1 éve

Így kerüld el a hosszú várakozást a határnál, ha Horvátországba utazol

A horvát és a magyar rendőri vezetők egyeztetésének köszönhetően csökkenhet a Magyarország felől Horvátországba utazók várakozási ideje.

Amennyiben horvátországi nyaralást tervezzel, könnyebben és gyorsabban átkelhetsz a határon az EnterCroatia űrlap kitöltésével.

A dokumentum kitöltése nem kötelező, de ha az utazás megkezdése előtt – akár annak napján – helyesen kitöltöd, hozzájárulsz a várakozási idő csökkentéséhez, és jóval hamarabb elérheted az úti célodat.

Letenyei határátkelő
Fotó: Police

Akik regisztrációval is felkészülnek utazásukra, hozzájárulnak az átlépés idejének csökkentéséhez. Fontos azonban, hogy az egy autóban utazók mindegyike töltse ki az űrlapot, és a járművezető személyéhez regisztráljanak, mert csak ilyen módon lesz lehetőségük a gyorsított ellenőrzéshez.

Aki regisztrált, a határátkelés előtt készítse elő a szükséges útiokmányait is. Azt is kérik, hogy az érvényes regisztráció visszaigazolásáról szóló dokumentumot nyomtassák ki és jól láthatóan helyezzék el a szélvédő mögött, ezzel is segítve a rendőrök munkáját.

Ha a határforgalmi helyzet szükségessé teszi, a két ország rendőrei a határ két oldalán olyan forgalomtechnikai módszereket léptetnek életbe, amelyek lehetővé teszik hogy a regisztráltak külön forgalmi sávokban vagy külön kijelölt kapukon léphessék át a határt.

Ha útra kel, ne csak az utazás előtt tájékozódjon az aktuális határátlépési helyzetről, hanem a határhoz közeledve kövesse figyelemmel a jelzőtáblákat is. Amennyiben a közlekedési helyzet megkívánja, forgalomirányító rendőrök segítik a határ felé autózók haladását - írja a Police.

A horvát és a magyar rendőrség között nagyon jó az együttműködés, ha a várakozási idő megnövekszik, mindkét hatóság további összehangolt intézkedésekkel segíti a határátkelést. A határ mindkét oldalán folyamatosan értékelik a fennálló helyzetet és a rendőrök egymással összhangban teszik meg a szükséges intézkedéseket.

Az űrlap kitöltésével kapcsolatban bővebb információ itt érhető el.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!