11 hónapja

Orbán Viktor: Először Magyarországon válik felvehetővé a harmadik oltás

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a legfrissebb járványügyi intézkedéseket és a kormány legutóbbi döntéseit.

Orbán Viktor szokás szerint interjút adott péntek reggel a Kossuth Rádióban. A Jó reggelt, Magyarország! című műsorban szó volt a járványhelyzetről, a gazdaság folyamatos újraindításáról és a kormány legfrissebb döntéseiről.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában (Fotó: Facebook)

A miniszterelnök a harmadik oltással kapcsolatos döntésekkel kezdte a beszélgetést. Elmondta, hogy a harmadik oltás tekintetében megoszlanak a vélemények. A WHO is egy bizonytalanságot sugalló nyilatkozatot tett, de olyan vélemény nincs, miszerint ártana. Ha az emberek biztonságérzett növeli, akkor nem zárják el az emberek elől – tette hozzá. A kormány lehetővé teszi a harmadik oltást – Európában elsőként Magyarországon -, de a második oltás után teljen el négy hónap, de lehet rövidebb és hosszabb idő is, erről az oltást beadó orvos dönthet – mondta a kormányfő.

Augusztus 1-től lehet felvenni a harmadik oltást

Minél kevesebb adminisztrációval akarják lebonyolítani a harmadik oltást. Időpontot kell kérni azon a helyen, ahol az adott emberek megkapták az első két oltást. Az orvosok döntenek arról, hogy milyen oltást adjanak be harmadiknak – mondta a kormányfő. Az egyik vélemény szerint a különböző oltások kombinálása a jó, míg a másik vélemény szerint nem kell keverni. Augusztus 1-től lehet felvenni a harmadik oltást. Oltási rend, vagyis korszerinti besorolás nem lesz.

Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország még mindig a legbiztonságosabb ország az átoltottságot tekintve az unióban. „A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, de egy helyen van kivétel, így az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás” – tette hozzá.

„Most eggyel több kötelező oltást kell felvennie az egészségügyi dolgozóknak.”

„Ha van vakcina, akkor az élet meg van mentve”

A kormányfő arról is beszélt, hogy egyesek szerint az elszigetelés útján kell járni, de Magyarország csak addig követte ezt az utat, amíg nem volt vakcina. „Ha van vakcina, akkor az élet meg van mentve” – tette hozzá. Szólt arról is, hogy visszafertőződés esetén is jóval nagyobb a védettség, ha valaki be van oltva. Azok az idősek, akik nincsenek beoltva, azok vezélyben vannak, és a delta variáns meg fogja őket találni – tette hozzá. A mostani a legagresszívebb variáns, ami megjelent. „Az időseket személyesen fel fogjuk keresni, akik nem oltották be magukat.”

Az iskolakezdés előtti két napban oltják a gyerekeket az iskolákban

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 16-18 év közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van. A 12-15 év közöttieket is oltják, ott 13 százalékos az átoltottság. Az iskolakezdés előtti két napon minden gyerek megkaphatja az oltást az iskolákban, mivel oltási napokat rendeznek. Az oltásról természetesen a szülők rendelkeznek, nem kötelező.

Csak azok utazzanak külföldre, akik mindkét oltást megkapták már

A kormányfő azt javasolja minden magyarnak, hogy csak azok utazzanak külföldre nyaralni, akik mindkét oltást megkapták már. A magyar védettségi igazolványnak továbbra is van jelentősége, mivel nagy koncertekre, és sporteseményekre csak így lehet menni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogyha Európában negyedik hullám lesz, akkor ide is elér. A fő kérdés, hogy hány oltatlan embert talál a vírus – tette hozzá.

Ez a fő veszély

Minden olyan vélemény, ami bizonytalanságot kelt egy válsághelyzetben, az baj. Orbán Viktor szerint minden, ami a közös cselekvést gyengíti, az ártalmas. Különösen így van ez a járvány idején. „A fő veszélyt nem az álorvosok jelentik, hanem amikor a politikusok járványügyi szakemberek lesznek, ahelyett hogy elvégeznék azt a munkát, amit én is csinálok.”

„A brüsszeli kérés célja, hogy az LMBTQ aktivistákat be kelljen engedni az iskolákba”

Orbán Viktor a legújabb brüsszeli eljárásról azt mondta, hogy elolvasta a bizottsági papirost. „Egy jogi huliganizmussal állunk szemben, mind a családjog, mind az oktatás kizárólagosan nemzeti hatáskör, és pont ezen ügyben akarnak eljárást indítani. Szégyenteljes a bizottság álláspontja” – mondta a kormányfő. „A brüsszeli kérés célja, hogy az LMBTQ aktivistákat be kelljen engedni az iskolákba, de ezt nem fogjuk hagyni. A szülő dönt a gyermekek neveléséről, és ez benne van az európai szabályokban is” – mondta a kormányfő.

