Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2021.06.29.

Testőreivel jár horgászni Áder János – Exkluzív interjút adott az államfő

Áder János a Magyar Horgászat Nagyköveteinek elnöke, aki testőreivel, fiával és annak barátaival is eljár pecázni. Az államfő exkluzív interjút adott.

Áder János is részt vett a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VIII. Találkozóján és Horgászversenyén Székesfehérváron június 24-én, hiszen ő a sportág nagyköveteinek elnöke. A köztársasági elnök fiával és annak barátaival is eljár pecázni, de a halakat általában elnöki kegyelemben részesíti. Az eseményen exkluzív interjút adott a Ripost7-nek és a Borsnak.

Ripost7: Több évtizede horgászik. Úgy ismeri a hazai vizeket, mint a tenyerét?

Áder János: Hatéves korom óta pecázom, de nem ismerek minden tavat, folyót. Ha olyan vízre megyek, ahol még nem jártam, akkor a helybeliektől szoktam tanácsot kérni, hol és mivel érdemes próbálkoznom. Mindegyik helynek megvan a sajátossága: egészen más technikát kíván a Duna, a Balaton vagy egy élménytó.

A horgászat, a természet közelsége megnyugtatja, kikapcsolja, de csak annyi halat visz haza, amennyit meg is esznek, a többit visszaengedi a vízbe (Fotó: Bors)

Ripost7: Mit szólnak a helyi pecások, amikor odalép hozzájuk a köztársasági elnök, és megkérdezi, mivel hor­gásszon?

Á. J.: Örömmel segítenek, meg sem lepődnek. Tudják, hogy a tavon én is „csak” egy horgász vagyok, így szívesen segítenek sporttársuknak. Ráadásul a pecások imádják mesélni egymásnak a kalandjaikat, ahogy én is.

Ripost7: Gyerekeit, feleségét is megfertőzte szenvedélyével?

Á. J.: Nem mondhatnám. A fiam időnként eljön velem feederezni. Ilyenkor én kötöm a felszerelését, és be is dobom neki. Így viszonylag sok sikerélménye van. A barátai körében viszont nagyon sokan horgásznak. Néha el is szoktam vinni őket olyan helyre, ahol mindenki foghat halat.

Ripost7: Civilben is testőrökkel jár pecázni?

Á. J.: Igen, de ez egyáltalán nem zavaró. Sőt, a csapat nagy részével megkedveltettem a horgászatot. Egyre többen vettek botokat, csalikat az elmúlt kilenc évben. Arra is büszke vagyok, hogy nemcsak a békéshalas pecázást, hanem a rablóhalazást is megszerették ez idő alatt.

Áder János köztársasági elnök mindjárt a verseny elején kifogott egy kétkilós pontyot(Fotó: Bors)

Ripost7: A horgászat nagyköveteinek elnökeként végül is az a feladata, hogy népszerűsítse ezt a hobbit…

Á. J.: Amikor a Magyar Országos Horgász Szövetség új elnöksége átvette a munkát, csupán háromszázezer tagja volt, ma ez a szám átlépte a hétszázezret. Kijelenthető: Magyarországon ez a legnépszerűbb szabadidősport. Annak is örülök, hogy nemcsak a horgászok száma emelkedett, de fontossá vált a halak megóvása is: hazánk gyönyörű tavaiban, folyóiban egyre óvatosabban bánnak az emberek a kopoltyúsokkal.

Ripost7: A Magyarországra látogató külföldi kollégái közül elvitt már valakit horgászni?

Á. J.: Nem volt erre igény. Engem viszont vittek már el néhány alkalommal horgászni: nem volt jó élmény, mert nem fogtam semmit.

Ripost7: Csak fogja vagy fogyasztja is a halakat?

Á. J.: Nemcsak megeszem, hanem örömmel el is készítem. Előszeretettel lapozom a halas recepteket tartalmazó szakácskönyveket. Az a baj, hogy a legtöbben azt hiszik, csak rántva, sütve, halászléként vagy paprikásan készíthető el a hal – pedig ez nem így van. Fantasztikus, mennyire változatos a magyar konyha a kopoltyúsok elkészítésében is. A balatoni süllőnek nincs párja! Úgy gondolom, veri a lazacot is, pedig azt is nagyon szeretem.

Gondosan választott úszót a rakósbothoz (Fotó: Bors)

Ripost7: Ön nemcsak a halakat védi, hanem a környezetet is. Van befolyása arra, hogy a kormányzati munkában ez a szempont hangsúlyos szerepet kapjon?

