1 éve

Pókemberként akcióztak az alpinista betörők Zuglóban – ez lett a vesztük

Alpinista technikával ereszkedtek le a tetőről a betörők, hogy bejussanak egy 10. emeleti lakásba a XIV. kerületi Csáktornya parkban. A leginkább filmekben látott módszer nem új, időről időre feltűnik a kriminalisztikában.

A zuglói betörők éjszaka jutottak be a házba, majd először a tetőre vezető ajtót törték fel, utána a tetőről alpinista kötelet engedtek le a lent várakozó társaikhoz, hogy azok felmászhassanak. Az akciót szerencsére időben észrevették a lakók és értesítették a rendőrséget.

A bűnözőknek azonban még a zsaruk kiérkezése előtt sikerült elmenekülniük a helyszínről. Jelenleg az épület liftjében egy figyelemfelhívó közlemény tanúskodik a veszélyről.

A házban élők a történtek után az új zárak mellett biztonsági láncot is szereltek a tetőre vezető ajtóra. Az Intéző Bizottság pedig fontolóra veszi egy földszinti kamerarendszer kiépítését – tudta meg a Metropol.

Egy kiskutya buktatta le a bűnbandát

„Éjjel fél 1-kor riadtunk fel, mert a yorki kiskutyánk ugatott rendületlenül” – mondta el a napilap munkatársának a második emeleten lakó Jutka, akinek a lánya tett bejelentést a rendőrségen.

„Beszélgetésre, farecsegésre és valamilyen karcolódó fém hangjára lettünk figyelmesek. Amikor kinéztünk az ablakon, láttuk, hogy egy kötél van leengedve a tetőről, feltehetően a rajta lévő karabiner adta a fémes zörejt. Tudtuk, hogy a tetőkijáró le van zárva, ezért azonnal gyanús lett a dolog. A lányom kiszólt a két embernek, hogy mégis mit csinálnak itt, amire az egyik azt válaszolta, alpinista gyakornokok. Ezek után a lányom azonnal értesítette a rendőrséget, de ezalatt a betörők elszaladtak.”

„Szerencsére nem jutottak be sehová, mert észrevettük őket” – folytatta lapunknak István, Jutka férje. A homlokfal részén most is ott van a kötél és a karabiner nyoma.

Tehát legalább egy embernek a tetőn kellett lennie, hogy a lent lévő másik kettőnek leeressze a kötelet. Ha a kis yorki nem kezd ugatni, hogy jelezze a veszélyt, akkor lehet, benyomták volna az ablakot, és a fene tudja mi történik.

Egy profinak meg sem kottyan egy ilyen akció

Az elmúlt tíz évben több alkalommal is visszaköszönt a nagyvárosi tolvajpraktika, az úgynevezett alpinista betörés. A Metropol megkérdezett a témáról egy alpinista oktatót is, aki kérdésünkre elárulta, egy rutinos mászónak gyerekjáték egy ilyen akció.

„Egy gyakorlott alpinista számára teljesen veszélytelen mutatvány” – árulta el a szakember. „Egy tízemeletes házba pedig bejutni gyerekjáték. Helyszíne válogatja, hogyan oldják meg a biztosítást a tetőn, de 10 perc alatt össze lehet állítani fent a felszerelést. Ilyen eszközöket az ember akár a boltban is megvásárolhatja...” Az oktató hozzátette: a leggyorsabb képzésükön négy nap alatt akár egy amatőr is elsajátíthatja az ehhez szükséges tudást.

Az alpinista páros és a szórakozott betörő

2018-ban Terézvárosban a tetőablakon át leereszkedve rabolt ki egy lakást egy páros. Rövid időn belül kattant a csuklójukon a bilincs, ugyanis az általuk elrejtett lopott ékszereket és egy mobiltelefont megtalálták a szomszédos tetőn végzett felújítási munkák helyszínén. Igazi pancser volt az a betörő, aki idén februárban próbálkozott meg az erkélyre leereszkedős módszerrel. B. László módszere az volt, hogy többször is becsöngetett egy lakásba, majd miután megbizonyosodott róla, hogy nincsenek otthon a lakók, leereszkedett a lakás erkélyére. Egy alkalommal azonban rajtavesztett. Sikeresen leereszkedett egy 3. emeleti ablakból, majd bejutott az üresen álló lakásba. Ezután lecsavarozta a bejárati ajtót, és egy tévével a hóna alatt távozott. Izgalmában azonban ott felejtette a táskáját az összes személyes iratával. Néhány óra múlva már nála csöngettek – természetesen a hatóság emberei.

A legendás Szigony utcai Pókember

Éppen tíz éve egy 22 éves fiatalember, G. Csaba tartotta rettegésben a VIII. kerületi panelházakban élőket. A férfi példátlanul ügyes volt, szinte pókként mászott fel a panelházak oldalán, majd az erkélyeken keresztül hatolt be. Végül 2011 októberében „munkahelyi baleset” okozta a vesztét: a Szigony utcai betörés közben lezuhant a hetedik emeletről, és szörnyet halt. A hírek szerint akár 12 betörés is szerepelhetett a bűnlajstromán.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Apró melltartóban fotózta magát Berki Mazsi - kép

ripost.hu

Csuti kitálalt új kapcsolatáról

life.hu

Titokban házasodott össze Rita Ora és Taika Waititi: "tökéletes" volt a nagy nap

vg.hu

Paprikaföldekről jött, műkörmökből csinált milliárdokat Jákob Zoltánt, a Nagy Ő

ripost.hu

Leleplezték a Sztárban Sztár versenyzőjét, forrnak az indulatok

hirtv.hu

Újabb politikus pártolt át a Párbeszédből a DK-ba

ripost.hu

Alig lehet ráismerni: bomba alakot villantott Gáspár Virág

travelo.hu

Sivatagtól a Déli-sarkig :a csodanő kalandos útjai - interjú Lubics Szilviával

ripost.hu

Elbukta vagyona nagy részét a TV2 új Nagy Ő-je

ripost.hu

"A gyerekeim nem ismerik" - Csuti kitálalt új kapcsolatáról

she.life.hu

Kedves lányos anyukák! Kérlek, beszélgessetek a lányotokkal az intim higiéniáról!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Brutálisan drágult a temetkezés, Karácsonyék rátettek még egy lapáttal

INSIDER

"Most már nagyon mennék" - a gyönyörű lány vonat elé lépett Nagykőrösön, de előtte elbúcsúzott

INSIDER

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

INSIDER

Nagy büntetés járhat szerdától a magyar autópályákon

INSIDER

"Teljesen egészséges kisgyerek volt" - a világ legdrágább gyógyszerétől függ az SMA-s Tomika élete

INSIDER

Micsoda látvány! Végre hull a hó Budapesten – videó

INSIDER

40 ezer forintért vertek agyon egy férfit Hajdú-Biharban