1 éve

Tiszta vizet öntött a pohárba a háziorvos: ez a véleménye a mostani maszkviselésről

Kell maszk vagy nem kell maszk? Most, hogy nem kötelező a maszkviselés, sokan szívesebben hordják, mint előtte. Vajon ez szükséges vagy csak fölösleges félelem? Lássuk, mit gondol erről dr. Mangó Gabriella háziorvos!

Dr. Mangó Gabriella szerint a szigorítások feloldása nem radírozta ki a vírust, így sok esetben fontosnak tartja a maszkviselés szabályainak alkalmazását. „Ha zárt térbe megyünk és 10 embernél többen vannak ott, valamint 12 percnél többet tartózkodunk a helyiségben, akkor mindenféleképpen indokolt a maszkviselés. Annál is inkább, mert a delta variáns esetében már 12 perc együttlét bőven elég ahhoz, hogy megfertőződjünk – figyelmeztet a háziorvos.

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Facebook)

„Az embereknek fel kéne nőni!”

A doktornő szerint továbbra is kell a fokozott odafigyelés és az óvatosság sosem árt.

„Az oltás nagyon sok mindentől védhet, például a koronavírus betegség súlyos szövődményeitől, attól, hogy elkapjuk a fertőzést. Az oltás által adott védettség nagyon fontos, de az oltásról adott védettségi statisztikai adatok nem egyénre szabottak. Tehát akik oltottak, bár sokkal kisebb százalékban, mint az oltatlanok, de nagyon alacsony százalékban ők is veszélyeztetettek, náluk is gondot okozhat a koronavírus” – hagsúlyozza a szakember.

Fotó: Pixabay.com

„Sajnos jelenleg is az egyik körzetemben négy koronavírusos betegem van és a napokban is kértünk le újabb PCR-teszteket. Arra is felfigyeltem, hogy a buszon utazók között többen is köhögtek, de egyikükön sem volt maszk. A másikkal és önmagunkkal szembeni felelősség tehát továbbra is téma marad. Az embereknek fel kéne nőni! – mondja Mangó Gabriella, éppen ezért továbbra is óvatosságra inti az embereket.

Van, aki köhögve utazik, de maszk nélkül – képünk illusztráció (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

A szakember szerint az alábbi hat szabályt még mindig fontos és ajánlott betartani:

1. Ha lehet, kerüljük a fizikai kontaktust. Kézfogás helyett inkább a könyökünket vagy az öklünket érintsük össze! 2. Ügyeljünk a fokozott kézhigiéniára! 3. Aki úgy érzi, hogy szüksége van a maszkra, viselje! 4. Ha bármilyen, koronavírus általi tünet jelentkezik, mérjünk oxigénszintet! 5. Egészségügyi intézménybe ne menjenek be lázas, köhögő betegek, hasmenésessel, hányással szenvedők sem, ők inkább telefonon konzultáljanak az orvosukkal! 6. Tartsuk a távolságot!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!