Á. J.: Hihetetlen műanyagszennyezés éri a Tiszát Románia és Ukrajna felől. A gödöllői filmfesztiválon találkoztam a PET Kalózokkal, akik minden évben szerveznek egy-egy akciót, hogy megtisztítsák a Tiszát és partját a hulladéktól. Ez szép kezdeményezés, de kevés, hogy csak egy hétig tisztítjuk az egyik leggyönyörűbb folyónkat. Gondolkodtam, mit lehetne tenni. A javaslataimat elvittem Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ő nyitott volt rá, így két évvel ezelőtt átadtuk azt a gépsort és jelzőrendszert, ami riaszt, ha az árhullám nagyobb mennyiségű szemetet hoz a magyarországi szakaszra. Az összegyűjtött hulladékot pedig újrahasznosítjuk. Ez az egyik ilyen környezetvédelmi intézkedés, amit én lobbiztam ki.

Ripost7: Feleségével, Herczegh Anitával a magánvagyonukból hozták létre a Regőczi István Alapítványt, hogy segítsenek a koronavírusban elhunyt szülők gyermekein. Miért tartották ezt ennyire fontosnak?

Á. J.: Az érintett családok száma sajnos meghaladja a hatszázat, a gyerekeké pedig a kilencszázat. Szerencsére mára a koronavírus-járvány lecsengőben van. Szabadtéren nem kell maszkot hordanunk, megölelhetjük egymást. Az árván maradt gyerekek ezt sajnos már nem tehetik meg többé a szüleikkel, ezért akartunk rajtuk segíteni.

Már több mint 200 millió forint gyűlt össze

A világon egyedülálló kezdeményezés a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért létrehozása. Már az első hónap alatt több mint 200 millió forint gyűlt össze a Covid-árvák támogatására. Az egész ország megmozdult, nagyvállalkozók, polgármesterek támogatták az alapítványt, de olyan gyerek is volt, aki a zsebpénzét ajánlotta fel. Az árván maradt gyermekek személyre szabott segítségre számíthatnak attól függően, hogy mire van szükségük: ösztöndíj, lakhatási támogatás, szociális juttatás, a közlekedés támogatása, és még számos olyan gondoskodási forma, ami a gyermek fejlődését, gyarapodását, tanulását, megélhetését segíti elő. Támogatás közvetlenül is igényelhető az alapítvány honlapján, és ugyanitt lehet felajánlásokat is tenni. Aki megteheti, segítsen! A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért bankszámlaszáma: 11705084-21448492

Kapitális példányt fogott ki Erdei Zsolt

Bár a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VIII. Találkozóján és Horgászversenyén a versenyt a MOHOSZ elnöke, Szűcs Lajos nyerte 27,5 kiló zsákmánnyal, a legnagyobb meglepetés Erdei Zsolt bokszoló fogása volt, aki élete első busáját fogta ki, ráadásul rögtön egy 18,18 kilós példányt!

Fotó: bors

Össz­teljesítménye 27 kiló volt, amivel a 2. helyen végzett, a legnagyobb halért járó trófeát viszont ő vehette át. A 3. Bokor Károly, a MOHOSZ alelnöke lett 15,5 kilónyi fogással. Ez a verseny azonban nem a győzelemről szólt: Magyarországon már több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van, és ez a szám egyre nő, köszönhetően a sportág nagyköveteinek is. Ők olyan ismert emberek, akik amellett, hogy maradandót alkottak saját hivatásukban, szenvedélyes pecások. Nagykövet a köztársasági elnök mellett például Reviczky Gábor, Tátrai Tibor, Cseh László, és a Michelin-csillagos séf, Széll Tamás is.

„Úgy látjuk, sikeres volt a kezdeményezés, és a jövőben bővíteni is akarjuk a listát, hiszen egyre több ismert ember kapcsolódik ki a vízparton” – mondta lapunknak Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke.

origo.hu

Sokak bánatára nem lehet ott az olimpián a szuperszexi orosz úszónő - galéria

ripost.hu

Olimpiai megnyitó, fotókon a magyar csapat érkezése

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

magyarnemzet.hu

„Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

ripost.hu

Összeroppant a gyásztól Katus Attila

vg.hu

Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

mindmegette.hu

Ingyen jutott pisztáciához az Aldiban egy magyar vásárló, nem hiszed el, hogyan csinálta

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel agresszív hisztibe kezdett Orbán Viktor békemissziója miatt

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Izrael terrortámadásra figyelmeztette Franciaországot

INSIDER

Szijjártó Péter: a brüsszeli bürokraták történelmi bűne, hogy az Európai Unió érdekérvényesítő képessége most már gyengébb, mint bármikor korábban

INSIDER

„Marcsika mindig hozta a nyugdíjunkat és nagyon szerettük” – több ezren gyászolják a szanki postást

INSIDER

Trump vagy Harris? Milliárdosok csatája az Egyesült Államokban