1 éve

Komoly mellékhatás léphet fel a Pfizer és a Moderna vakcináinál

A koronavírus elleni védőoltások esetében előfordulhatnak nem várt tünetek, amiket a betegtájékoztatóban is fel kell tüntetni.

A Pfizer és a Moderna vállalatok koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom és a szívhártyagyulladás.

Az Európai Gyógyszerügynökség határozata szerint fontos azonban, hogy mostantól ezt a két megbetegedést feltüntessék a termékinformációban, és felhívják az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra.

Koronavírus: mellékhatások léphetnek fel a vakcináknál
Fotó: MTI

Ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása után 14 napon belül fordultak elő, fiatal férfiaknál – írja a napidoktor.hu.

A Johnson&Johnson cég oltóanyaga ugyanakkor ritka esetben kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

Eddig három olyan esetről lehet tudni, amelyeknél a Johnson&Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. Közülük ketten elhunytak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!