szedni„ – magyarázta a restaurátor. Ilyen esetben a gyűjteményi osztályokkal közösen hozzák meg a döntést a természettudományos és művészettörténeti háttér tanulmányozásával, így még időbe telik, mire megtudhatjuk, mit rejtett Szinyei piros sapkás fiút ábrázoló festménye, ami 1866- ban készült Jernyén, és a festő öccsét, Zsigmondot ábrázolja piros sapkában, csibukkal.

Minden a műtárgyakat szolgálja

A festőrestaurátor műhely akkora, mint egy nagy csarnok, 300 négyzetméteres.

„Úgy kellett kialakítani a műtermet, hogy megfeleljen a műtárgyvédelmi követelményeknek. Például azért északi tájolásúak az ablakok, hogy soha ne jusson közvetlen napfény a műtárgyakra, mégis világos legyen a terem” – magyarázta Kónya Béla. Az itt dolgozók nem panaszkodhatnak a munkakörülményekre: mindig 20 °C és 50 százalékos relatív páratartalom van, persze nem miattuk, hanem azért, hogy ne károsodjanak a műtárgyak, festmények, képkeretek. Az OMRRK-nak külön kártevő-mentesítési programja is van; folyamatosan ellenőrzik, megjelennek-e rovarkártevők. Ez is mutatja, milyen sok mindenre oda kell figyelni.

Fotó: Ripost7

„Többek között arra is ügyelni kell, hogy egy-egy műtárgy környezetében nem lehet nedvesen és vegyszerrel felmosni, mert az a levegőbe kerülve visszavonhatatlan károkat okozhat” – hívta fel a figyelmet Kónya Béla.

Arról, hogy miért használnak a restaurátor műhelyben aranyat és hogyan dokumentálják a restaurálás folyamatát, a Ripost7 kedden megjelent lapszámában részletesebben olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közösen lép fel a Liverpool és a Manchester United az angol foci legundorítóbb megnyilvánulása ellen

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast