1 éve

Itt vannak a kormány legújabb döntései

Szijjártó Péter élőben jelentkezett be a Facebook-oldalán, hogy a kormányülést követően ismertesse a legújabb gazdásági döntéseket.

A Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs hat javaslatát fogadta el a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a facebookos élő bejelentkezését azzal kezdte, hogy habár most mindenki az olimpiával foglalkozik most egy másik verseny is zajlik: az új világgazdasági korszakra történő átállás versenye, ahol az országok azért küzdenek, hogy ki tudja előbb helyreállítani a gazdaságát.

Tehát hat javaslat került elfogadásra. Négy döntés ezek közül azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz.

 • Megindul egy építőipari tőke program. Az építőiparban lévő vállalatok számára biztosítanak fejlesztési pénzügyi forrásokat.
 • A magyar kormány azt is elfogadta, hogy a fejlesztési bank hitelezése még rugalmasabban tudjon megtörténni. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget kapott.
 • Az eddiginél szélesebb körben vállalhat a bank garanciát.
 • Az MFB tőke alapjai pedig az eddiginél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokban.
 •  

  Mától jelentkezhetnek az érdeklődők az Újratervezés Programban második alkalommal meghirdetett informatikai képzésre. Tavaly a járvány alatt a hazai munkaerőpiac nem került válságba, csak átalakult, és az otthoni munkavégzéssel felértékelődtek a digitális készségek, az informatikai területen dolgozók száma több mint 26 ezer fővel nőtt. Mivel van tere a bővülésnek, ezért újra elindítjuk az ingyenes informatikai alapozó képzést – nyilatkozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az MTI-nek szerdán küldött közleményben.

  Hozzátette: az IT-szektor magas hozzáadott értéket állít elő, így magas bért fizetni képes munkahelyeket teremt, amelyek ráadásul válságállók is, ezért a kormány támogatja, hogy minél többen helyezkedjenek el ezen a területen.

  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében ismerteti, hogy a képzés a program első körének tapasztalatai alapján 4 hétre rövidül, ezzel is alkalmazkodva a munkaerőpiac gyorsan változó igényeihez, valamint a képzésben résztvevők karriercéljaihoz. Az e-learning tananyag feldolgozása – előzetes tudástól függően – napi 2-6 óra elfoglaltságot jelent, így rugalmasan beépíthető a mindennapokba. Szakmai garanciát jelent, hogy a tananyag tartalmát a legnagyobb hazai képzők – a járványhelyzetre való tekintettel térítésmentesen – ajánlották fel a résztvevőknek, segítve ezzel a szakmaváltást.

  A teljesen ingyenes képzés ezúttal 10 ezer fő számára biztosít lehetőséget informatikai ismereteinek bővítésére. A képzés a jelentkezések függvényében várhatóan augusztus 2-án kezdődhet el, és sikertelen vagy el nem végzett záróvizsga esetén sincsen visszafizetési kötelezettség. A tavalyi évhez hasonlóan a kurzust sikeresen teljesítők közül 500 résztvevő 100 százalékos állami támogatással tanulhat tovább a Struktúraváltó Program bizonyítvánnyal záruló képzéseinek egyikén és válhat programozóvá – írják a közleményben.

  Az Újratervezés Program első körében közel 9 ezren tettek sikeres vizsgát, közülük 1076-an kaptak lehetőséget, hogy egy ráépülő képzésben tanuljanak tovább. Az ezen résztvevők több mint 97 százaléka sikeresen le is vizsgázott és az elmúlt hetekben átvehette képesítő bizonyítványát, háromnegyedük pedig már el is helyezkedett a munkaerőpiacon – tájékoztatott az ITM.

