Létrehozva: 2021.07.28.

Aggasztó adatok: ezeken a helyeken nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Hét településen is emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga. Ezek a városok vannak veszélyben.

A 29. héten a szennyvízminták SARS-CoV-2 eredményeinek országos átlaga ismét emelkedni kezdett, az emelkedő tendencia ellenére a mért koncentrációk egyelőre minden településen alacsonyak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A vizsgált települések közül 7 helyszínen észlelhető emelkedés, az érintett települések Budapest (mindhárom szennyvíztisztító), Miskolc, Pécs, Salgótarján és Szekszárd. A többi település mintáiban emelkedés egyelőre nem mérhető.

Az esetszámok is emelkedést mutatnak, ebből a szempontból a szennyvízadatokban nincs meglepő fejlemény, azt viszont fontos elmondani, hogy a korábbi tapasztalatok szerint önmagában a szennyvízminta nem elég pontos előrejelző.

Szennyvíz adatok
Fotó: NNK

A beoltottak száma 5 605 713 fő, közülük 5 405 781 fő már a második oltását is megkapta. 74 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 362 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 4 beteg, így az elhunytak száma 30 025 fő. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 746 981 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 32 356 főre csökkent. 70 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország. A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az Operatív Törzs Európában elsőként teszi lehetővé a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től. A harmadik oltás az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt indokolt, az erről szóló eljárásrendet az egészségügyi szakmai szervezetek dolgozták ki. A szakmai ajánlás elsősorban az időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlja a harmadik oltás felvételét. Továbbá az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket, személyesen is fel fogják keresni a háziorvosok, orvostanhallgatók segítségével. Az oltás beadása megtörténhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős otthonában is. A járvány ellen nem a bezárások és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltás.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők bizonyos határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást. A többi szomszédos országból (Romániából, Horvátországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Ausztriából) érkezők az e célra kijelölt kórházak oltópontjain vehetik fel az oltást. A Magyarországon oltakozni szándékozók mindenképpen hozzák magukkal az útlevelet, személyi irataikat és a lakcímüket igazoló közokiratot. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/pentektol-fogadja-magyarorszag-szomszedos-orszagok-hatarmenten-eloket-oltasra

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Elérhető az uniós oltási igazolás az EU-n belüli utazásokhoz. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ehhez oktatófilmet is találnak a honlapon. Az igazolás nem minősül úti okmánynak és nem kerül hivatalból kiállításra és sem megküldésre. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztato-az-unios-oltasi-igazolasrol

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás – mondta el az országos tisztifőorvos a közmédiának kedden.

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak – mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben – emelte ki.

Megjegyezte: a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet” és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Müller Cecília hozzátette: az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban – Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján – nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Jelezte, van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Rejtélyes üzenet, Messit elcsábítja Kim Kardashian?

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el