1 éve

Ma elérjük az 5,5 millió beoltottat: Orbán Viktor bejelentette a maszkmentes enyhítéseket

Magyarország miniszterelnöke a Kossuth Rádióban adott interjút, ahol fontos bejelentéseket tett.

Már napok óta azt várta mindenki, hogy végre elérjük az 5 és fél millió beoltottat, hiszen a kormány korábban bejelentette, hogy ennél a számnál – a tömegrendezvényeket leszámítva – megszabadulunk a maszkoktól.

Csütörtökön már 5 493 609 volt a legalább egyszer beoltottak száma, és pénteken biztosan át is lépjük az álomhatárt. Mindezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt az aktuális járványügyi helyzetről és a kormány legfrissebb döntéseiről (Fotó: Facebook)

A kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában sem volt halálos áldozata a vírusnak. 76 ember van kórházban lélegeztető nélkül, és 22-en vannak lélegeztetőn. Ma eléri az első oltások száma az 5,5 milliót, míg a második oltás esetében az 5 milliót. Mindezek alapján újabb könnyítések jönnek – tette hozzá.

„A politikusok ne képezzék át magukat járványügyi szakemberré, és azt lehet mondani a világ nagy részében készpénznek veszik a negyedik hullámot szeptember-októberre, de aki be van oltva az kimaradhat ebből a negyedik hullámból.”

A beoltottak esetében is előfordulhat megbetegedés a negyedik hullámban, de a súlyos lefolyástól megvéd az oltás. Ez ma a világ virológiai szakembereinek a véleménye – tette hozzá. Orbán Viktor. Majd közölte, hogy Magyarország teljesen felkészült a negyedik hullámra. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, mert így elkerülheti a megbetegedést – tette hozzá.

”Ez egy olyan vírus, ami meg fogja találni az embert.”

Azt is elmondta, hogy egyelőre nem oltanak harmadszorra. Mindenkinek az egyéni felelőssége, hogy beoltatja-e a magát, és viselnie kell ennek a következményeit. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a harmadik oltásnak, milyen hatása lenne.

A gyógyszergyártók sem egyértelműek ebben a kérdésben, lehet elérkezik az a pillanat, amikor a szakemberek szerint kell a harmadik oltás, de egyelőre türelmesnek kell lenni.”

Ez történik, ha meglesz az 5,5 millió beoltott

Ha elérjük az 5,5 millió beoltottat (talán ma este, délután), újabb enyhítéseket fognak bevezetni: a kórházakon és a szociális intézményeken kívül sehol sem lesz kötelező a maszk, de természetesen akinek úgy jobb, hordhatja továbbra is zárt terekben. Szállodákban, színházakban, kulturális rendezvényeken, sport- , zenés-táncos rendezvényeken nem kell védettségi igazolvány, nem lesz vevőkorlátozás az üzletekben, a lakodalmakon résztvevők száma is több lehet. Szórakozóhelyen továbbra is kell a védettségi igazolvány. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyitás önmagában segíti a gazdasági teljesítményt, de a fogaskerekek csikorognak. Egyelőre sokan nem tudják, mi jön. A gazdasághoz szükséges aktivitás lassabban indul meg – tette hozzá. ”Ha csak magától hagyjuk újraindulni a gazdaságot, akkor az lassabb lesz, ezért szükséges lökést adni.”

Így lép fel a kormány az áremelkedés ellen

Orbán Viktor bejelentette, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendeltek el az építőipari termékekre. Mindezzel párhuzamosan egy állami elővásárlási jogot is bevezetnek. Kiszélesítik a távmunkát, 17 városban döntöttek munkahelyteremtő beruházásokról, valamint az állami cégek esetében egy 3 éves bérmegállapodást kötöttek – tette hozzá. Az áremelkedések megfékezése érdekében, ha bizonyos árszint felett értékesítenek, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki. Egy bánya esetében a megnyert koncessziót egy éven belül el kell indítani, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót – mondta a kormányfő.

Gyarmattartó tempó az unióban

Az uniós csúcsról azt mondta, a migrációnál, a bankadónál is támadták az országot, de senkinek nem maradt adósa a különféle támadások esetében. Van egy gyarmattartó tempó az Unióban, ennek a legjobb példája a holland kormányfő – tette hozzá. Az egész mögött egy morális felhatalmazás is van, így a holland kormányfő személyesen meg van győződve arról, hogy ő magasabb rendű, mint a magyarok – tette hozzá. „Sokan a gyarmattartó múltból magukkal hozták ezt a gyarmattartó attitűdöt” – mondta a kormányfő.

A szülői elsőbbség mellett áll Magyarország

Nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k neveljék a gyerekeket, míg nálunk nem ez a döntés született – mondta a kormányfő. A törvény sem szól a 18 éven felüliekről, kizárólag csak a gyerekekről – tette hozzá.

„A szülői elsőbbség jogát az állammal és az iskolával szemben mi elismerjük.”