  „Büszkék vagyunk azokra, akik mertek tanulni és váltani. A program célkitűzésével összhangban sok hallgató érkezett a járvány által erősen sújtott vendéglátás, illetve idegenforgalom területéről, ugyanakkor a résztvevők összetétele igen vegyes képet mutatott. A sikeres vizsgázók között akad olyan, aki korábban jogászként, futárként, agrármérnökként, tolmácsként, borászként vagy színészként tevékenykedett, de találhatunk még a résztvevők között festőművészt és táncoktatót is. Most is arra bíztatok mindenkit, hogy jelentkezzen, mert tanulni sosem késő” – részletezte György László.

  Az Újratervezés Programra a 18. életévet betöltött személyek jelentkezhetnek, a további feltételek és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a https://ujratervezes.nive.hu/ linken keresztül érhetők el.

  Rekordmagasságba emelkedett, megközelítette a 4,7 milliót a foglalkoztatottak száma – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, még a járvány előtt, 2019-ben sem dolgoztak annyian, mint idén júniusban.

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatközlése szerint az előző hónaphoz képest 85 ezerrel, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 98 ezerrel nőtt a foglalkoztatás. Az egy évvel korábbi szinthez mérve 2021 második negyedévében a hazai elsődleges munkaerőpiacon 76 ezerrel bővült, 4 millió 450 ezer fölé emelkedett a létszám. A rendszerváltoztatás óta nem dolgoztak még ilyen sokan Magyarországon.

  A magyar munkaerőpiac megerősödve került ki a koronavírus-járvány hullámaiból. Az ágazatok közötti jelentős munkaerő-áramlás nyertesei az infokommunikáció, a tudományos tevékenység, az építőipar és a pénzügyi ágazat. A járvány kedvezőtlen hatásait eredményesen és jól célzottan mérsékelték a kormány intézkedései, többek között a bértámogatási és munkahely-teremtési programok, az adókedvezmények vagy a hitelmoratórium.

  Bodó Sándor kifejtette: „ígéretünkhöz híven nemcsak pótolni tudtuk a vírusválságban megszűnt munkahelyeket, hanem minden korábbinál magasabb szintre növeltük a foglalkoztatást. A magyar emberekkel összefogva 2010 óta rendkívüli eredményeket értünk el a munkaalapú társadalom és gazdaság kiépítésében. A közösen kivívott sikerek a vírusválságban is fenntarthatónak bizonyultak, Magyarország európai összevetésben kimagasló foglalkoztatási adatokat produkál 2021-ben. A járványhelyzet a bérek emelkedésében nem okozott érdemi megtorpanást, a hazai reálkeresetek 100 hónapja megszakítás nélkül növekednek” – idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Oroszország ultimátumot adott az Egyesült Államoknak

  origo.hu

  Fizetős szexoldalon tűnt fel Molnár Anikó

  borsonline.hu

  Molnár Anikó fizetős szexoldalra regisztrált, meztelen fotókkal fog pénzt keresni

  vg.hu

  Magyar film tarol a Netflixen

  ripost.hu

  Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

  hirtv.hu

  Kijev amerikai vadászgépekre is leadta a rendelést

  ripost.hu

  Vasvári Vivien mellei el sem férnek a felsőjében

  ripost.hu

  "Édesanyám karjaiban halt meg az öcsém" - leszúrták a 19 éves focistát

  ripost.hu

  Mi lett Csisztu Zsuzsával? Hosszú idő után őszintén beszélt erről

  ripost.hu

  Életét adta a gyermekéért: a romok alatt szülte meg babáját egy édesanya

  ripost.hu

  Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  INSIDER

  Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

  INSIDER

  A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

  INSIDER

  Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

  INSIDER

  Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

  INSIDER

  Lövés dördült a Hegyalja utcai villamosmegállónál

  INSIDER

  Mancs gazdája is Törökországba indult, nyilatkozott a Ripostnak!

  INSIDER

  Óriási a tisztújítás tétje a hegyközségi szervezetekben

  INSIDER

  Szívébe zárta Magyarországot a japán sztárépítész - ezt mondta rólunk