„Ami Nyugaton általános, hogy beengednek szexuális propagandistákat, az nálunk nem lesz.”

Orbán Viktort nem hívták az EP-vitára

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem hívta őt senki az EP-vitára. Menni csak akkor szokott menni valahova, amikor döntő jelentőségű a helyzet – tette hozzá. Óriási nyomás alatt vagyunk. Mindenkit arra kért a kormányfő, hogy a nemzeti konzultációs íveket töltse ki, és erősítse meg a kormány álláspontját.

Ez véres csata lesz

A kormányfő arról is beszélt, hogy ez a vita nemcsak magyar jelenség. Olaszországban, Romániában és Litvániában is volt hasonló vita. Litvánia meg tudta védeni az érdekeit – tette hozzá. „Véres csata lesz ez, itt minden el fog hangozni.”

Indulnak a helyreállítási programok

A kettős mérce megnyílvánulása volt az EB-n is. A magyarokat szinte a semmiért ítélték el, ha nem lenne kettős mérce, és arányosan mérnék a büntetéseket, akkor le kéne bontani a Wembleyt a londoni meccseken történtek miatt. „Bármilyen jogvita összekötése a pénzügyi kifizetésekkel, az teljesen elfogadhatatlan.” A helyreállítási alap jár nekünk, és meg fogjuk kapni ezt a pénzt – fejtette ki a komrányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy azokat a programokat, amiket meg akarunk valósítani, azokat elindítják, akkor is, ha nem érkezik meg Brüsszelből a pénz.

Ezt nem lehet ránk kényszeríteni

„A magyarok eddig nem látták, hogy milyen erőteljes propaganda áll a mostani támadások mögött. Most kinyílik egy ablak, amikor a magyarok látni fogják, hogy mi történik egy német iskolákban. A német gyerekek a német szülőkké, ha ők így akarják nevelni őket, akkor lelkük rajta. De nem lehet elvárni, hogy mi is ezt kövessük, és erővel ránk kényszerítsék” – mondta a kormányfő. Orbán Viktor kifejtette, hogy égnek áll az ember haja, hogy mi történik Nyugat-Európában.

Brüsszel visszaél a hatalmával

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vita lényege politikai. Brüsszel visszaél a hatalmával, és ránk akarja kényszeríteni az akaratát. Most a gyerekeink szabadságról van szó, és a gyereknevelés szabadságáról.” A gyerek egy szent dolog – mondta a kormányfő. Nem grasszálhatnak szexuális propagandisták az iskolákban – tette hozzá. Aki nem akarja, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyerekét, annak legyen ehhez joga – mondta a kormányfő. Van olyan, hogy nemváltó műtéteket hajtanak végre a szülői akarattal szemben nyugaton. Ilyen Magyarországon nem történhet meg – zárta a kormányfő.  
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tangában rázza fenekét szavazatokért a baloldali demokrata szenátor - videó

origo.hu

Megrázó részletek derültek ki a Doktor Balaton sztárjának haláláról

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

life.hu

Gyász! Meghalt a népszerű magyar színész

magyarnemzet.hu

Szokatlan hang a német médiában: egyetértenek a magyar állásponttal

vg.hu

Nincs több titkolózás! - újabb elképesztő dolog látott napvilágot Elon Muskról

astronet.hu

A szenvedés általi megtisztulás – 7 hasznos lépés és tanács az újjáépülésért és a pozitív jövőképért

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: erre a három csillagjegyre még a nyáron ráköszönt a boldogság

ripost.hu

Egy szál semmiben pózol az újdonsült szingli magyar énekesnő

ripost.hu

Forró: Ördög Nóra vadító fürdőruhás fotót posztolt

ripost.hu

Komoly tervek: erre készül a pasijával Gáspár Virág

További cikkek

INSIDER

Fontos témák a kormányinfón: Itt vannak a legújabb kormányzati döntések

INSIDER

Micsoda nyár: kiderült, hol nyaral a legtöbb magyar 2022-ben

INSIDER

Hihetetlen, így kótyavetyélik el a lakásokat Zuglóban

INSIDER

Kiderült: ennyi pluszpénzt kap egy átlagos nyugdíjas a jövő héten

INSIDER

Durván nekisestek a szülőknek a maratont futó fiú miatt

INSIDER

Kettészakad az ország: viharos széllel és jégesővel érkezik a zivatar, mutatjuk hol

INSIDER

Magyar kutyafajtákból lehet LEGO

INSIDER

15 évig drogozott, most függőkön segít Sándor - Videó