Ez a Soros-hálózat érdeke

A Soros-hálózat abban érdekelt, hogy minél negatívabb színben tüntessék fel Magyarországot – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a szülőkön kívül senki más ne szóljon be a szexuális nevelésbe.

Fel kell készülni egy nagyobb migrációs hullámra

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor nagyon jelentős migrációs hullám jön. Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban. A magyar helyzetet elemezve megállapította, hogy tavaly 10 ezer, míg idén eddig 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra – tette hozzá.

Ez a nemzeti konzultáció legfőbb kérdése

A kormányfő szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció legfőbb kérdése, hogy milyen világra készülünk. Fel kell készülni a veszélyek korszakára, és meg kell erősíteni a migrációellenes álláspontot.

„Szeretném, ha fennmaradna az egység az utóbbi álláspont mögött.”

Többszörösére nőtt a migrációs nyomás a határokon A kormányfő a migráció témájára áttérve együttérzését fejezte ki az osztrákoknak amiatt, hogy afgán bevándorlók meggyilkoltak egy 13 éves kislányt. Kiemelte: az osztrák kancellár példamutató küzdelmet folytat az illegálisan beengedett migránsok kitoloncolása ügyében, azonban ez nehéz helyzet, mert éppen Afganisztánból érkeztek az elkövetők, ahonnan most vonul ki az Egyesült Államok, illetve a NATO. Arra figyelmeztetett: ha Afganisztánban összeomlás lesz emiatt, nagyon nagy tömegben indulnak meg migránsok Európa felé. Ezért a kormányfő szerint Magyarországnak is érdemes szerepet vállalnia az afgán helyzet stabilizálásában. Úgy fogalmazott, a magyar nemzet „első védvonala” a migráció ügyében ott van, ahonnan a migránsok elindulnak: Afrika esetében ez Mali, illetve Szíriától és egész Afganisztánig húzható meg ez az ív. Rámutatott: tavaly összesen mintegy 10 ezer illegális migráns próbált bejutni Magyarországra, míg az év eddigi hónapjaiban 38 ezer. Ez azt jelenti, hogy többszörösére nőtt a nyomás a határokon, és ez folytatódni fog, ezért fel kell készülni arra, hogy „nagyobb migrációs nyomással élünk együtt”, mint a pandémia idején – figyelmeztetett. Elindult a nemzeti konzultáció Hangsúlyozta: azért is indított a kormány nemzeti konzultációt, mert egyetértést szeretne létrehozni a magyarok között a tekintetben, hogy mire készüljenek fel. Véleménye szerint járványok, migrációs hullámok korszaka, népvándorlások időszaka következik el, veszélyesebb világ jön, mint ami volt. „Ezt tudomásul kell venni, nem dughatjuk homokba a fejünket, föl kell készülnünk a veszélyek korszakára, és meg kell erősíteni Magyarországot azokon a pontokon, ahol egyébként a nemzeti konzultáció a kérdéseit megfogalmazza” – jelentette ki a kormányfő. Jelezte: szeretné, ha megerősítést kapna a konzultáción abban, hogy Magyarország továbbra is szilárdan tartson ki a migránsok befogadását elutasító álláspontja mellett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvizsgálták a székelyek génjeit, kiderült, pontosan honnan származnak

origo.hu

Másokat hibáztat a kudarcai miatt Tóth Andi

borsonline.hu

Szívszorító: Búcsúlevelet írt 10 éves lányának Zoltán, majd mélybe vetette magát

hirtv.hu

Egy magyar áldozat temetése Kárpátalján

metropol.hu

Most jött: Szakadékba zuhant egy busz, többen meghaltak

vg.hu

A fronton vezekelhet az orosz politikus, aki nyaralni ment, miközben orosz vér hullik Ukrajnában

borsonline.hu

Mi történik az RTL-nél? Sorra rúgják ki a műsorvezetőket, a rajongók kiakadtak

astronet.hu

Ha merev vagy, eltörhetsz! – erre figyelmezet a Nap és Merkúr kvadrát Uránusz

ripost.hu

Megszakad a szív: levélben elbúcsúzott kislányától Zoltán, majd kiugrott az óbudai panelből

ripost.hu

Gáspár Evelin teljesen új külsővel jelent meg - fotó

ripost.hu

Mint két tojás: Kovács Áron megmutatta tinédzser fiát

ripost.hu

Itt a vége: válik Tápai Szabina és Kucsera Gábor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt!

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Sorra búcsúznak tanítványai és tisztelői Béky Lászlótól - elment a Tanár Úr

INSIDER

Négy témáról is beszélt Novák Katalin és Giorgia Meloni olasz kormányfő

INSIDER

Megszakad a szív: levélben elbúcsúzott kislányától Zoltán, majd kiugrott az óbudai panelből

INSIDER

Szívszorító sorokkal üzent a holtan talált Szilágyi Piroska családja