Létrehozva: 2021.07.05.

Megható történet: A felrobbantott Margit híd hozta össze a szerelmeseket!

Dana és László csodaszép szerelmi története bizonyítja, hogy igenis létezik a sors... Minden 77 éve kezdődött, amikor a világháborúban a Dunába robbant a Margit híd. Rengeteg volt a halott, de két túlélő története napjainkban folytatódott...

Kovács Dana és Nedeczky László mai sztorija happy end-del végződő igazi mese, ami egy szörnyűséggel kezdődött 77 évvel ezelőtt, amikor a világháború idején, 1944. november 4-én, amikor a felrobbantott Margit híd kapcsán két ember sorsa megpecsételődött.

A Margit hídnál találkozott két fiatal. A robbanás rengeteg halálos áldozatot követelt, egy teli villamos is a Dunába zuhant. Ehhez a villamoshoz két idegen sorsa is különös módon kötődött: mindketten azért élték túl a szörnyűséget, mert szabályosan lelökték őket... Ez a két idegen nem ismerte egymást, most viszont csaknem egy évszázaddal később az unokáik egy párt alkotnak.

Fotó: Fortepan

Nagyszüleik drámája hozta őket össze

A Metropol két olvasója elmesélte az elképesztő történetet arról, ahogy a sors összehozta őket – kísértetiesen hasonló sorsú nagyszüleik drámáján keresztül.

Kovács Dana és Nedeczky László már az első randevújukon sok-sok órán át beszélgettek egymással, és kiderült, hogy rengeteg a közös bennük: például nagyszüleik története a Margit hídnál.

„Ledöbbentett, amikor elmondta, hogy az ő nagymamája is azon a villamoson utazott. Nem tudom, mennyire vannak véletlenek, de beleborzongok, ha belegondolok, hogy ők ketten ott, akkor nem tudhatták, hogy 70 évvel később az unokáik találkoznak majd, róluk beszélgetnek, megszeretik egymást és össze is házasodnak” – meséli lapunknak Dana. Számukra ez a két történet mostanra sokkal több, mint egy „egyszerű” sztori, amilyeneket a nagyszülőkről mesélni szoktak: minden családban van ilyen, mindenki ismeri, de számukra ez a történet 200-szor meghallgatva sem válik unalmassá.

A nagypapa a háború idején kedveskedni akart a feleségének

„Nagypapámék Budán laktak a Viador utcában. Nagymamám gyermeket várt, és nagypapa, aki amúgy minőségellenőrként dolgozott, hogy kedveskedjen neki, Pestre indult villamossal egy húsboltba, hogy valami finomságot szerezzen neki, aki ráadásul aznap lett 19 éves. A villamos egyik kocsijában utazott, a peronon” – meséli nagypapája, Gyula történetét Dana arról, hogyan és miért került aznap arra a bizonyos villamosra.

„Amikor a robbanás történt, a híd közepén voltak. A villamos lezuhant a Dunába, az egyik kocsija a víz alá került. Ő a következő kocsin utazott, amelyiknek egyik fele már a vízbe lógott, de ő szerencsére a villamos másik oldalán volt. Az emberek egymást lökdösve próbáltak menekülni, ekkor a nagypapát valaki meglökte és leesett – valószínűleg ennek a lökésnek köszönhette az életét.”

Ezek után a nagypapája nagyon különösen viselkedett. A családi elbeszélések alapján sokkot kapott. „Amikor hazaért, nagymama látta rajta, hogy történt valami, de ő nem beszélt semmit, lefeküdt aludni. Csak másnapra került olyan lelkiállapotba, hogy beszélni tudjon a szörnyűségről, és csak akkor mesélte el otthon a történetet.”

Annuska egy bunkó utas miatt maradt életben

A szerencse és a sors keze László nagymamájának is megmentette az életét, hiszen Annuska egész egyszerűen egy bunkó utasnak köszönheti az életét. „Nagyapámnak volt Szentendrén egy kis vegyesboltja. Azon a héten túl kevés árut rendelt, és a szállítók nem vállalták, hogy külön szállítsanak neki, hogy fel tudja tölteni a boltot” – emlékezett vissza László.

„A papa ezért elküldte a nagymamát Budapestre áruért. Annuska először körbejárta Budát, és már egyetlen bolt maradt hátra. Sajtot kellett szerezni, de ahhoz Pestre kellett átvillamosozni. Budán ezért megpróbált felfurakodni a villamosra, amin rettenetesen sok ember volt. Amikor próbált feljutni, valaki beszólt neki, hogy „ne furakodj már”, és meg is lökte. A nagymamám leesett a villamosról és csak dühösen nézte, ahogy elmegy nélküle a jármű. Aztán látta, ahogy berobban a híd.... Ő az első kocsiba szállt volna, amit teljesen ellepett a víz, úgyhogy ha nem löki le a bunkó utas, akkor ő is odaveszett volna, mint mindenki abban a villamoskocsiban, és akkor most én sem lennék itt... – teszi hozzá László.

 

A sors kifürkészhetetlen útjai...

„Ha a nagymamádat nem lökik le, akkor te most nem élnél, és ha az én nagypapámat nem lökik le, akkor most én sem lennék itt... Megdöbbentő, hogy milyen kicsiken múlnak a dolgok„ – egészíti ki férjét elérzékenyülve Dana.

Amikor folytattuk a sorsról a beszélgetést, mindketten mondják: velük a karma évekig csikicsuki-játékot játszott. „Tényleg úgy tekeri a sors, hogy valamilyen úton módon találkozz azzal, akivel találkoznod kell” – mondta Dana, amihez László csak annyit tesz hozzá: Mi már sokszor találkozhattunk évekkel ezelőtt. Én például évekig oda jártam vásárolni, ahol Laci dolgozott. A beszélgetéseink során kiderült, hogy sok évig egymás mellett éltük az életünket, sokszor jártunk ugyanabba az étterembe és így tovább. Aztán az internet kellett, hogy egymásra találjunk és az első randinkon kiderült, hogy a felrobbantott Margit híd története összeköt minket…

A nagypapa évtizedekig nyomozott a robbanás után

Dana nagypapáját évtizedekig nem hagyta nyugodni, hogy pontosan megtudhassa, hogy aznap mi is történt a hídon. A háború után hadnagyként tagja volt annak a nyomozócsoportnak, akik a korábbi iratokat, vallomásokat átvizsgálták. Elmondása szerint a híd aláaknázásáról mindenki tudott, de azt nem tudta senki, hogy azok élesítve vannak. A hidat a háborús vereséghez már közel álló németek aknázták alá, és állítólag a villamos robbantotta be a gyújtózsinórokat, de először a gázvezetékre gyanakodtak. Sokan viszont szándékos robbantást feltételeznek. Minden hónapban gyakorlatot is tartottak, amelyen imitálták a robbantást, illetve a teendőket egy esetleges támadás idejére. Azt, hogy végül is ki élesítette az aknákat, nem lehet pontosan tudni.

 

„Mintha mindig is ismertük volna egymást”

Dana és Laci 2018-ban kezdtek el beszélgetni, majd már az első találkozáson nagyon jól kijöttek egymással. „Olyan volt, mintha már ezer éve ismernénk egymást” – mosolygott Dana a párjára, akivel tavaly nyáron össze is házasodtak. A nőnek egy korábbi kapcsolatából már két gyermeke is van, akik nagyon jól kijönnek Lászlóval is. A férj logisztikai termékfelelősként, Dana pedig építészeti-ingatlanfejlesztési asszisztensként dolgozik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Xavi meggondolta magát, újabb elképesztő fordulat

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó