Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
1 éve

Váratlan levelet kaptak a vasutasok és a buszvezetők, jó hír érkezett

Az elismerést azért kapták, mert a koronavírus-járvány idején biztonságban juthattak el az emberek a munkahelyükre és az otthonukba.

Orbán Viktor levélben köszönte meg a MÁV és a Volán dolgozóinak a koronavírus-járvány alatt végzett munkájukat és juttatást is kapott az összes autóbusz-vezető, mozdonyvezető és vasutas.

„Régi igazság, hogy a közösségi közlekedés az ország működésének az alapja, melyet minden egyes napon emberek millió vesznek igénybe. Éppen ezért különös mértékben jár most az elismerés Önöknek, akiknek köszönhetően a koronavírus-járvány idején is biztonságban juthattak el az emberek a munkahelyeikre és otthonaikba. A diákok és tanárok az iskolákba, az egészségügyi dolgozók és rendvédelmi szervek tagjai pedig szolgálati helyeikre„ – írta a miniszterelnök.

Orbán Viktor külön megköszönte azt, hogy a fertőtlenítésre is odafigyeltek.

Nem csak szavakkal köszönte meg az odaadó munkát:

„Örömmel tudatom, hogy a MÁV-Volán csoport az idén 200 ezer forint SZÉP-kártya juttatást biztosít minden munkavállalója számára.”

- írta a miniszterelnök, aki arról is szót ejtett levelében, hogy július elsejétől egy három éves bérmegállapodás keretében, két lépcsőben összesen 15 százalékkal növelik az elkövetkező esztendőkben a cégcsoportnál dolgozók fizetését.

„Nagyon örültem a levélnek, örültem, hogy elismerték a munkánkat. Megtisztelő, hogy gondolt ránk a miniszterelnök úr„ – mondta a Ripost-nak Martin Alex, a Volánbusz autóbusz-vezetője.

„Az elmúlt másfél évben megfeszített tempóban dolgoztunk, hogy mozgásban tartsuk az országot. A vírus miatt nagyon megváltoztak a napi feladataink: korábban is rendszeresen takarítottuk az autóbuszokat, de a járvány ideje alatt minden egyes járatvégzés után az összes kapaszkodót és minden, utasok által érintett területet fertőtlenítettünk” – magyarázta az autóbusz-vezető.

A rendszeres fertőtlenítés mellett hetente ózonos eljárást is alkalmaztak a Volánbusz saját, a járvány elleni küzdelem során beszerzett ózongenerátoraival.

„Nem csak a buszokat, az autóbusz-állomásokat is rendszeresen fertőtlenítette cégünk, emellett a nagyobb állomásokon kézfertőtlenítő állványokat helyezett ki az utasoknak. Mindennek az utasok is örülek, mert érezték, itt tisztaság van „– tette hozzá.

„Nagyon fontos szerepünk volt a járvány alatt: a lezárások idején az egészségügyi dolgozókat, katonákat, rendőröket biztonságban eljuttattuk munkahelyeikre” – magyarázta Martin. „Ha mi nem mentünk volna, leállt volna az egész ország.„

Az autóbusz-vezetőtől azt is megtudtuk: a munka a megszokottnál jóval nagyobb odafigyelést igényelt a kötelező maszkhasználat miatt.

„Mi is hordtuk a maszkot, mert fontos volt, hogy megvédjük magunkat és az utasainkat” – mondta Martin Alex. A legtöbb felszálló megértette, hogy maszkot kell viselni, de előfordult, hogy a rendőrség segítségét kellett kérni a szabály betartatása érdekében.

„Lelkileg az volt a legnehezebb, amikor egy-egy kolléga elkapta a betegséget.

Az elmúlt időszakban mindenki átértékelte a helyzetet: tudtuk, minden egészségügyi előírást be kell tartani, nem véletlenül hozták ezeket az intézkedéseket. Az aggodalom bennünk volt, de ugyanúgy kellett dolgoznunk.„ – mesélte az autóbusz-vezető.

A járványügyi lazítások szerencsére lehetővé tették a kötelező maszkhasználat eltörlését.

„Újra látom az utasok arcát, ez jó érzés, jól esik az utasok mosolya” – mondta a buszvezető, majd hozzátette: a kötelező fertőtlenítés továbbra is megmaradt, hiszen vigyáznak az utasokra és magukra, egymásra.

Pozitívan érintett a köszönetnyilvánítás, és nagyon örülök neki, hogy foglalkoznak velünk„ – mondta a Ripost-nak Molnár Péter mozdonyvezető. A pandémia alatt elégedett volt a vállalattal, véleménye szerint a MÁV felelős munkáltatóként odafigyelt a dolgozói biztonságára.

„Úgy gondolom, hogy vigyáztak ránk. Más volt dolgozni a vírushelyzet alatt. Aggódtam a családomért, és más volt a munkánk is, mert szinte egy idegen világba kerültünk. A koronavírus miatti szabályokat betartani plusz figyelmet igényelt” – magyarázta.

Nagyon sokat segített a MÁV munkatársainak, hogy a járványhelyzet minden szakaszában értesültek a fontos információkról, tudtak dolgozni. „Szokatlan, idegen környezetben találtuk magunkat, furcsa volt, amikor jöttek fertőtleníteni. Emiatt a szokásosnál több emberrel kellett együtt dolgoznunk, olyan emberekkel, akikkel eddig nem is találkoztunk„ – mondta Péter, aki nagyon hálás a fertőtlenítést végző szakembereknek. A mozdonyvezetőnek szokatlan volt megtapasztalni, hogy a járvány berobbanásakor elnéptelenedtek a megállóhelyek. „Nem várt annyi utas, nem voltak tömött állomások. Amikor mindenki maszkban állt a peronon, az olyan filmbeli helynek tűnt” – emlékszik vissza a mozdonyvezető. A járványidőszak alatt mindenki másképp végezte a munkáját, toleránsabbak voltak egymással, gondoltak arra is, lehet, hogy valakinek beteg egy családtagja.

„Sajnos voltak olyan kollégáink, akiket elvitt a vírus, nyilvánvaló, hogy emberileg ez megviselt, lelkileg nehezebb volt így a munka„ – ecsetelte.

„ A vasutas társadalom olyan, mint egy család, ha itt valakit elveszítünk, az mindenkit úgy érint, mintha egy családtagunkat veszítenénk el, ha valaki beteg, ugyanúgy aggódunk érte mint a családunkért. Egészen másként teltek ezek a napok”

– magyarázta Péter. A mozdonyvezető örül, hogy visszatért a megszokott élet, de nem felejtette el a korábbi, nehezebb időszakot sem. Úgy gondolja, volt pozitív hozadéka is ennek az időszaknak.

„A járványhelyzet megtanított bennünket arra, hogy kicsit máshogy csináljuk a mindennapjainkat, rengeteg mindent tanultunk az odafigyelésről, és a jövőben is megmarad bennünk az óvatosság – tette hozzá.„

Ez is érdekelhet

origo.hu

Erőss Zsolt felesége megindító szavakkal vette védelmébe Suhajda Szilárdot

origo.hu

Döbbenetes: a Nyugat újabb háborút robbantana ki a magyar határon?

borsonline.hu

Kettészakadt az ország: Majka és Sebestyén Balázs is elmondta a véleményét Suhajda Szilárdról

hirtv.hu

Novák Katalin: A békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

ripost.hu

Friss hírek Gálvölgyi János állapotáról

mandiner.hu

Győrffy Ákos (Mandiner): A kicsi rész – Suhajdáról és a hegyek vonzásáról

origo.hu

Horror az űrben: nagy veszélybe kerülhet az emberiség

mindmegette.hu

Undorító dolog mászott elő a Nutellából: sokkot kapott a bécsi édesanya

ripost.hu

"Azt mondták, kössem ki valahova és hagyjam ott" – 11 éves kutyusával keres otthont a rokkantnyugdíjas Zoltán

origo.hu

Így változik a hazai borfogyasztás a meleg idő beköszöntével

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

ripost.hu

„Bátor hegymászót veszítettünk el” – Klein Dávid gyászolja jóbarátját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Már 4 év telt el a borzalmas Hableány-tragédia óta – Még mindig tart a rekord összegű kártérítési per – Galéria

INSIDER

Kozma atya: Pünkösd Isten ajándéka, a közös nyelv a bábeli zűrzavarban

INSIDER

„Játékokra nem lehetne árstopot bevezetni?” – Gyermeknapi Kormányinfó Plusz

INSIDER

Gyógyító erőt tulajdonítanak a pünkösdi harmatnak – hiedelmek és népszokások

INSIDER

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást

INSIDER

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

INSIDER

Te is a szerencsés nyertesek között vagy? Itt vannak a nyertes számok!

INSIDER

Suhajda Szilárd nem az egyetlen áldozat: eddig 16 magyar próbálkozott a Mount Everesten